Mar-a-Lago: Τα μυστικά και οι άγνωστες ιστορίες της χλιδάτης έπαυλης του Τραμπ

Η ιστορία της αιωνόβιας έπαυλης των 123 εκατομμυρίων δολαρίων που έζησε ένδοξες ημέρες κοσμικού μεγαλείου, για να εξελιχθεί την τελευταία τριακονταετία στο άπαρτο άντρο του τραμπισμού.

«Μη χαϊδεύετε τα σκυλιά».

Η εσχάτως viral επιγραφή που δεσπόζει στην αχανή περίμετρο του ανακτόρου της οικογένειας Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί. Οχι γιατί τα κατοικίδια της οικογένειας Τραμπ μοιάζουν το ίδιο απρόσιτα, δύσθυμα και έτοιμα ανά πάσα στιγμή και άνευ λόγου για επίθεση, όπως δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους, αλλά διότι πρόκειται για σκυλιά-ρομπότ. Τα μηχανικά τετράποδα με την εξελιγμένη νοημοσύνη είναι τα νέα «παιχνίδια» του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που επιστρατεύθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες της υπερδύναμης προκειμένου να φυλούν νυχθημερόν τον προσεχώς πρώτο πολίτη της χώρας.

Ο επικεφαλής σκύλος ονόματι Σκοτ κέρδισε την εβδομάδα που μας πέρασε το μερτικό του στην παγκόσμια ειδησεογραφία, ενώ για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως τα βγαλμένα από σκηνή του «Mad Max» κατοικίδια της οικογένειας Τραμπ μπορούν μόνο να εποπτεύουν την έκταση των σχεδόν 68.000 τετραγωνικών μέτρων (που περιλαμβάνει το ακίνητο-φιλέτο των 5.810 τ.μ.) και όχι να αποτρέπουν επίδοξους εισβολείς, αφού δεν διαθέτουν (ακόμα) οπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κοιμάται ήσυχος πως τίποτα δεν θα διαταράξει τη γαλήνη και τη μακαριότητά του στο ησυχαστήριό του στο Μαϊάμι, το οποίο από το 2019 αποτελεί και την επίσημη έδρα του. Μπορεί ο Τραμπ να είναι γέννημα θρέμμα Νεοϋορκέζος, όμως είναι στο Μαρ-α-Λάγκο (σ.σ.: η ακριβής μετάφραση είναι «Από τη θάλασσα έως τη λίμνη», υποδεικνύοντας την προνομιακή γεωγραφική θέση της τραμπικής γης) που νιώθει σαν στο σπίτι του.

Για να το πετύχει, βέβαια, χρειάστηκε να αναμετρηθεί πολλές φορές δικαστικά με το κοντινό τοπικό αεροδρόμιο, αφού τα διερχόμενα αεροπλάνα είναι η υπ’ αριθμόν ένα νέμεσή του, αλλά και να κονταροχτυπηθεί με την πολιτειακή νομοθεσία, η οποία έκρινε παράνομο τον ύψους 24 μέτρων ιστό της σημαίας που ο Τραμπ αποφάσισε από το 2006 να κυματίζει έξω στην είσοδο του (μόνο κατ’ όνομα) φτωχικού του. Τελικά, αφού εκείνος μήνυσε την Πολιτεία διεκδικώντας 25 εκατομμύρια δολάρια για καταπάτηση του δικαιώματός του στην ελεύθερη έκφραση, υπήρξε συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το κοντάρι συρρικνώθηκε κατά μερικά μέτρα και τα 100.000 δολάρια που δώρισε ο αμερικανός κροίσος σε αγαθοεργίες ήταν αρκετά για να αμβλύνουν τη μήνιν των τιμητών γειτόνων του.

