Χτύπησε ξαφνικά το κινητό μου, από ένα άγνωστο νούμερο. Το σηκώνω. Ηταν εκείνος. Μου λέει: «Γεια σου. Είμαι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Θα ήθελες να πάμε για έναν καφέ;». Eτσι έγινε λοιπόν η πρώτη μας συνάντηση στο café Βιβλιοθήκη στο Κολωνάκι, συζητώντας για το «Maestro»». H Kλέλια Ανδριολάτου είναι παραστατική όταν μου διηγείται την πρώτη της γνωριμία με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Τη συναντώ ένα πρωινό Τρίτης στους εμβληματικούς χώρους του ξενοδοχείου King George στην πλατεία Συντάγματος, λίγο προτού ξεκινήσει η φωτογράφιση. Η Κλέλια ποζάρει με σιγουριά στον φακό του Δημήτρη Σκουλού, αφού προηγουμένως έχει αφεθεί στα έμπειρα χέρια του beauty expert Παντελή Τουτουντζή. Είναι ένα πλάσμα που εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Οταν μπαίνει σε έναν χώρο μαγνητίζει τα βλέμματα. Με εκείνο το french bob κούρεμά της θυμίζει την Ιρέν Ζακόμπ στη «Διπλή ζωή της Βερόνικα». «Είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες» θα μου πει αυθόρμητα όταν της το επισημάνω.
Στο αλαβάστρινο πρόσωπό της ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης βρήκε την ιδανική πρωταγωνίστρια για την επιστροφή του στη μικρή οθόνη μετά από σχεδόν 12 χρόνια απουσίας. Γιατί ο άνθρωπος που εισήγαγε την κινηματογραφική αισθητική στην τηλεοπτική μυθοπλασία επέστρεψε, όπως διαπιστώσαμε ήδη από το πρώτο επεισόδιο του «Μaestro», για να θέσει τον πήχη ακόμη ψηλότερα, παραδίδοντας μια σειρά που όλα δείχνουν ότι θα ξεφύγει από τα όρια της Ελλάδας και θα ακολουθήσει μια διεθνή πορεία. Μέσα από την πένα του λοιπόν γεννήθηκε ο νέος ήρωάς του, ο Ορέστης, που υποδύεται ο ίδιος. Είναι ένας μουσικός που δεν έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα και δέχεται την πρόσκληση να διοργανώσει ένα μουσικό φεστιβάλ στους Παξούς. Στο υπέροχο νησί του Ιονίου θα γνωρίσει όλες τις ομορφιές και τους ανθρώπους ενός μαγικού τόπου, οι οποίοι όμως κρύβουν αρκετά σκοτεινά μυστικά. Θα γνωρίσει βεβαίως και την Κλέλια – ναι, το πραγματικό όνομα της Κλέλιας Ανδριολάτου ήταν εκείνο που βάπτισε και τον ρόλο της -, την Κλέλια που είναι 19 ετών, που γεννήθηκε στους Παξούς και το πάθος της για το πιάνο και τη μουσική είναι το μόνο πράγμα που της δίνει δύναμη για να προχωρεί.
Η γνωριμία τους θα είναι εκρηκτική. Η Κλέλια θα τον μαγνητίσει. Εκείνος θα προσπαθήσει να μείνει μακριά της, θα παλέψει και θα αντισταθεί σε αυτό που θα νιώσει για εκείνη. Γιατί η διαφορά ηλικίας είναι μια δύσκολη πραγματικότητα, την οποία ο Ορέστης γνωρίζει. Και ενώ η μουσική τούς φέρνει κοντά, η πραγματικότητα τους χωρίζει.
Η σειρά «Μaestro» του MEGA θα μονοπωλεί τα βράδια της Πέμπτης μας. Και μέσα από τη μικρή οθόνη θα ξεχυθούν πολλά ακόμη γνώριμα, αγαπημένα πρόσωπα: Χάρις Αλεξίου, Μαρία Καβογιάννη, Φάνης Μουρατίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αντίνοος Αλμπάνης, Στεφανία Γουλιώτη, Γιάννης Τσορτέκης, Ορέστης Χαλκιάς, Γιώργος Μπένος, Δημήτρης Κίτσος, Σάντρα Σαραφάνοβα, Τόνια Μαράκη, Γιώργος Μπινιάρης θα μας μυήσουν σε αυτή την ερωτική ιστορία με τις δυνατές κοινωνικές πτυχές που μοιάζει γραμμένη με νότες.
