Ητελευταία φορά που είχα βρεθεί στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος (ΝΟΕ) ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια. Μαζί μου βρισκόταν πολύς ακόμη κόσμος, καθώς αναμέναμε τον τερματισμό έξι αθλητριών, οι οποίες για φιλανθρωπικό σκοπό είχαν περάσει 14 ημέρες στη θάλασσα, κολυμπώντας εναλλάξ πάνω σε σανίδα την απόσταση από το Yacht Club του Μονακό μέχρι το Μικρολίμανο. Τότε, την προσοχή μου είχε τραβήξει η μοναδική φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου. Περιτριγυρισμένος από έναν πανέμορφο κήπο και χτισμένος στην κορυφή του λόφου Κουμουνδούρου, εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν τα οχυρωματικά τείχη του Κόνωνος και ο αρχαίος ναός της θεάς Αρτέμιδας, ο ΝΟΕ ίσως να διαθέτει την πιο όμορφη θέα στη θάλασσα του Σαρωνικού από οποιοδήποτε άλλο κτίσμα της Αττικής και του Πειραιά.
Στο εσωτερικό του κτιρίου εκείνη την περίοδο είχε ήδη ξεκινήσει η ανακαίνιση, μια πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΣ του ΝΟΕ, Γιώργου Προκοπίου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό. Το έργο ανέλαβαν οι interior designers Σιμόνε Τσιαρμόλι και Μιγκέλ Κέδα, συνιδιοκτήτες και συνιδρυτές του Ciarmoli Queda Studio, υπό την καθοδήγηση της συζύγου του κ. Προκοπίου, Αλεξάνδρας. Η κατευθυντήρια γραμμή της κυρίας Προκοπίου προς τους δύο επαγγελματίες ήταν να δοθεί μεν μια νέα και φρέσκια πνοή, διατηρώντας όμως στο ακέραιο την ιστορικότητα του χώρου, στον οποίο έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς εστεμμένοι, αρχηγοί κρατών, σπουδαίες προσωπικότητες του επιχειρείν αλλά και των τεχνών και των γραμμάτων, από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ έως τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Οπως αναφέρεται στο περιοδικό του ΝΟΕ «Αελλώ», διατηρήθηκαν, αφού υποβλήθηκαν σε λεπτομερή επισκευή από έλληνες τεχνίτες, τα καθίσματα, που αποτελούν κληρονομιά του ιδρυτή του ομίλου, Αντώνη Μπενάκη, ενώ σε ολόκληρο τον χώρο κυριαρχεί το μπλε χρώμα και το ξύλο. Ιδιαίτερη πινελιά δίνουν τα χαλιά, στον σχεδιασμό των οποίων ενσωματώθηκαν τα διακριτικά του ομίλου με την προσθήκη μιας κόκκινης λωρίδας. Παντού κυριαρχεί η λιτή, αριστοκρατική αισθητική, η οποία τονίζεται ακόμη περισσότερο από τα τεράστια παράθυρα, τα οποία, εκτός από το ότι επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισχωρεί στο εσωτερικό, προσφέρουν μοναδική θέα στους παρευρισκόμενους.
Με αφορμή λοιπόν την ανακαίνιση βρεθήκαμε και πάλι εκεί, για να φωτογραφίσουμε και να ξεναγηθούμε στους χώρους. Ξεναγός μας η κυρία Αννα Ανδρεάδη, έφορος Εντευκτηρίου, η οποία έχει επίσης διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενική έφορος. Ως η πλέον αρμόδια, όχι μόνο λόγω της θέσης της, αλλά και επειδή έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής στον όμιλο, μας μιλάει για την ιστορία και το μέλλον του ΝΟΕ, καθώς και για τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με την ανακαίνιση.
Eχουν περάσει 91 χρόνια από την ίδρυση του Ναυτικού Οµίλου Ελλάδος, ο οποίος όµως εξακολουθεί να παραµένει επίκαιρος και δηµοφιλής. Τι είναι αυτό που τον κάνει να διατηρεί αυτό το στοιχείο της διαχρονικότητας;
O Ναυτικός Oμιλος Ελλάδος (ΝΟΕ) ιδρύθηκε το 1933 από μια ομάδα διακεκριμένων Ελλήνων της εποχής που είχαν ως στόχο και όραμα την προαγωγή του ναυταθλητισμού και την προώθηση της αγάπης για τη θάλασσα και τον θαλάσσιο τουρισμό. Και ενώ όλοι οι πρόεδροι του ΝΟΕ άφησαν και αφήνουν καθένας το πολύτιμο στίγμα του, η λειτουργία του Ομίλου δεν έπαψε ποτέ να εμπνέεται από τα ιδεώδη της σπουδαίας εκείνης ιδρυτικής ομάδας και του πρώτου προέδρου του, του έλληνα ευπατρίδη και ευεργέτη Αντώνη Μπενάκη.
