Αεικίνητη, πολυταξιδεμένη, κοσμοπολίτισσα. Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους προσδιορισμούς που θα μπορούσε να επιστρατεύσει κανείς για να περιγράψει τη Μαρίνα Βερνίκου.

Το θέμα είναι πως και οι τρεις θα φώτιζαν ένα μόνο κομμάτι της ζωής, της δράσης και του χαρακτήρα της δραστήριας φωτογράφου και εικαστικού. Μπορεί η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι περισσότεροι για εκείνη να είναι αυτή μιας γυναίκας που χαίρεται και απολαμβάνει τη ζωή – και μοιραία βλέπει τον εαυτό της να γίνεται κάθε τόσο κεντρικό θέμα σε κοσμικές στήλες και clickbait δημοσιεύματα των tabloids –, όμως η Μαρίνα Βερνίκου δεν είναι απλώς μια κοσμική περσόνα που περιβάλλεται από λάμψη και αποπνέει ινσταγκραμική τελειότητα.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ανάγλυφη απόδειξη για το παραπάνω από την ανθρωπιστική δράση της Creaid, την οποία η ίδια ίδρυσε πριν από δέκα χρόνια με σκοπό τη στήριξη παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. Ηταν ο τρόπος της, όπως λέει, να μετουσιώσει σε πράξη εκείνο που έμαθε με βιωματικό τρόπο, αρχικά από τις γιαγιάδες και κατόπιν από τους γονείς της. Δηλαδή να προσφέρει.

Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός

Αλλωστε για τη Βερνίκου η φιλανθρωπία δεν είναι ελεημοσύνη ή φόρμουλα εξιλέωσης, αλλά ο δικός της τρόπος να υπάρχει μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Για τα δεκάχρονα της Creaid η πολυπράγμων δημιουργός αποφάσισε να ενορχηστρώσει μια δημοπρασία, την έβδομη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με άξονα το interior design.

Η ανταπόκριση των δημιουργών και των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σχεδόν εξέπληξε και την ίδια, αφού συνολικά 105 έργα με τιμή εκκίνησης πολύ χαμηλότερη και πιο προσιτή από όσο θα υπέθετε κανείς θα δημοπρατηθούν online μεταξύ 2 και 6 Απριλίου μέσω του www.creaid.com. Αυτή είναι και η αφορμή για τη συνάντησή μας: η διάδοση του μηνύματος και της δράσης, τα έσοδα από την οποία θα αποδοθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

Εξάλλου την ίδια, όπως επισημαίνει, δεν την αφορούν η αναγνώριση και η επιβράβευση. Της φτάνει να ξέρει πως έπραξε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να κάνει τον κόσμο κατά τι καλύτερο. Ναι, η Μαρίνα Βερνίκου ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και τη φιλαυτία, επιλέγουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πρώτη.

Θυμάστε τη φαεινή στιγμή σας; Τι καθοδήγησε την απόφασή σας για τη δημιουργία της Creaid πριν από μία δεκαετία;

Η Creaid γεννήθηκε μέσα από την εγγενή θέλησή μου να προσφέρω και κυρίως να βοηθάω παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη. Για εμένα δεν υπάρχει μεγαλύτερο ιδανικό από την προσφορά. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο από το να βοηθάς τον διπλανό σου με όποιον τρόπο μπορείς.

Χειροποποίητος μπουφές «Tzebra Whibla, AnG_Artlab by Achilleas Kritikos & George Maltezos

Σίγουρα σχετίζεται με τον τρόπο που μεγάλωσα και τις αξίες που έλαβα από την οικογένειά μου. Είχα από μικρή ως πρότυπο τις γιαγιάδες μου, οι οποίες έκαναν φιλανθρωπίες και νοιάζονταν για το κοινό καλό.

Με τη σειρά τους οι γονείς μου με ανέθρεψαν διδάσκοντάς με να βοηθώ ανιδιοτελώς και να είμαι αλληλέγγυα στους ανθρώπους γύρω μου. Ενα επιπλέον στοιχείο που με έκανε να πιστέψω στην Creaid είναι ότι καταφέρνει να ενώσει και να συνδυάσει την προσφορά με τη δημιουργία και την τέχνη.