Κυρία Ανδριολάτου, ποια είναι η Κλέλια, ο χαρακτήρας που υποδύεστε στη σειρά του MEGA «Μaestro»; Γιατί επιλέχθηκε η ηρωίδα σας να κρατήσει το πραγµατικό σας όνοµα;
«Η αλήθεια είναι ότι ψάχναμε ασταμάτητα το όνομα αυτής της ηρωίδας και ξαφνικά λέμε «γιατί όχι Κλέλια;». Μας άρεσε. Ηταν ιδιαίτερο και πρωτότυπο και συνειδητοποιήσαμε ότι ταιριάζει απόλυτα με το μουσικό κομμάτι που την ενώνει στη σειρά με τον Ορέστη, τον οποίο υποδύεται ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Πρόκειται για το «Clair de Lune» του Κλοντ Ντεμπισί».
Με την ηρωίδα σας στην πραγµατική ζωή σάς ενώνουν κοινά στοιχεία;
«Mε την «Κλέλια», τον ρόλο μου, έχουμε κοινούς παρονομαστές. Είναι ένα πλάσμα γεμάτο πάθος για ζωή, ενέργεια. Κυνηγά τον έρωτα και προσπαθεί ό,τι αγγίζει η φαντασία της να το αποτυπώνει στην πραγματικότητα. Η ηρωίδα αυτή πορεύεται προς το φως παρατηρώντας και ξεφεύγοντας από τα σκοτάδια των άλλων».
Μπορείτε να µας µεταφέρετε την πιο έντονη εµπειρία που ζήσατε κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων της σειράς στους Παξούς, αλλά και την πιο αστεία;
«Αναμφισβήτητα η πιο έντονη σκηνή για εμένα ήταν η σκηνή του μουσικού φεστιβάλ με τις μπάντες και τη φωνή της Χάρης να αντηχεί στα μεγάφωνα του νησιού. Μας συγκίνησε τόσο που δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το γύρισμα. Το τοπίο, το φως, το ηλιοβασίλεμα και η μουσική δημιουργούσαν ένα «συνονθύλευμα παραμυθιού». Από την άλλη, η πιο αστεία σκηνή ήταν μία στιγμή που ο Χριστόφορος «ξέφυγε» από όλους τους ρόλους που δημιούργησε στο σετ, από όλες τις ευθύνες, και το έριξε λίγο έξω. Του είχε «κολλήσει», θυμάμαι, ένα τραγούδι και το τραγουδούσε συνέχεια. Μας έπιασε όλους νευρικό γέλιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να γυρίσουμε τη σκηνή. Τελικά τα καταφέραμε».
Η σειρά είναι γυρισµένη µε κινηµατογραφική αισθητική. Aλήθεια, ποια είναι η µεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε;
«Η δυσκολία έγκειται στις καιρικές συνθήκες. Πολλές φορές, ειδικά όταν άρχισε να χειμωνιάζει, ο καιρός στεκόταν εμπόδιο. Το γεγονός ότι η ιστορία διαδραματιζόταν καλοκαίρι και το σώμα μας «ούρλιαζε χειμώνα» μάς δυσκόλεψε αρκετά».
Τη γιαγιά σας στη σειρά υποδύεται η Χάρις Αλεξίου. Πώς είναι η συνεργασία µαζί της;
«Η Χάρις είναι ένας άνθρωπος που πορεύτηκε σε αυτή τη δουλειά με καρδιά ανοιχτή. Παρά τη μυθική καριέρα της αποφάσισε πως στο σετ έχει να μάθει και να ακούσει. Είναι ένας εξαιρετικά δοτικός άνθρωπος με νοιάξιμο και τρυφερότητα. Και φυσικά είναι το γέλιο μας. Μας χαρίζει αμέτρητες στιγμές χαράς. Ως νεότερη, αυτό που κρατάω στην καρδιά μου είναι το πολύτιμο μάθημα της ταπεινότητας, της καλοσύνης και της δίψας της για ζωή».
Στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη τελικά τι ξεχωρίζετε; Ποια είναι η πιο δυνατή στιγµή που ζήσατε µαζί του στη διάρκεια των γυρισµάτων;
«Δεν ξέρω αν μπορώ να ξεχωρίσω μία στιγμή. Θα σταθώ περισσότερο στην τριβή. Η στενή μας σχέση μάς έφερε τόσο κοντά που η χημεία μας και η επικοινωνία μας εξελισσόταν συνεχώς αλλά και συνεχίζει να εξελίσσεται. Είναι ένας άνθρωπος που μας σέβεται, μας ακούει, μας νοιάζεται και είναι κοντά μας σε ό,τι χρειαστούμε. Εγώ ξεχωρίζω τον ερωτικό πυρήνα που έχει για τη δουλειά του και τον τρόπο με τον οποίο τον μοιράζεται μαζί μου».
