Η μόδα συναντά τον πόλεμο

Τα ντεφιλέ της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν στη σκιά του ξεσπάσματος του πολέμου στην Ουκρανία. Οι σχεδιαστές μοιάζουν να αφουγκράζονται την κοινωνία.

Η μόδα είναι φαντασία. Είναι χρώμα, είναι διαφυγή, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να πάψει να αποτελεί και αντανάκλαση της κοινωνικοπολιτικής μας πραγματικότητας. Η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, η οποία έριξε αυλαία την περασμένη Τρίτη, 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και φυσικά δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τα γεγονότα. Αναμφισβήτητα μία από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν το σόου του οίκου Balenciaga. Ο Ντέμνα Γκβασάλια, καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου ισπανικού fashion house με καταγωγή από τη Γεωργία – γεννήθηκε στο Σουχούμι, μια πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο του πολέμου Γεωργίας – Αμπχαζίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ζώντας στο πετσί του το τι σημαίνει προσφυγιά -,
έστειλε ένα σαφές μήνυμα. O ίδιος απήγγειλε ένα ποίημα στα ουκρανικά για το οποίο δεν προσφέρθηκε μετάφραση, ενώ στα καθίσματά τους οι θεατές της επίδειξης βρήκαν σημαίες της Ουκρανίας. Τα μοντέλα (κάποια από αυτά κρατώντας μαύρους, μεγάλους δερμάτινους σάκους που προσομοίαζαν σε σακούλες σκουπιδιών) περπάτησαν σε μια πασαρέλα στρωμένη με τεχνητό χιόνι (κάτι που είχε προαποφασιστεί εδώ και καιρό ως μία αναφορά στην κλιματική αλλαγή), ενώ δυνατός αέρας φυσούσε στα πρόσωπά τους. Οι παραλληλισμοί ήταν αναπόφευκτοι. Ο Γκβασάλια στα παρασκήνια του σόου αποκάλυψε ότι αυτή η εικόνα αντανακλούσε τη δική του εμπειρία εκτοπισμού.
Ο ίδιος μάλιστα, σε σημείωμά του προς τους παρευρισκομένους, εξομολογήθηκε ότι πέρασαν σκέψεις από το μυαλό του ακόμη και να ακυρώσει την επίδειξη. «Σε μια εποχή σαν αυτή, η μόδα χάνει τη σημασία της και το πραγματικό της δικαίωμα ύπαρξης» έγραφε. Τελικά σκέφτηκε ότι η ματαίωση του σόου θα υποδήλωνε παραίτηση και «παράδοση στο κακό που ήδη τον έχει πληγώσει τόσο». Στην ίδια διοργάνωση, τα διάσημα μοντέλα Τζίτζι Χαντίντ και Μίκα Αργανιάρας δήλωσαν ότι θα διαθέσουν τα ποσά της αμοιβής τους για τη στήριξη των ανθρώπων της Ουκρανίας.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.