Μυθικό ακίνητο-φιλέτο

Πώς όμως ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να δημιουργήσει το – κατά κυριολεξία – χρυσοποίκιλτο κάστρο του και μαζί ένα λαοπρόβλητο ιδιωτικό κλαμπ, από το οποίο έχουν περάσει φίλοι αλλά και εχθροί φωτογενείς συμπολίτες του, στη Φλόριντα; Πώς το ξακουστό σήμερα Μαρ-α-Λάγκο έφτασε να υποκαθιστά τον Λευκό Οίκο – τουλάχιστον στην πρώτη και κατά πώς φαίνεται και στη δεύτερη προεδρική θητεία του 78χρονου «president elect»;

Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη πως η μεσογειακού στυλ έπαυλη, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε το 1927, θα μπορούσε να γίνει η ανεπίσημη έδρα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο παλιά όσο το ίδιο το Μαρ-α-Λάγκο. Την ιδέα είχε μια γυναίκα, συγκεκριμένα η τότε πλουσιότερη γυναίκα της Αμερικής. Πρόκειται για τη θρυλική Μάρτζορι Μεριγουέδερ Ποστ, τη θυγατέρα και κληρονόμο της ομώνυμης εταιρείας παραγωγής και εμπορίας δημητριακών. Η Ποστ επένδυσε ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας της για τη δημιουργία μιας κατοικίας που θα αντανακλούσε τον πλούτο, την αίγλη και την επιρροή της. Ξόδεψε περί τα 7 εκατομμύρια δολάρια (123 με τις σημερινές αξίες) για να έχει τα πιο εκλεκτά υλικά, όπως γενοβέζικη πέτρα, φλαμανδικές ταπετσαρίες και βρετανική οξιά για την επένδυση των τοίχων της κατοικίας.

Και η αλήθεια είναι πως πέτυχε μέχρι κεραίας τον σκοπό της, αφού μέχρι τον θάνατό της, το 1973, το Μαρ-α-Λάγκο λειτούργησε όχι μόνο ως άοκνο κοσμικό μελίσσι, αλλά έφτασε να ενταχθεί στη λίστα των αμερικανικών εθνικών μνημείων. Η τελευταία επιθυμία της εύπορης Αμερικανίδας ήταν η έπαυλή της να περάσει τα χέρια του αμερικανικού Δημοσίου και να λειτουργήσει τελικά ως χειμερινή κατοικία των πρώτων πολιτών της χώρας.

Οπερ και εγένετο. Αλλά μόλις για επτά χρόνια. Το 1980 το Κογκρέσο αποφάσισε πως τα κόστη για τη συντήρηση της φαραωνικών διαστάσεων ιστορικής έπαυλης ήταν δυσθεώρητα και έτσι επέστρεψε το κληροδότημα στις κόρες της Ποστ. Από τότε ξεκίνησε η πολιορκία του real estate φιλέτου από τον Τραμπ. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια διαπραγμάτευσης και μια σχεδόν δόλια κίνηση του ίδιου μέχρι το Μαρ-α-Λάγκο να περάσει στην ιδιοκτησία του.

Ενώ η αρχική προσφορά του, που έφτανε τα 15 εκατομμύρια δολάρια, είχε απορριφθεί από τις κληρονόμους της Ποστ, εκείνος ξεκίνησε να αγοράζει κομμάτια γης πέριξ της έπαυλης, εγείροντας μάλιστα την απειλή πως θα προχωρούσε σε οικοδομική δραστηριότητα που θα ανέκοπτε τη θέα και την πρόσβασή της προς τη θάλασσα. Το σχέδιό του απέδωσε καρπούς, αφού τελικά απέκτησε τους τίτλους ιδιοκτησίας το 1985 προς 5 εκατομμύρια δολάρια – στο ένα τρίτο, δηλαδή, της αρχικής προσφοράς του –, καταβάλλοντας και 3 εκατομμύρια ακόμα για τη συλλογή από έπιπλα-αντίκες της Ποστ.

Την καλύτερη απόσβεση της επένδυσής του την έκανε ακριβώς 20 χρόνια μετά την αγοραπωλησία. Οταν στην αίθουσα χορού, πτέρυγα την οποία πρόσθεσε ο ίδιος στο οίκημα δαπανώντας ούτε λίγο ούτε πολύ 7 εκατομμύρια δολάρια για τον χρυσό διάκοσμό της, αντάλλασσε το 2005 όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης με την τρίτη σύζυγό του Μελάνια Κνάους – κατά κόσμον Μελάνια Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να μη βάλει το χέρι και την αισθητική του στην έπαυλη-μνημείο. Κατ’ αρχάς παρενέβη στον θυρεό που κοσμούσε διάφορα σημεία του ακινήτου. Επρόκειτο για το έμβλημα του τρίτου, βρετανού συζύγου της Ποστ.

