Λίβανος: Η ζωή μετά την καταστροφή

Tρεις δεκαετίες μετά τη λήξη ενός αιματηρού εμφυλίου και δύο μήνες μετά από μια σοκαριστική, φονική έκρηξη στην καρδιά της Βηρυτού, οι κάτοικοι του Λιβάνου εξακολουθούν να ονειρεύονται καλύτερες μέρες, ακόμη και πέρα από τα σύνορα της δοκιμαζόμενης πατρίδας τους.

Λίβανος: Η ζωή μετά την καταστροφή

Ηταν μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Λίβανος έβγαινε από έναν εμφύλιο πόλεμο που είχε κρατήσει περισσότερα από 15 χρόνια, είχε προκαλέσει 120.000 θανάτους και μαζική έξοδο των πολιτών από τη χώρα. Στη Βηρυτό τα περισσότερα κτίσματα δεν είχαν εξωτερικούς τοίχους, καθώς είχαν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Ηταν συγκλονιστικό να βλέπεις οικογένειες να μένουν ακόμα μέσα στις πολυκατοικίες αυτές – αφού δεν είχαν πού αλλού να πάνε – με τη ζωή τους σε κοινή θέα. Η εικόνα εκείνη μοιάζει πολύ με τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου πρόσφατα, μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους και τεράστιες ζημιές στα κτίρια και στις δημόσιες υποδομές της πρωτεύουσας. Ο Λίβανος ζει και πάλι δύσκολες ημέρες.

«Εχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την έκρηξη και ακόμα η έρευνα δεν έχει καταλήξει σε ακριβές πόρισμα, παρότι αρχικά είχαν πει ότι θα χρειάζονταν μόνο πέντε ημέρες» μας λέει στέλεχος ναυτιλιακής εταιρίας με λιβανέζικη καταγωγή. «Ο πρόεδρος Μακρόν πιέζει διαρκώς για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ομως κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει. Ολα τα κόμματα εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση, βάσει του τρόπου νομής της εξουσίας. Δεν γίνεται να συνεννοηθούν. Χρειάζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και ειδικών που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.