Τι αισθάνεστε λοιπόν όταν σας αποκαλούν τη νέα µούσα του;
«Ηρωίδα παραμυθιού!».
Τελικά τι πραγµατεύεται η σειρά «Maestro»; Ποιο είναι το στοιχείο που προσωπικά σας γοητεύει;
«H σειρά ποικίλλει ως προς τη θεματολογία. Αποκαλύπτονται κοινωνικά και πολιτικά θέματα, έχει στοιχεία θρίλερ, που αγγίζουν περιοχές βίας και βαρβαρότητας. Από την άλλη, εξερευνούμε τις ποιότητες της αγάπης, ανοίγουμε την παλέτα του κόκκινου και βλέπουμε πώς αλλοιώνεται η αγάπη όταν συναντά τον φόβο. Εγώ προσωπικά γοητεύομαι με την ορμή, το θέμα ορμή που σαρώνει τους ήρωες προς άγνωστα μονοπάτια».
Την ίδια στιγµή συναντάτε για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν την παράσταση «Μοτέλ» του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Μιλήστε µου για τον ρόλο σας.
«Εχω λοιπόν και εφέτος την ευκαιρία να αφηγηθώ την ιστορία της Αννας. Η ομάδα μας έχει δουλέψει σκληρά για να μεταδώσει στο κοινό αυτό το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και χαίρομαι πολύ που αυτή η ιστορία αγαπήθηκε και συγκίνησε τον κόσμο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τη διηγηθούμε για μία ακόμη σεζόν. Η Αννα είναι ένα κορίτσι που παλεύει με την ιστορία της. Είναι η εξαίρεση, είναι η ανατροπή στη συμβατικότητα. Είναι «άφιλτρη», θα έλεγα, και στόχος της είναι η ειλικρίνεια»
Η παράσταση έχει στο επίκεντρό της µία γυναικοκτονία. Εχετε µία απάντηση για όλες αυτές τις δολοφονίες γυναικών που συµβαίνουν γύρω µας;
«Προφανώς δεν υπάρχει απάντηση σε κάτι τόσο απάνθρωπο. Αισθάνομαι δυσφορία και έχω ελπίδα όλο αυτό να σταματήσει».
Η ίδια έχετε βρεθεί ποτέ σε κακοποιητική σχέση;
«Οχι. Είχα την τύχη να πορευτώ με αγάπη. Το ένστικτό μου δεν με έχει προδώσει ποτέ».
Τι είναι αυτό που σας τροµάζει περισσότερο σήµερα στην ελληνική κοινωνία;
«Η υποκρισία. Οταν βλέπεις τον άλλον στα μάτια και δεν ξέρεις αν αυτό που σου λέει είναι αλήθεια. Το ενδεχόμενο αυτό, ναι, με τρομάζει».
Οταν ήσασταν παιδί τι θέλατε να γίνετε;
«Η αλήθεια είναι ότι ως παιδί συνεχώς άλλαζα σχέδια. Σίγουρα πάντως δεν ήμουν από τα παιδιά που ονειρεύονταν να ασχοληθούν με την υποκριτική. Συμμετείχα ως παιδί σε θεατρικές ομάδες και διαγωνισμούς, αλλά δεν ήταν αυτοσκοπός. Η ζωή και τα «ναι» στα ρίσκα με έφεραν στη σειρά «Μπρούσκο» πριν από μερικά χρόνια, όπου συνειδητοποίησα ότι η υποκριτική ήταν ο δρόμος μου».
Πάντως, µετά το «Μπρούσκο» µοιάζει να αποφασίσατε να κάνετε ένα µικρό διάλειµµα για να σπουδάσετε στη δραµατική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;
«Στην πραγματικότητα δεν ήταν διάλειμμα. Ηταν μία πραγματική και απόλυτα συνειδητή απόφαση στο να εμβαθύνω σε αυτό που θέλω να έχω πάντα στη ζωή μου, να έχω δηλαδή όσο περισσότερα εφόδια μπορώ, για να εξελιχθώ. Η δραματική σχολή ήταν το μονοπάτι που με καθόρισε ως προσωπικότητα. Μου έμαθε τι είναι άνθρωπος, πώς είναι να αγαπάς και να θαυμάζεις, να έχεις υπομονή και επιμονή, πειθαρχία και όρια. Νομίζω ότι αυτό το μονοπάτι είναι το πιο σπουδαίο που έχω διαβεί μέχρι τώρα στη ζωή».
