Πληθαίνουν οι φωνές τα τελευταία χρόνια οι οποίες προτείνουν να σταματήσουμε να θεωρούμε τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς τις πλέον κατάλληλες προκειμένου να θέσουμε τις new year’s resolutions μας, τους στόχους μας για το νέο έτος δηλαδή, και να αρχίσουμε να υιοθετούμε αυτή τη συνήθεια το φθινόπωρο, με την αρχή της σεζόν (μετά τις καλοκαιρινές διακοπές), ή την άνοιξη – ώστε να ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες την όποια αναγέννηση. Η αλλαγή της ημερολογιακής χρονιάς, ωστόσο, οδηγεί αναπόφευκτα σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων μας κατά τις 365 (ή 366) ημέρες που προηγήθηκαν, εξού και αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταστρώσουμε τα σχέδιά μας για τις 365 (ή 366) που έπονται. Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, τέσσερις είναι οι συνήθειες ή σκέψεις που σχετίζονται με την επίτευξη τέτοιων στόχων: η πίστη στη δύναμη της θέλησης (πηγαίνει αγκαζέ με την πεποίθηση ότι κάποιος μπορεί πράγματι να αλλάξει), η επιβράβευση του εαυτού σε περίπτωση που κάποιος τα πηγαίνει καλά, η αποφυγή των πειρασμών και η συνεχής πνευματική άσκηση με σκοπό την εμπλοκή σε θετική σκέψη (οραματισμός επιτυχίας). Η αποτυχία των resolutions συνδέεται με τη συνεχή αρνητική σκέψη – χαρακτηριστικό παράδειγμα το να επικεντρωνόμαστε στις βλάβες που μας προκαλούσε η παλιά μας συμπεριφορά -, το αυτομαστίγωμα και την επίπληξη του εαυτού μας όποτε συμβαίνει κάποιο πισωγύρισμα, την εμμονική επιθυμία να μην υπήρχε εξαρχής η πρόκληση και την ελαχιστοποίηση της απειλής (ψευδής άρνηση της σημασίας του στόχου και υποτίμηση των θετικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στη ζωή μας).

Πολλοί από αυτούς τους στόχους είναι ίσως κάπως αόριστοι: το να είμαστε πιο ευτυχισμένοι είναι σαφώς επιθυμητό αλλά και λίγο αόριστο. Προτιμότερο και πιο χρήσιμο θα ήταν λοιπόν να κάνουμε πιο συγκεκριμένα σχέδια. Αν, για παράδειγμα, κάτι έγινε ολοφάνερο μετά την πανδημία είναι το πόσο μας είχαν λείψει τα ταξίδια. Οσοι λοιπόν θα ήθελαν να ταξιδέψουν περισσότερο εντός του 2023 θα πρέπει να αποφασίσουν πρώτα αν προτιμούν τις σύντομες εξορμήσεις ή τις αποδράσεις σε μέρη μακρινά και ονειρεμένα. Βρείτε προορισμό και κλείστε από τώρα τα εισιτήριά σας, μην αφήσετε την αναβλητικότητα να μπει εμπόδιο σε μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Ολα αυτά για να γίνουν χρειάζονται χρήματα και η αποταμίευση βοηθά στην επίτευξη τέτοιων στόχων. Γνωρίζουμε φυσικά πόσο δύσκολο είναι να βάλει κανείς κάτι στην άκρη, ειδικά αυτή την περίοδο που ερχόμαστε αφενός αντιμέτωποι με την ακρίβεια και αφετέρου με το «goblin mode» που έχει κυριεύσει πολλούς από εμάς και απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των ναρκισσιστικών αναγκών μας. Οι πατροπαράδοτες λύσεις ίσως και να είναι οι πλέον ενδεδειγμένες. Ενας κουμπαράς μπορεί να συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι φαντάζεται κανείς.

Αλλαγή οχήματος, check-ups, εθελοντισμός και χόμπι

Οι resolutions δεν χρειάζεται να αφορούν αποκλειστικά πολλούς μικρούς στόχους αλλά έναν μεγάλο στόχο, όπως για παράδειγμα η απόκτηση νέου αυτοκινήτου, κάτι που μπορεί να φαντάζει πολύ σημαντική απόφαση, όμως συνήθως η σωστή επιλογή νέου μεταφορικού μέσου βελτιώνει τόσο αισθητά την καθημερινότητα που κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για άστοχη επένδυση. Κάντε υπομονετικά και ενδελεχώς την έρευνά σας, ζυγίστε τις επιλογές σας – από την αγορά νέου ή μεταχειρισμένου οχήματος μέχρι φυσικά την ολοένα και πιο δημοφιλή δυνατότητα του leasing – και μη διστάσετε να κάνετε το «μεγάλο βήμα» όταν βρείτε αυτό ακριβώς που θέλετε στην πιο συμφέρουσα πρόταση.

