Μαρίνα Σάττι, «Δεν έχω κανένα άγχος πια αν θα με θεωρήσουν έντεχνη ή ποπ»

Η δημοφιλής τραγουδίστρια μιλάει στο ΒΗΜΑgazino για το εντυπωσιακό βίντεο του τραγουδιού «Γιατί πουλί μ’», για την ελευθερία της έκφρασης και για μια ενδεχόμενη καριέρα στο εξωτερικό.

Μέσω της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας Nowness (η οποία μόνο στο Instagram διαθέτει 1,8 εκατομμύρια followers) παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες η νέα κυκλοφορία της Μαρίνας Σάττι, μια διασκευή (που έγινε σε συνεργασία με τον Αγγελο Τριανταφύλλου) του γνωστού παραδοσιακού τραγουδιού «Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς», ενός θρακιώτικου ύμνου για την Αλωση της Πόλης που γνωρίζαμε κυρίως με τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη και της Σαβίνας Γιαννάτου. Το ατμοσφαιρικό φιλμάκι, μια ποιητική αλληγορία, το έχει σκηνοθετήσει με οίστρο ο ταλαντούχος μεξικανός σκηνοθέτης Αλέξις Γκόμεζ, προσωπική επιλογή της δημοφιλούς τραγουδίστριας και συνθέτριας: «Ηθελα πολύ να γυρίσω το βιντεοκλίπ για το «Γιατί πουλί μ'» στην Κωνσταντινούπολη. Ημουν πολύ φορτισμένη συναισθηματικά όσο διάστημα βρέθηκα εκεί. Δεν το λέω με κάποια εθνικιστική χροιά, έχει να κάνει με μια μνήμη που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Μεγάλωσα με πατέρα μουσουλμάνο και μητέρα χριστιανή. Οταν πήγαινα στο Σουδάν τα καλοκαίρια έβλεπα τις εξαδέλφες μου να κάνουν προσευχή στο χαλάκι και στην Ελλάδα στην εκκλησία το Πάσχα ανάβαμε τη λαμπάδα και τραγουδούσαμε «Χριστός Ανέστη». Δεχόμουν διαφορετικές – ενίοτε και αντιφατικές – πολιτισμικές επιρροές και έπρεπε να βρω αρμονία, να βρω τρόπους να τις συνθέσω και να συμφιλιωθώ μαζί τους».

Το άσμα αυτό, ένα κομμάτι που έχει ερμηνεύσει πολλάκις και στα live της, της έδωσε την ευκαιρία να αφήσει να βγουν στην επιφάνεια πολύ προσωπικοί προβληματισμοί της. «Με συγκινούν πάρα πολύ οι στίχοι του τραγουδιού, ταυτιζόμουν πάντα με αυτό, ένιωθα κι εγώ ότι έχουν κοπεί τα φτερά μου με διάφορους τρόπους. Είναι αναγκαίο να προσπαθεί να ξέρει ένας καλλιτέχνης τι του γίνεται, να γνωρίζει τι ιστορία θέλει να πει και τι πιστεύει – δεν μπορείς όλα αυτά να τα βρίσκεις μπροστά σου. Πιο παλιά υπήρχε μια διάσταση ανάμεσα σε αυτή που ήθελα να νομίζουν οι άλλοι ότι είμαι και σε αυτή που ήμουν πραγματικά. Μερικές φορές ντρέπομαι που δεν μπορώ να είμαι ολοκληρωτικά ο εαυτός μου στον δημόσιο λόγο. Εχω ισχυρές απόψεις για τα πράγματα και φοβάμαι πως κάποιος θα μπορούσε να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά μου και να αναιρέσει όλα αυτά τα χρόνια που με τόσο κόπο, τόση αγάπη και ενέργεια δουλεύω. Δεν με θεωρώ φοβητσιάρα, δεν αποφεύγω το ρίσκο, ούτε ακολουθώ την πεπατημένη, αλλά αυτή δεν είναι δίκαιη μάχη. Εννοείται ότι όταν εκτίθεσαι στην κρίση του κοινού θα δεχθείς και αρνητικά σχόλια, όμως εννοώ κάτι άλλο. Το «Γιατί πουλί μ'», για παράδειγμα, μιλάει για την ελευθερία της ύπαρξης και της έκφρασης. Με πονάει πολύ η κατάσταση που βλέπω να δημιουργείται στα social media, ίσως η λέξη ανθρωποφαγία να μοιάζει κάπως υπερβολική, αλλά δεν ξέρω άλλη που να την περιγράφει πιο εύστοχα. Και μέσα σε αυτό το κλίμα καλούμαι να παραμένω ανοιχτή, παρατηρητική, ευαίσθητη και να καταγράφω ό,τι συμβαίνει, διότι αυτή είναι η δουλειά μου».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.