Η γαστρονομία, η πολυτέλεια και η υψηλή αισθητική συναντιούνται σε κάθε προϊόν ή υπηρεσία που φέρει την υπογραφή της Fine Foods Collection (FFC), εταιρείας που ανήκει στο portfolio του Fine Group, κορυφαίου παρόχου lifestyle management & VIP services στην Ελλάδα (είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα Pearl Partner της Oetker Collection, στενός συνεργάτης της LVMH Hospitality και ambassador της Vista Jet).

Η νέα δραστηριότητά της δεν περιορίζεται απλώς στην προσφορά εκλεκτών γεύσεων, αλλά στοχεύει στη δημιουργία εμπειριών που συνδυάζουν τη σαγήνη της τέχνης με τις πιο εκλεκτές νοστιμιές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό φανερώνει το νέο της εγχείρημα με τίτλο FFC x Art, το οποίο εγκαινιάζεται με μια συνεργασία με τον καλλιτέχνη Αριστείδη Λάππα.

Προτού δούμε τις σχετικές λεπτομέρειες, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Fine Foods Collection ασχολείται με την επιμέλεια και διάθεση προϊόντων κορυφαίας ποιότητας από όλον τον κόσμο, συστήνοντας στο ελληνικό – καθώς και στο διεθνές – κοινό τα καλύτερα είδη γαστρονομίας. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται και από την ίδια την FFC, εδώ θα βρει κανείς πολύτιμες τρούφες – λευκές και μαύρες – από φημισμένες περιοχές του εξωτερικού (Αλμπα της Ιταλίας, Περιγκόρ της Γαλλίας) και από την Ελλάδα, καθώς επίσης βραβευμένο χαβιάρι εκτροφής ρωσικού ή σιβηρικού οξύρρυγχου και σπάνιες ποικιλίες από όλον τον κόσμο, φτάνοντας έως το Almas, το πιο ακριβό και σπάνιο χαβιάρι στον πλανήτη.

Ακόμη, αβγοτάραχο από μικρούς παραγωγούς στο Μεσολόγγι, κορυφαία θαλασσινά και σπάνια είδη θαλάσσιων ειδών, όπως ο King Crab Αλάσκας, διαφορετικές ποικιλίες αστακών, στρείδια κ.ο.κ. Μια συλλογή από προϊόντα τυποποιημένα ή φρέσκα, επιλεγμένα με κριτήριο όχι μόνο τη γεύση αλλά και το αποκλειστικό προφίλ προέλευσής τους, σε συνεργασία με θρυλικές εταιρείες όπως οι Petrossian Paris, Pierre Marcolini, Joselito Jamón, Edmond de Rothschild Heritage, Peck Milano, κ.ά. Ολα αυτά τα προϊόντα στεγάζονται στο διώροφο κατάστημα της Fine Foods Collection, στην οδό Σουηδίας 51 στο Κολωνάκι, ενώ είναι διαθέσιμα και σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα, όπως τα Oak, Barolo, Ipirotissa, Menoo by Platis και – φυσικά – μέσω της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς (next-day delivery) σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τέλος Μαΐου θα λειτουργεί νέο flagship store στη Μύκονο δίπλα στο αεροδρόμιο, όπου θα κάνει το ντεμπούτο της η νέα εταιρεία του ομίλου, Fine Flight Catering, με exclusive υπηρεσίες σε ιδιωτικές πτήσεις, βίλες και events.

Η Fine Foods Collection, ως μέρος του Fine Group, διακατέχεται από ένα κοινό όραμα: κάθε δραστηριότητα του ομίλου επιδιώκει την τελειότητα, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε απαιτητικά στάνταρ ποιότητας και υπηρεσίες που απευθύνονται στο πιο απαιτητικό και εκλεκτικό κοινό. Το FFC, λοιπόν, όχι μόνο διαθέτει προϊόντα υψηλής αισθητικής και γευστικής εμπειρίας, αλλά και δημιουργεί ολοκληρωμένες λύσεις: Gift hampers για προσωπικά ή εταιρικά δώρα. Fine dining experiences σε συνεργασία με κορυφαίους σεφ, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εξειδικευμένες υπηρεσίες HORECA για φημισμένα ξενοδοχεία, εστιατόρια, yachts και βίλες, όπως τα Four Seasons Athens, Hotel Grande Bretagne, Island Club & Restaurant, Athénée, Scorpios, Nōema, όλα τα Beefbar και τα Mandarin Oriental.

