Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα – από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) – η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας για το έτος 2022, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το πανδημικό σοκ, καθώς καισημαντικές βελτιώσεις σε δείκτες ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι θετικές μεταβολές κατά 7,6% στην παραγωγικότητα εργασίας (σε ευρώ ανά απασχολούμενο), κατά 4% στη συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής (TFP) και κατά 8,4% στο κατά κεφαλήν προϊόν. Ο τουρισμός και οι μεταφορές συγκαταλέγονται στους κλάδους που σημείωσαν τις υψηλότερες αυξήσεις σε εισροές εργασίας, εισροές κεφαλαίου και TFP, ενώ η απόδοση της κεφαλαιακής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Για άλλη μια χρονιά έγινε λοιπόν ολοφάνερη η σημασία του τουρισμού για την υγεία της ελληνικής οικονομίας, εξ ου και η προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και η συνεχής ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εν λόγω τομέα αποτελεί βασικό στόχο του αναπτυξιακού προγραμματισμού και της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού και βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση των στόχων σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως διαβάζουμε στο https://mintour.gov.gr: «Οι συνέργειες και συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια και στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά. Η νέα εθνική στρατηγικήγια τον Τουρισμό υλοποιείται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, τον συνεχή εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του τουρισμού και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας».
Οκτώ στις δέκα επενδύσεις που γίνονται εφέτος στη χώρα μας είναι τουριστικού ενδιαφέροντος, τα αεροδρόμια της Fraport τον περασμένο Οκτώβριο κατέγραψαν αύξηση 14,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση αυξήθηκαν κατά 22,1% και 19,8% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο του έτους, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες στα καταλύματα των ταξιδιωτικών προορισμών κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, φθάνοντας ακόμα και το 100%, ενώ ταυτόχρονα βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι και ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν τη χώρα μας για να περάσουν τους χειμερινούς μήνες. Η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων από μεγάλους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό τουρισμό και την εθνική οικονομία, το ίδιο και τα αναπτυξιακά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Παράλληλα με τις ξένες επενδύσεις, αξιοποιούμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο υπουργείο Τουρισμού αναλογούν 350 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη δανειοδότηση από τις τράπεζες, τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα και τη χρηματοδότηση από τους ιδιώτες εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία σειρά έργων όπως λιμάνια, μαρίνες, λιμενοβραχίονες, αγκυροβόλια, έργα πρόσβασης ΑΜΕΑ, γαστρονομικό τουρισμό, οινοτουρισμό, αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό, χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά μονοπάτια κ.ά.» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου ο πρώτος κύκλος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, στο πλαίσιο του οποίου κατατέθηκαν συνολικά 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1,6 δισ. ευρώ.
Το τουριστικό προϊόν τού αύριο
Ας δούμε αναλυτικά κάποιους τομείς στους οποίους έχει δοθεί προτεραιότητα. Η αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων, ορειβατικών καταφυγίων και ορεινών μονοπατιών υψηλού επιπέδου θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και θα συμβάλει στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ. Το πρόγραμμα «Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών» εντάσσεται στα έργα τουριστικής ανάπτυξης που στοχεύουν στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Στηρίζεται στην αξιοποίηση των ιαματικών πόρων και πηγών της χώρας, με τη δημιουργία νέων ή με την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. Οσον αφορά στον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, ο βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός Δικτύου (Συστήματος Διασύνδεσης) Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού (AGTIS) που θα λειτουργεί ως θεματικός Οργανισμός Διαχείρισης/Μάρκετινγκ Προορισμού (DMO) της χώρας για τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό. Η ανάπτυξη του καταδυτικού και υποβρύχιου τουρισμού αφορά στην προστασία και προώθηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (φυσικών και πολιτιστικών) που έχει η χώρα με βάση τις αρχές της αειφορίας, καθώς και τη βελτίωση του συνολικού τουριστικού προϊόντος της με την ενίσχυση της διαφοροποίησής του και την ανάπτυξη προϊόντων ειδικού ενδιαφέροντος. Η προώθηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος μέσω της δημιουργίας και αναβάθμισης καταδυτικών/υποθαλάσσιων πάρκων δεν αποσκοπεί μόνο στο επιχειρηματικό κέρδος, καθώς τα καταδυτικά πάρκα παρουσιάζουν ήπια κερδοφορία, αλλά στην προστασία και ανάδειξη του υποβρύχιου περιβάλλοντος, στην τοπική οικονομία και απασχόληση και στην προσθήκη μιας νέας δραστηριότητας στο ελληνικό τουριστικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που ενδείκνυται για όλον τον χρόνο.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω βαρύτητα δίνεται στην αναβάθμιση τουριστικών λιμένων που έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, την ενθάρρυνση ανάπτυξης νέων, ενεργειακά αποδοτικών, υποδομών, τον εξορθολογισμό του κανονιστικού και λειτουργικού πλαισίου, αλλά και την εισαγωγή νέων προτύπων και σχημάτων διακυβέρνησης για τον τουρισμό. Αντίστοιχα, σημαντική κρίνεται και η βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και τις συναφείς με αυτές εγκαταστάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής, εύκολη και καθολική πρόσβαση των επισκεπτών στον προορισμό τους.