Ο Τραμπ θεώρησε καλή ιδέα να αλλάξει τη λέξη «Integritas» («ακεραιότητα» στα λατινικά) με το επώνυμό του, ενώ αντικατέστησε τους δύο λέοντες του σήματος με δύο αετούς. Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις του έφτασαν ως τα λουτρά της έπαυλης, όπου τοποθετήθηκαν τέσσερις χρυσοί νιπτήρες, ενώ εννοείται πως στην κεντρική σάλα υποδοχής τοποθετήθηκε ένα πορτρέτο του ίδιου, στο οποίο εμφανίζεται με πλήρη τενιστική εξάρτυση. Ακόμα, ο Τραμπ αποφάσισε ότι το δωμάτιο της βιβλιοθήκης, όπου φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις, ήταν μάλλον περιττό – σύμφωνα με τον αείμνηστο μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο, Αντόνι Σένεκαλ, κανένα μέλος της φαμίλιας δεν είχε ιδιαίτερη κλίση στη μελέτη. Ετσι το μετέτρεψε σε μπαρ. Πιο ταιριαστό.

Members only

Την πιο δομική αλλαγή όμως την έκανε το 1995, όταν στριμωγμένος οικονομικά αποφάσισε να δημιουργήσει ενός του κτήματος ένα ιδιωτικό κλαμπ για τους λίγους, τους εκλεκτούς, τους έχοντες. Παρότι βέβαια για να απολαύσει κανείς το προνόμιο του μέλους οφείλει να καταβάλει άπαξ 200.000 δολάρια και ετήσια συνδρομή 14.000 δολαρίων, ο Τραμπ υπήρξε ακραία συμπεριληπτικός ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κλαμπ, αφού το Μαρ-α-Λάγκο έγινε από τα ελάχιστα της περιοχής που επέτρεπαν την εγγραφή σε Αφροαμερικανούς, Εβραίους και ομοφυλόφιλα ζευγάρια – τρεις κοινωνικές ομάδες δηλαδή που έβρισκαν κλειστές τις θύρες άλλων κλαμπ του Παλμ Μπιτς.

Πάντως, στην περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να αιτηθεί συνδρομής, είναι καλό να γνωρίζει πως ήδη από το 2017 το Μαρ-α-Λάγκο έχει συμπληρώσει τον ανώτατο αριθμό των 500 μελών. Είναι επίσης ακόμα καλύτερο να ξέρει ότι αν ποτέ συναντήσει τον Τραμπ, οφείλει να γνωρίζει από σημειολογία. Θρυλείται ότι στην περίπτωση που ο πρόεδρος φορά λευκό καπέλο, όλα βαίνουν καλώς. Αν πάλι έχει επιλέξει κόκκινο, τότε τα πράγματα είναι σκούρα.

Εννοείται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του πέρασε κατά μέσο όρο 133 ημέρες στο απόρθητο κάστρο της Φλόριντα, ενώ εκεί αποφάσισε να καταχωνιάσει απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα τα οποία κατέσχεσε το FBI σε έφοδο που πραγματοποίησε το 2022, σκοπεύει να αναδείξει ακόμα περισσότερο το Μαρ-α-Λάγκο σε άντρο του τραμπισμού.

Εκεί άλλωστε παρακολούθησε τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, περιστοιχισμένος από τους «σωματοφύλακές» του (βλ. Μασκ, Κένεντι, Φάρατζ, Μπολσονάρο) και εκεί δέχθηκε τα πρώτα επίσημα συχαρίκια για την εκλογή του από τον αυτοαποκαλούμενο αναρχοκαπιταλιστή πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.

Το Μαϊάμι υπήρξε ανέκαθεν ο τόπος όπου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ υποδεχόταν και συναναστρεφόταν τους εντιμότατους φίλους του, όπως τον αυτόχειρα εγκέφαλο κυκλώματος σωματεμπορίας Τζέφρι Επστιν και το alter ego του, την Γκιλέν Μάξγουελ. Μάλιστα, ένα από τα θύματα του δικτύου, η Βιρτζίνια Τζουφρέ, έχει καταγγείλει πως εργαζόταν ως υπάλληλος στο spa του κλαμπ όταν η Μάξγουελ την προσέγγισε για να την εκμεταλλευτεί κατόπιν σεξουαλικά με τη συμμετοχή, όπως η ίδια ισχυρίζεται, του Επστιν και του πρίγκιπα Aντριου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.