Fine Foods & Arts

Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ της Fine Foods Collection, το προαναφερθέν FFC x Art, επιδιώκει να δημιουργήσει μια γέφυρα ανάμεσα στη γαστρονομία και την τέχνη. Η κεντρική ιδέα είναι απλή αλλά καινοτόμα: κάθε σεζόν, ένας διαφορετικός καλλιτέχνης μεταμορφώνει τις συλλεκτικές signature συσκευασίες της FFC σε έργα τέχνης, χαρίζοντάς τους μοναδικότητα αλλά και συλλεκτική αξία. Ετσι, τα περίφημα gift boxes – ή αλλιώς hampers – της εταιρείας δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό δώρο γεμάτο εκλεκτές νοστιμιές, αλλά και ένα αντικείμενο με καλλιτεχνική σφραγίδα, που ο παραλήπτης μπορεί να κρατήσει και να επαναχρησιμοποιήσει.

Η συνεργασία εγκαινιάζεται με τον ανερχόμενο και ήδη πολυβραβευμένο έλληνα καλλιτέχνη Αριστείδη Λάππα (γεν. 1993), ο οποίος έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας σε Αθήνα, Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις. Απόφοιτος του University of West England, Bristol, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Μπολόνια στην Ιταλία, έχει αποσπάσει αναγνώριση για την ιδιαίτερη παλέτα του, την έντονη χρωματική ενέργεια και τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζει αφηρημένες φόρμες με στοιχεία της σύγχρονης αστικής κουλτούρας. Εκπροσωπείται από την γκαλερί The Breeder στην Αθήνα.

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε πρόσφατα με τον Γιάννη Στασινόπουλο, επικεφαλής της Fine Foods Collection, ο οποίος μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα του FFC x Art, αλλά και για τις νέες τάσεις στον χώρο της πολυτελούς γαστρονομίας: «Η ιδέα ξεκίνησε όταν είδαμε ότι οι πελάτες μας κρατούσαν τα κουτιά-δώρο που φτιάχναμε για διάφορες περιστάσεις, επειδή τους άρεσαν και τα χρησιμοποιούσαν ακόμη και μετά, για αποθήκευση ή διακόσμηση.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Αντί να έχουμε ένα όμορφο κουτί, να έχουμε και ένα συλλεκτικό έργο τέχνης. Πάντα μου άρεσε η τέχνη, είχα επαφές με καλλιτέχνες, και έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε περιορισμένες εκδόσεις (π.χ. 500 τεμάχια) με κάποιον καλλιτέχνη σε κάθε σεζόν. Η αρχή έγινε με τον Αριστείδη Λάππα γιατί τα έντονα, χαρούμενα χρώματά του μου φέρνουν στον νου την άνοιξη και το ελληνικό καλοκαίρι. Μας σχεδίασε κάτι που παραπέμπει στη ζωντάνια της φύσης.

Σκεφτήκαμε ότι έτσι ο παραλήπτης δεν λαμβάνει μόνο ένα δώρο. Παίρνει και μια αξέχαστη εμπειρία τέχνης. Ακόμα και το ίδιο το κουτί μπορεί να παραμείνει, να διακοσμήσει έναν χώρο, να γίνει κιβωτός αναμνήσεων».

Οσον αφορά τις νέες τάσεις στη γαστρονομία: «Η αγορά αυτή τη στιγμή ζητάει όλο και πιο ποιοτικά προϊόντα. Μετά την COVID-19 ο κόσμος ταξιδεύει πιο συχνά, βλέπει τι κυκλοφορεί έξω, έτσι ανεβαίνει και το επίπεδο απαιτήσεων εδώ στην Ελλάδα. Βλέπουμε επίσης μια μεγάλη τάση στο δώρο-τρόφιμο. Πολλοί θέλουν να δωρίσουν κάτι «premium» χωρίς να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο budget, π.χ. 150-500 ευρώ. Οταν φτιάχνουμε ένα κουτί με χαβιάρι, σολομό, τυριά, μπισκότα ή σοκολάτες από γνωστά brands του Λονδίνου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, και τα συνδυάζουμε όλα μέσα σε μια έξυπνη συσκευασία, αυτό από μόνο του είναι μια εμπειρία για τον παραλήπτη. Μόλις προσθέσαμε και την τέχνη στο όλο concept, και καταλαβαίνετε πως το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά ξεχωριστό».

Γαστρονομική όαση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Στασινόπουλος μας αποκαλύπτει πτυχές της γαστρονομικής του αναζήτησης. Σε παλαιότερη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, μας είχε μιλήσει αναλυτικά για την ενασχόλησή του με προϊόντα όπως η ελληνική τρούφα και το χαβιάρι, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αυτή εντάσσεται στις υπηρεσίες υψηλής αισθητικής και πολυτελούς τουρισμού που προσφέρει ο Fine Group συνολικά.