Είστε µια γυναίκα που ξεκίνησε πολύ µικρή, 14 ετών, από τον χώρο του µόντελινγκ. Οταν µπήκατε στον κόσµο της υποκριτικής νιώσατε βλέµµατα καχυποψίας επάνω σας; Πιστεύετε ότι µία όµορφη γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει διπλά για να αποδείξει ότι είναι και ταλαντούχα;
«Ανήκουμε σε ένα σύνολο. Αν μη τι άλλο ο καθένας έχει την προσωπική του τοποθέτηση επάνω στα πράγματα. Τα σχόλια λοιπόν ποικίλλουν, όπως και οι άνθρωποι. Δεν με καθορίζουν τα αρνητικά σχόλια. Είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε ό,τι επιθυμούμε. Εγώ ξέρω τι πρέπει να κάνω για να είμαι ευτυχής και γεμάτη με το μέσα μου. Επίσης, δεν θεωρώ ότι χρωστά κανείς να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Η ομορφιά υπάρχει σε όλους μας. Δεν είναι μετρήσιμη έννοια. Είναι «συναισθηματική έννοια». Είναι αποδοχή».
Mιλώντας για εικόνα και οµορφιά, σας είχαµε συνηθίσει µε µακριά µαλλιά. Τι σας έκανε να τα κόψετε;
«Ηταν η πρότασή μου στον Βασίλη Mαυρογεωργίου για το «Μοτέλ» και τον ρόλο της Αννας. Με γοητεύει πολύ η εναλλαγή και ο πειραματισμός. Είχα πλάσει στο μυαλό μου αυτό το κορίτσι κάπως έτσι και ήθελα να το δοκιμάσω. Προσπαθώ όσο μου επιτρέπεται, σε συνάρτηση με όλες τις δουλειές που «τρέχουν», να μπορώ να ανατρέπω την εικόνα μου».
Ποιες είναι οι αγαπηµένες σας ταινίες και ποιοι οι αγαπηµένοι σας ηθοποιοί;
«Μία ελληνίδα ηθοποιό που θαυμάζω και χάνομαι όταν τη βλέπω είναι η Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Από ταινίες αγαπώ τη «Στρέλλα» και τα «Μαγνητικά Πεδία»».
Αλήθεια, ποια είναι τα επόµενα σχέδιά σας για εφέτος;
«Συνεχίζουμε τα γυρίσματα για τη δεύτερη σεζόν της σειράς «Maestro» στο ΜΕGA. Συνεχίζω, όπως είπαμε, με το «Moτέλ» στο Θέατρο Τέχνης και έπονται για το δεύτερο μισό της σεζόν συνεργασίες σε θέατρο και κινηματογράφο που θα ανακοινωθούν οσονούπω. Ανυπομονώ να τα ζήσω όλα».
Πέρα από το θέατρο και την υποκριτική, τι αγαπάτε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;
«Να κάνω γυμναστική και να φροντίζω το σώμα μου. Αγαπώ πολύ τα στέκια μου και το φαγητό με τους φίλους μου».
Ποια είναι λοιπόν η µεγαλύτερη πολυτέλεια που επιτρέπετε στον εαυτό σας;
«Να συνεχίζω να εκπαιδεύομαι παρά τον φόρτο εργασίας».
Στη ζωή σας υπάρχει κάποια συνάντηση που σας καθόρισε, κάποια γυναίκα-πρότυπο για εσάς;
«Η συνάντησή μου με την Ελενα Χριστοπούλου, ως συνοδοιπόρο μου στη ζωή. Είναι ο άνθρωπος που μεγέθυνε την καρδιά μου και την πορεία μου».
Τι ρόλο έχει παίξει ο έρωτας στη ζωή σας; Ποια είναι η µεγαλύτερη τρέλα που έχετε κάνει για µια αγάπη;
«Ο έρωτας έχει καθορίσει το μεγάλωμά μου. Είμαι ένας άνθρωπος που αφοσιώνεται και βουτάει σε αυτόν. Οσο για τη μεγαλύτερη τρέλα που έχω κάνει, θα έλεγα μια σειρά αναπάντητων ερωτικών επιστολών…».
INFO
«Μaestro»: Kάθε Πέμπτη στις 22.30 στο ΜEGA.