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ζωή υπήρξε γενναιόδωρη μαζί σας, γι’ αυτό και εσείς με τη σειρά σας αποφασίσατε να ανταποδώσετε αυτή τη γενναιοδωρία μέσω της Creaid. Υπάρχουν ψήγματα αλήθειας σε αυτή την υπόθεση;

Θεωρώ πως το να βοηθάς δεν συνδέεται απαραίτητα με την οικονομική σου κατάσταση. Είναι εσωτερική ανάγκη.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ο καθένας μας να προσφέρει ό,τι μπορεί σε όποιον χρειάζεται βοήθεια. Το να νοιαζόμαστε τον διπλανό μας και να κάνουμε κάτι για έναν συνάνθρωπό μας δεν απαιτεί απαραίτητα χρήματα, αλλά αγάπη και ενσυναίσθηση.

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που σε δυσχερείς εποχές και με πολλές δυσκολίες εξακολουθούν να βοηθούν από το υστέρημά τους, και αυτό για εμένα είναι αξιοθαύμαστο και δίνει ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο και μια κοινωνία αλληλεγγύης.

Πράγματι, αισθάνομαι ευγνώμων και εξαιρετικά τυχερή για όλα όσα απλόχερα η ζωή μού έχει προσφέρει. Αυτό ενισχύει το χρέος μου να βοηθάω με τη σειρά μου όσο περισσότερο μπορώ.

Εφέτος η δημοπρασία έχει ως άξονα το interior design. Θέλετε να μου πείτε με ποιο κριτήριο επιλέξατε τα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν;

Το «Masters of Interior» είναι η έβδομη δημοπρασία της Creaid. Μετά την περυσινή επιτυχημένη δημοπρασία με έργα τέχνης, θέλαμε εφέτος να εξερευνήσουμε έναν διαφορετικό δημιουργικό χώρο, παραμένοντας πιστοί στην αξία της δημιουργικής έκφρασης. Ετσι, επιλέξαμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στο design, έναν τομέα που συνδυάζει αισθητική, καινοτομία και λειτουργικότητα.

«CROCODILE Swing», KKMK Karagianni Karamali Architects

Για τον σκοπό αυτόν προσκαλέσαμε 105 κορυφαίους αρχιτέκτονες και designers από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συμμετάσχουν. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, και το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή από συλλεκτικά αντικείμενα που ξεχωρίζουν για την αισθητική και τον αρχιτεκτονικό τους σχεδιασμό.

«Δεν γνωρίζω τίποτα διαφορετικό από την αίσθηση πληρότητας και χαράς που μου δίνει το να προσφέρω».

Η προετοιμασία της έκθεσης μας απασχόλησε σχεδόν έναν χρόνο, και είμαι βέβαιη ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Παράλληλα, νιώθω πάντα μεγάλη ευθύνη απέναντι σε όλους όσοι στηρίζουν την προσπάθειά μας, αλλά και στα παιδιά που θέλουμε να βοηθήσουμε.

Αξίζει να αναφέρω πως ένα από τα κριτήρια επιλογής των αντικειμένων ήταν και η επιθυμία μας να αναδείξουμε νέους δημιουργούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο προβάλλουμε φρέσκες προσεγγίσεις και ανερχόμενα ταλέντα στον χώρο του design, αλλά και ενισχύουμε τον διάλογο γύρω από τη σύγχρονη δημιουργία. Αλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους της Creaid είναι να αναδεικνύει και να προβάλλει ταλαντούχους δημιουργούς, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συστηθούν στο ευρύτερο κοινό και να μοιραστούν το όραμά τους.

Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός

Υπάρχει κάποιο αντικείμενο ή έργο που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εσάς ή που έχετε κάποια σύνδεση μαζί του;

Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη ερώτηση, γιατί κάθε έργο έχει τη δική του μοναδικότητα, την ιδιαίτερη ιστορία του και μια εξαιρετική ενέργεια που το κάνει να ξεχωρίζει. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με όλες αυτές τις δημιουργίες και σε κάθε έργο βρήκα κάτι που με συγκίνησε ή με ενέπνευσε.