Επειδή όμως η κληρονομιά, όσο βαριά και αν είναι, δεν αρκεί από μόνη της για να κάνει τις αξίες να αντέχουν στον χρόνο, ο ΝΟΕ έχει καταφέρει να διατηρεί παράλληλα ένα δυναμικό πνεύμα που τον βοηθά να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και να ανανεώνεται με το πέρασμα των ετών. Σε αυτό έχουν παίξει σημαντικό ρόλο οι προσωπικότητες όχι μόνο των στελεχών, αλλά και των μελών και των αθλητών του.
Επίσης, έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι, από την ίδρυσή του και μετά, ο Ομιλος είναι ένα δραστήριο σωματείο που οργανώνει και φιλοξενεί πολλές ναυταθλητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συναθροίσεις, διευρύνοντας έτσι και τη δική του εξωστρέφεια. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το ιστορικό κτίριό του βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κουμουνδούρου, στο Μικρολίμανο, με μοναδική θέα στον Σαρωνικό.
Ποιες, σύµφωνα µε την προσωπική σας άποψη, ήταν οι πλέον σηµαντικές και ιστορικές στιγµές του ΝΟΕ;
Πιο σημαντική και ιστορική, φυσικά, στιγμή ήταν η ίδρυσή του, την 1η Νοεμβρίου 1933, από τους Αντώνιο Μπενάκη, Αλέξανδρο Βλάγκαλη, Γεώργιο Πανά, Αρτέμη Δεναξά, Πέτρο Εμπεδοκλή, Νικόλαο Καμπάνη, Κωσταντίνο Εμπειρίκο, Αντώνιο Φιξ, Σταύρο Κουτρουμπά, Γεώργιο Σκληβανιώτη, Δημήτρη Ορφανίδη, Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο, Βασίλειο Ροσόλυμο, Χριστόφορο Καρόλου, Αλέξανδρο Καραπάνο, Γρηγόριο Λιβιεράτο, Δημήτριο Βάτη, Παναγιώτη Χαροκόπο, Πέτρο Κανελλόπουλο, Ιωάννη Δροσόπουλο, Ιωάννη Δεμέστιχα, Αλέξανδρο Χρύσανθο, Παύλο Πετροκόκκινο και Τιμολέοντα Ραζέλο. Πρόεδρος εξελέγη ο Αντώνιος Μπενάκης.
Το 1951, ο Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και του Εθνικού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Πειραιώς. Ισως η πιο σημαντική στιγμή του ΝΟΕ ήταν το 1960, όταν ο τότε διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνος, σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, με το σκάφος του «Νηρεύς» και με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.
Σήμερα, το σκάφος αυτό φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Ομίλου. Κορυφαίες στιγμές για τον Ομιλο είναι επίσης οι διεθνείς ιστιοπλοϊκοί αγώνες – πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα – που διοργανώνει σε διάφορες κατηγορίες με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών του κόσμου. Στις σημαντικές στιγμές του ΝΟΕ συγκαταλέγεται και ο αγώνας Spetses Classic Yacht Regatta – ένας θεσμός πλέον, ο οποίος, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, συγκεντρώνει τα καλύτερα και ωραιότερα παραδοσιακά και κλασικά σκαριά στο νησί των Σπετσών, με πολλές συμμετοχές από το εξωτερικό. Ο αγώνας βοήθησε στην αναβίωση της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής τέχνης του νησιού και με αυτή την αφορμή έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 10 παραδοσιακά σκάφη.
Πρόσφατα υπήρξαν κάποιες αλλαγές µε τη φροντίδα του κ. Γ. Προκοπίου, προέδρου του Οµίλου. Ποιες είναι αυτές; Μιλήστε µας για το όραµά του.