«Ξεκινήσαμε από την ελληνική τρούφα επειδή με προσέγγιζαν συλλέκτες που ήξεραν ότι έχω πρόσβαση σε πελάτες που ενδιαφέρονται για premium γαστρονομικά είδη» είχε πει. «Είδα ότι είχε μεγάλη ανταπόκριση, και παράλληλα, καθώς είμαι άνθρωπος που πάντα αναζητά το καλύτερο, θέλησα να βρω και χαβιάρι αντάξιο των προσδοκιών μου. Ετσι, μετά από αρκετές δοκιμές, ήρθα σε επαφή με τον περίφημο οίκο Petrossian στο Παρίσι, με τον οποίο στη συνέχεια αναπτύξαμε μια αποκλειστική συνεργασία».

Ο ίδιος συνέχισε: «Στην πορεία, επειδή δεν ήθελα να δεσμευτώ μόνο με μία φάρμα (καθώς ο οξύρρυγχος είναι ένα ψάρι που δίνει πάντα διαφορετικό προϊόν, άρα πρέπει να έχεις ευελιξία), αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με προσεκτικά επιλεγμένες φάρμες από όλον τον κόσμο. Ετσι, κάθε χρόνο διαλέγουμε τα καλύτερα, τα στέλνουμε σε ένα προηγμένο εργοστάσιο στη Γερμανία, όπου συσκευάζονται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές και από τεχνίτες που γνωρίζουν άριστα την ιρανική παράδοση στην επεξεργασία χαβιαριού. Είμαστε από τις ελάχιστες εταιρείες που διαθέτουν ακόμη και Almas, το πιο σπάνιο χαβιάρι από albino beluga, με συχνότητα 1 στα 10 εκατομμύρια ψάρια. Η φιλοσοφία μου είναι απλή: δεν έχει σημασία από ποια χώρα προέρχεται· αρκεί να είναι το καλύτερο».

Οπως επισημαίνει, ο χώρος της Fine Foods Collection στο Κολωνάκι λειτουργεί ως μια «γαστρονομική όαση», όπου κάθε λάτρης της υψηλής ποιότητας μπορεί να βρει σπάνιες πρώτες ύλες, πλούσια συλλογή αλλαντικών και τυριών, άγρια και εκτρεφόμενα θαλασσινά, διάφορες delicatessen λιχουδιές, ακόμα και χειροποίητες γλυκιές προτάσεις. «Ολα μας τα προϊόντα έχουν μια κοινή συνισταμένη: είναι από τους καλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως ή από την Ελλάδα, αν μιλάμε για κορυφαίας ποιότητας είδη που παραδοσιακά παράγονται εδώ, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το μέλι. Το τι τρώμε είναι πολιτισμός. Οπότε θέλω να ξέρω ότι όποιο προϊόν μπαίνει στα ράφια μας αντιπροσωπεύει το καλύτερο της κατηγορίας του».

Η Fine Foods Collection αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου οράματος του Fine Group, που εξειδικεύεται σε υπηρεσίες διαχείρισης πολυτελών εμπειριών, concierge travel services, ιδιωτικές πτήσεις, υπηρεσίες σε περίφημα ξενοδοχεία και βίλες. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στασινόπουλο, το γαστρονομικό κομμάτι δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το «πακέτο» πολυτέλειας, εφόσον ολοένα και περισσότεροι VIP επισκέπτες στη χώρα μας αναζητούν γαστρονομικές εμπειρίες υψηλού επιπέδου.

«Οι πελάτες μας δεν έρχονται μόνο για τη θάλασσα ή τα αρχαία μνημεία· θέλουν να απολαύσουν και μια fine dining εμπειρία, να δοκιμάσουν σπάνια προϊόντα, να μάθουν για τις ελληνικές πρώτες ύλες. Αλλωστε, η τέχνη και η γαστρονομία συχνά συνυπάρχουν δημιουργικά, ειδικά στο εξωτερικό. Η FFC x Art είναι ακριβώς η ολοκλήρωση αυτής της σκέψης: συνδυάζουμε τη γαστρονομία με την τέχνη, αναδεικνύοντας τα κουτιά μας και το περιεχόμενό τους σε ένα ολοκληρωμένο «έργο»».

Παρακολουθώντας τις τάσεις της διεθνούς αγοράς – όπου όλο και περισσότερο βλέπουμε συμπράξεις ανάμεσα σε καλλιτέχνες, οίκους μόδας, design brands και εταιρείες τροφίμων –, η Fine Foods Collection κάνει ένα αποφασιστικό βήμα που δεν συναντάμε συχνά στον ελληνικό χώρο.

Η ένταξη της τέχνης στην καρδιά της γαστρονομικής εμπειρίας προσθέτει αξία, εξωστρέφεια και καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα «ενώνει» διαφορετικές κοινότητες: τους φιλότεχνους, τους gourmands και όσους αναζητούν ένα εξατομικευμένο, premium απόκτημα.