Αλλα με εντυπωσίασαν με την τεχνική τους, άλλα με την πρωτοτυπία ή τη βαθύτερη σημασία που κουβαλούν. Είναι, λοιπόν, αδύνατο να ξεχωρίσω μόνο ένα. Αν μπορούσα, θα ήθελα να τα αποκτήσω όλα, γιατί καθένα τους έχει κάτι πολύτιμο να προσφέρει.

Υπάρχει η στρεβλή, κατά τη γνώμη μου, αίσθηση ότι οι δημοπρασίες απευθύνονται σε ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων που έχουν να διαθέσουν άπλετο χρήμα. Η δική σας προσπάθεια απευθύνεται στους λίγους ή στους πολλούς;

Οι δημοπρασίες της Creaid απευθύνονται σε όλους, και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαι ιδιαίτερα περήφανη.

Πέρα από τον φιλανθρωπικό μας σκοπό, κάθε δημοπρασία που διοργανώνουμε φέρνει την τέχνη πιο κοντά στο κοινό, καθιστώντας τις μοναδικές αυτές δημιουργίες προσιτές σε όλους. Για αυτόν τον λόγο οι τιμές εκκίνησης είναι πάντα χαμηλές, ώστε να μπορεί ο καθένας να συμμετέχει.

«Για εμένα και για την Creaid, η προσφορά δεν είναι ούτε επικοινωνιακό τέχνασμα ούτε τρόπος εξιλέωσης».

Κάθε φορά που πραγματοποιούμε μια δημοπρασία, νιώθω ότι εκπληρώνεται ο αληθινός σκοπός της τέχνης: να είναι προσβάσιμη σε όλους. Η τέχνη δεν γνωρίζει όρια, είναι μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους ανθρώπους και εμπνέει. Αλλωστε στην καρδιά της Creaid βρίσκεται η δημιουργία – όχι μόνο καλλιτεχνική, αλλά και κοινωνική.

Βλέπω ότι έχετε καταφέρει να συγκεντρώσετε όχι μόνο πολλά αλλά και σημαντικά αντικείμενα στον εφετινό κατάλογο. Αλήθεια, πώς πείθετε τους δημιουργούς να συμμετέχουν και να διαθέτουν τα έργα τους;

Για ακόμη μία χρονιά η ανταπόκριση των δωρητών ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Νομίζω ότι αυτό που κάνει τον κόσμο να μας εμπιστεύεται είναι το έργο που έχουμε παραγάγει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι στιγμής, όλες οι δημοπρασίες έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και στο τέλος με μεγάλη χαρά εκπληρώνουμε τον φιλανθρωπικό μας στόχο.

Installation «Velonia O2», Vasiliki Malakasi/Idea Design Ltd

Ο κόσμος που στηρίζει την Creaid έχει πειστεί για τη σημασία του έργου και της προσπάθειάς μας. Αλλωστε σκοπός της Creaid είναι κάθε φορά η βοήθεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη, και αυτό από μόνο του αποτελεί ισχυρό κίνητρο για όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν.

Θα αναρωτηθεί κανείς πού διοχετεύονται τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις δημοπρασίες της Creaid. Εφέτος ποιους οργανισμούς έχετε αποφασίσει να στηρίξετε και με ποιο κριτήριο τους επιλέγετε;

Και αυτή τη χρονιά ο σκοπός μας παραμένει η στήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη. Τα έσοδα από την εφετινή δημοπρασία θα διατεθούν για την αγορά σημαντικού ιατρικού εξοπλισμού για το γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

Αν μιλήσουμε σε προσωπικό επίπεδο, τι είναι εκείνο που αποκομίζετε από τέτοιες ανθρωπιστικές δράσεις; Πώς ορίζετε εσείς αυτό που λέμε «χαρά της προσφοράς»;

Για εμένα είναι τρόπος ζωής. Δεν γνωρίζω τίποτα διαφορετικό από την αίσθηση πληρότητας και χαράς που μου δίνει το να προσφέρω. Από τέτοιες ανθρωπιστικές δράσεις αποκομίζω πολλά συναισθηματικά οφέλη, καθώς κάθε βήμα που κάνουμε προς την επίτευξη του σκοπού μας φέρνει μαζί του μια αίσθηση βαθιάς ικανοποίησης.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τελικά είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και πως ο κόσμος γίνεται καλύτερος όταν νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον».

Βλέποντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας να φτάνουν σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, και ειδικά σε παιδιά, συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός

Για εμένα, η χαρά της προσφοράς δεν προέρχεται από την αναγνώριση ή την επιβράβευση, αλλά από την αίσθηση ότι μέσω των ενεργειών μας συμβάλλουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας. Προσωπικά, η χαρά της προσφοράς είναι η γαλήνη που προέρχεται από το να δίνεις και να βλέπεις την αγάπη και τη φροντίδα να κάνουν τη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού.

Τι θα απαντούσατε σε κάποιον – μάλλον καχύποπτο – που θα σκεφτόταν πως οι δράσεις με φιλανθρωπικό αντίκρισμα είναι ένας τρόπος που έχουν επινοήσει οι έχοντες για να «εξιλεώνονται» απέναντι στην κοινωνία;

Κατανοώ την καχυποψία που μπορεί να υπάρχει γύρω από τις φιλανθρωπικές δράσεις, ειδικά σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται. Ωστόσο, για εμένα και για την Creaid, η προσφορά δεν είναι ούτε επικοινωνιακό τέχνασμα ούτε τρόπος «εξιλέωσης».

Είναι μια συνειδητή επιλογή να στηρίξουμε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Η Creaid δημιουργήθηκε με σκοπό την έμπρακτη στήριξη των παιδιών και τη βελτίωση των συνθηκών στο Νοσοκομείο Παίδων.

«Οι γονείς μου με ανέθρεψαν διδάσκοντάς με να βοηθώ ανιδιοτελώς και να είμαι αλληλέγγυα στους ανθρώπους».

Κάθε δράση μας έχει συγκεκριμένο αντίκρισμα και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Αντί να εστιάζουμε στις προθέσεις όσων προσφέρουν, ας δούμε το πραγματικό όφελος: παιδιά που αποκτούν καλύτερη φροντίδα, χώροι που βελτιώνονται, ζωές που αλλάζουν.

«From Nature’s Path», Christina Saradopoulou

Η φιλανθρωπία δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, αλλά ως μια υπενθύμιση ότι, πέρα από τις κοινωνικές ανισότητες, υπάρχει πάντα χώρος για ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μάθω ποια είναι η προσωπική αίσθησή σας για τον κόσμο σήμερα. Γινόμαστε πιο συμπονετικοί, ενσυναισθητικοί και διατεθειμένοι να προσφέρουμε ή ο ατομικισμός έχει πάρει πια το πάνω χέρι;

Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος και επιλέγω συνειδητά και με πείσμα να βλέπω πάντοτε την καλή και όμορφη πλευρά των πραγμάτων. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας το καλό και μπορούμε να το καλλιεργήσουμε και να το αξιοποιήσουμε προς όφελος των γύρω μας.

Πιστεύω επίσης πως, ιδιαιτέρα στη σημερινή εποχή, η ανάγκη για συνεργασία, αλληλεγγύη και πραγματική ανθρωπιά είναι επίσης πολύ έντονη.

Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις θετικές πλευρές αυτής της ενσυναίσθησης και προσφοράς, και να θυμόμαστε ότι, τελικά, είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και ο κόσμος γίνεται καλύτερος όταν νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον.

Info: Η έκθεση «Masters of Interior» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Απριλίου στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις 19.00 έως τις 23.00. Η ηλεκτρονική δημοπρασία των έργων θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 2-6 Απριλίου, μέσω της ιστοσελίδας www.creaid.com