Ο Γιώργος Προκοπίου είναι ο 7ος πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος μετά τους – με χρονολογική σειρά – Αντώνιο Μπενάκη, ναύαρχο Δημήτριο Τσάφο, Γιάννη Κωστόπουλο, Γιώργο Ανδρεάδη, Ανδρέα Ποταμιάνο και ναύαρχο Αλέξανδρο Παπαδόγγονα. Οπως οι προκάτοχοί του, έτσι και ο ίδιος τρέφει μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα και υπηρετεί με ιδιαίτερη ζέση το όραμα των ιδρυτών του Ομίλου για την ανάπτυξη του θαλάσσιου πνεύματος, την προαγωγή της πίστης στη θάλασσα ως στοιχείου ζωής και προόδου του έθνους και τη συμβολή στη διάδοση της ιδιωτικής ψυχαγωγικής ναυσιπλοΐας. Από την αρχή της θητείας του έδωσε νέα πνοή στον Ομιλο, ενώ προχώρησε και σε σημαντική ανακαίνιση χώρων του κεντρικού κτιρίου, των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και στην επίπλωση του εντευκτηρίου Μελών και την ανακαίνιση των αποδυτηρίων.
Η σημαντικότερη συμβολή του, ωστόσο, στην ιστορία του ΝΟΕ είναι η ανάπτυξη του προγράμματος «Αίολος», το οποίο έθεσε σε εφαρμογή από την αρχή της θητείας του. Το πρόγραμμα αυτό εκφράζει το προσωπικό όραμά του για τη διάδοση της ιστιοπλοΐας σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, να εξοικειωθούν και να απολαύσουν την ιστιοπλοΐα, που, όπως λέει ο πρόεδρος, είναι τρόπος ζωής και καλλιεργεί αποφασιστικούς χαρακτήρες με αντίληψη, ανοίγοντας ορίζοντες προς τα θαλασσινά επαγγέλματα.
Γιατί να γίνει κάποιος νέος µέλος του Ναυτικού Οµίλου Ελλάδος;
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι: στους νέους ειδικά, η θέση μέλους του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος προσφέρει εμπειρίες που συνδυάζουν πολλά οφέλη, τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά. Θα έχουν, για παράδειγμα, την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλα μέλη του Ομίλου, συνομήλικα ή μη, με τα οποία θα έχουν πιθανότατα και άλλα κοινά ενδιαφέροντα εκτός από την αγάπη για τη θάλασσα.
Επιπλέον, θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Ομιλος αποκλειστικά για τα μέλη του, ενώ θα μπορούν να κάνουν και χρήση του εστιατορίου που διαθέτει εξαιρετικό φαγητό και μοναδική θέα! Επίσης, ο ΝΟΕ έχει σχολές ιστιοπλοΐας για παιδιά από 6 ετών και για όλες τις ηλικίες. Θα μάθουν ιστιοπλοΐα από τους καλύτερους προπονητές και θα μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες.
Ο Ομιλος διαθέτει για τα μέλη του χώρο ελλιμενισμού σκαφών όπως και το Εντευκτήριο Λιμένος, έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τους αθλητές, τους μαθητές των σχολών ιστιοπλοΐας και τα μέλη του. Επιπλέον, θα έχουν πρόσβαση σε αδελφοποιημένα Yacht Clubs σε όλον τον κόσμο.
Υψηλή γαστρονοµία και παράδοση
Ενα από τα σημαντικά κεφάλαια στις παροχές του ΝΟΕ είναι το εστιατόριο και η κουζίνα του. Εκτός του ότι τα μέλη μπορούν να απολαμβάνουν καθημερινά τα φίνα πιάτα που ετοιμάζει ο σεφ Ευθύμιος Παναγιωτόπουλος και η ομάδα του, πολύ συχνά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην ειδική αίθουσα του κτιρίου με ειδικά διαμορφωμένο μενού. Και παρότι διαθέτει εμπειρία από μεγάλες κουζίνες του εξωτερικού, όπως είναι αυτή του Ritz στο Παρίσι, ο σεφ είναι πρεσβευτής της απλής και λιτής ελληνικής γαστρονομίας, με έμφαση στο φρέσκο ψάρι φυσικά και στην εξαιρετική πρώτη ύλη, όπως μας διαβεβαιώνει:
«Τα ψάχνω πολύ τα υλικά που χρησιμοποιώ στα πιάτα μου και έχω στενές σχέσεις με τους παραγωγούς. Σε σημείο μάλιστα που να με παίρνει τηλέφωνο, για παράδειγμα, ο ψαράς με τον οποίο συνεργάζομαι ακόμη και στις 3 το πρωί για να με ενημερώσει για την ψαριά της ημέρας, αν έχει κάτι το εξαιρετικό. Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τελικά τον κόπο».