Ολες οι στατιστικές μαρτυρούν πως οι περισσότεροι άνθρωποι περιλαμβάνουν στις υποσχέσεις που δίνουν στον εαυτό τους τον στόχο να γυμνάζονται περισσότερο ή να χάσουν βάρος. Σύμφωνα όμως με ακαδημαϊκές έρευνες, λιγότερες από τις μισές τέτοιες resolutions του Ιανουαρίου συνεχίζονται μέχρι τον Ιούνιο, ενώ άλλοι (πιο απαισιόδοξοι) ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι ακόμα χαμηλότερα, γύρω στο 6%. Τα στοιχεία της αγοράς μοιάζουν να επιβεβαιώνουν αυτές τις τάσεις. Υπάρχει κατακόρυφη αύξηση στις συνδρομές στα γυμναστήρια αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, όμως οι επισκέψεις αρχίζουν να αραιώνουν την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και έπειτα από οκτώ μήνες η συντριπτική πλειονότητα των νέων συνδρομητών έχει σταματήσει τελείως να πηγαίνει για προπονήσεις. Τα κόλπα που μπορούν να μας κρατήσουν ενεργούς ποικίλλουν. Μια καλή λύση είναι να θέτετε στόχους που μπορείτε εύκολα να πετύχετε και όχι να περιμένετε να δείτε θαύματα από τη μία ημέρα στην άλλη. Κάποιοι παραδέχονται ότι τους βοηθάει πολύ το να σκέπτονται την ιδιαιτέρως θετική επίδραση που έχει η σωματική άσκηση στην ψυχική διάθεση μετά την προπόνηση προκειμένου να πείθουν τον εαυτό τους να ξαναπεράσει την πόρτα του γυμναστηρίου. Η σκέψη πως η πειθαρχία κάνει θαύματα μπορεί επίσης να αποδειχθεί σωτήρια. Η άσκηση δεν είναι το μόνο βάλσαμο για την κατάσταση της υγείας μας, χρειάζεται να κάνουμε συχνά και check-up. Το επιβαρυμένο πρόγραμμα της καθημερινότητας δεν μας βοηθά να τηρούμε τα ραντεβού μας με τους γιατρούς, όμως οι διάφορες εφαρμογές με τις υπενθυμίσεις μπορούν να γίνουν φίλοι μας στην προσπάθεια να κάνουμε τακτικά γενικές εξετάσεις ώστε να μη μας διαφύγει κάτι που θα μπορούσε να μας ταλαιπωρήσει στο μέλλον πολύ. Η πρόληψη σώζει ζωές. Το ίδιο και το να έχει κανείς καλή ασφάλιση και ίσως ένας από τους καλούς στόχους της νέας χρονιάς θα ήταν και η απόκτηση μιας καλής ασφάλειας υγείας και ζωής για τη δυνατότητα να κάνετε εύκολα και γρήγορα ό,τι χρειάζεται και έχει σχέση με τη φυσική σας κατάσταση.

Για πολλούς, ένας από τους σημαντικούς στόχους αυτή την εποχή κατά την οποία οι οθόνες μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας είναι να αυξηθούν οι ώρες της ανάγνωσης. Υπάρχει φυσικά η επιλογή να δεσμευτείτε σχετικά με το πόσα βιβλία θα διαβάσετε το 2023 σε κάποια πλατφόρμα σαν το Goodreads και να σημειώνετε εκεί την πρόοδό σας. Σημαντικό είναι επίσης να πείσετε τον εαυτό σας να κάνει το διάβασμα καθημερινή συνήθεια. Δέκα-είκοσι σελίδες το πρωί με τον καφέ ή το βράδυ πριν από τον ύπνο μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επίσης, φροντίστε να επιλέγετε βιβλία που σας φαίνονται πραγματικά ενδιαφέροντα και όχι να παρασύρεστε από τις λίστες με τα ευπώλητα ή τίτλους που είναι απλώς της μόδας.

Η κλιματική κρίση έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της και θα άξιζε να εντάξουμε στις new year’s resolutions μας και κάποιες συνήθειες που κάνουν καλό στο περιβάλλον. Η πιο προσεκτική ανακύκλωση σίγουρα βοηθάει, ενώ η προσπάθεια για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας κάνει καλό και στον οικιακό προϋπολογισμό. Οσον αφορά τα ρούχα, είναι προτιμότερο να τα χαρίζουμε ή να βρίσκουμε τρόπο να επαναχρησιμοποιηθούν από το να τα πετάμε. Θα άξιζε να σημειωθεί πως ο ελεύθερος χρόνος μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και καλό είναι να προσπαθήσουμε να τον αφιερώσουμε όχι μόνο στο self-care αλλά και σε μια δραστηριότητα που σχετίζεται με το γενικότερο καλό.

Ο εθελοντισμός, είτε ατομικά είτε με τη συμμετοχή σε κάποια ομάδα, μπορεί να γίνει όχημα για να προσφέρουμε έργο σε ανθρώπους ή δράσεις που το έχουν ανάγκη, ενώ γεμίζει και εμάς τους ίδιους με τη χαρά της προσφοράς και με την αίσθηση ότι η κάθε ημέρα έχει ουσία. Ο καθένας μας μπορεί να διαθέσει έστω και λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του για κάτι που τον ενδιαφέρει, είτε αυτό είναι δύο ώρες στη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής του είτε ένας ολόκληρος χρόνος στο εξωτερικό, με εξασφαλισμένη διαμονή. Ανάγκη από εθελοντές έχουν οι δήμοι και πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και με μια απλή έρευνα στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε έναν σκοπό που θα άξιζε τον κόπο και την ενέργειά σας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα χόμπι. Αν βρίσκετε κάποια δημιουργική απασχόληση ενδιαφέρουσα, καλό θα ήταν να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Ο καιρός περνάει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε, θυμηθείτε μόνο πόσο κοντινή σάς φαίνεται η ημέρα που καταστρώνατε (έναν ολόκληρο χρόνο πριν) τις resolutions σας για το 2022…