Πριν από ακριβώς 23 χρόνια, στις 27 Αυγούστου 1998, την ημέρα που ο Κάρλος Μαυρολέων βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο ενός ρημαγμένου ξενοδοχείου της πόλης Πεσαβάρ του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, αποκαλύφθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο η περιπετειώδης, μυθιστορηματική πορεία του. Μια υπόθεση που έρχεται ξανά στο προσκήνιο, στη σκιά των σοκαριστικών γεγονότων που εκτυλίσσονται με επίκεντρο την Καμπούλ τις τελευταίες εβδομάδες. Μια υπόθεση γεμάτη αντιφάσεις, όπως και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της. Από τη μία πλευρά γόνος μιας από τις μεγαλύτερες οικογένειες πλοιοκτητών της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, απόφοιτος του άκρως exclusive αγγλικού σχολείου αρρένων Ιτον (με συμμαθητές τους γαλαζοαίματους και την ελίτ του Ηνωμένου Βασιλείου), με μετέπειτα σπουδές στο Χάρβαρντ, «golden boy» της Wall Street, στενός φίλος των Κένεντι και της οικογένειας Νιάρχου και γνωστός γυναικοκατακτητής, που συνδέθηκε με σειρά διάσημων γυναικών – ανάμεσά τους η Μπάρμπρα Στράιζαντ και η καλλονή Φον Χολ. Και από την άλλη, αρχηγός τάγματος αφγανών μουτζαχεντίν, σωματοφύλακας ηγέτη πακιστανικής φυλής και πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων – είχε επισκεφθεί για τα ρεπορτάζ του «δύσκολες» περιοχές, μεταξύ άλλων τη Σομαλία, την Aγκόλα, το Σουδάν, τη Ρουάντα, τη Μιανμάρ και το Ιράκ. Με την ίδια ευκολία που ο Κάρλος Μαυρολέων έκανε διακοπές με τους πλούσιους jet-setters φίλους του στην ιδιόκτητη περιοχή της οικογενείας του στο Πόρτο Χέλι (η private area έχει χωριστεί στα δύο και αγοραστεί από δύο πολύ γνωστούς εφοπλιστές της εποχής μας), έπιανε τα όπλα ή την κάμερα για να βρεθεί στα κρησφύγετα του Αφγανιστάν ή για να προσπαθήσει να πάρει αποκλειστική συνέντευξη από τον απροσπέλαστο ηγέτη της Αλ Κάιντα, τον σχετικά «άγνωστο» στα 90s Οσάμα μπιν Λάντεν.
Αυτός ήταν και ο λόγος για την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή: η πολυπόθητη συνέντευξη που, όπως θα δήλωνε η αρραβωνιαστικιά του, Τανάζ Φαζαϊπούρ, ήταν μεγάλη του επιθυμία. Δεν κατάφερε όμως να την πραγματοποιήσει, αφού το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα στα 40 του χρόνια, κάτι που η οικογένειά του δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχθεί. Ειδικά δε την επίσημη αιτία του θανάτου του από ναρκωτικά – δίπλα στον νεκρό Κάρλος βρέθηκε μια σύριγγα με αίμα και υπολείμματα ηρωίνης.
Οι δικοί του άνθρωποι ξόδεψαν χρόνο και χρήμα ώστε να φτάσουν στην άκρη του νήματος της σκοτεινής υπόθεσης – υπήρχε και η εκδοχή ότι στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε από μυστικούς πράκτορες στο Πακιστάν -, χωρίς όμως οι προσπάθειές τους να έχουν αποτέλεσμα.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.