Η Ινδία κατακτά τον πλανήτη

Πολιτικοί νέας κοπής, μεγαλοστελέχη πολυεθνικών κολοσσών και νεαροί entrepreneurs με καταγωγή από την πολυπληθέστερη πλέον χώρα της Γης διεκδικούν την προσοχή μας με τα success stories τους.

Το ζήτημα με την εποχή που ζούμε δεν είναι μόνο η δυσκολία να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλά ότι όσα γνωρίζαμε για τον κόσμο – έως τώρα – δεν ισχύουν πια. Mε λίγα λόγια, θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε πολλές «βεβαιότητες». Για παράδειγμα, η απόλυτη παντοδυναμία των ΗΠΑ τίθεται τα τελευταία χρόνια εν αμφιβόλω, ενώ οι νέες προσωπικότητες σε νευραλγικά πόστα στην οικονομία και στην ψηφιακή τεχνολογία δεν προέρχονται πια στη συντριπτική πλειονότητά τους από τη Δύση. Οι «μαθητές» έγιναν καλύτεροι από τους «δασκάλους», με αποτέλεσμα στο πλαίσιο μιας αξιοκρατικής κοινωνίας να ανέρχονται τις βαθμίδες με μεγάλη ευκολία, έχοντας δύο πολύ σημαντικά εφόδια. Τη μόρφωση και το χρήμα.

Το νέο αίμα έρχεται από την Ασία και κυρίως από τη νότια πλευρά της, συγκεκριμένα από την Ινδία, η οποία αργά αλλά σταθερά εξελίσσεται σε πόλο διεθνούς ισχύος, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρόσφατα ξεπέρασε τη γειτονική Κίνα σε πληθυσμό, κατέχοντας πλέον την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Σε αυτή την αχανή χώρα, που εκτείνεται από τα Ιμαλάια έως τον Ινδικό Ωκεανό και είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, όλοι έχουν ωστόσο μεγάλα όνειρα και κάνουν τα πάντα για να τα πραγματοποιήσουν.

Ο ισχυρός άνδρας της Google, Σουντάρ Πιτσάι, σε εκδήλωση της εταιρείας στο Τέξας το 2019.
©REUTERS/Brandon Wade

Η περίπτωση Σούνακ

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από τις σχετικά πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν από 20 ή 30 χρόνια ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί ότι η χώρα θα είχε πρωθυπουργό με ινδικό background. Η αποικιοκρατική πολιτική της Γηραιάς Αλβιώνας άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ασιατική χώρα έπειτα από χρόνια υποταγής στο Στέμμα, που κράτησε από τον 18ο αιώνα μέχρι το 1947. Ωστόσο ο ελιτισμός των βρετανών λόρδων δεν εμπόδισε έναν φιλόδοξο νέο πολιτικό των Τόρις, τον 43χρονο Ρίσι Σούνακ, να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός ινδικής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιος μεταναστών, γεννήθηκε το 1980 στο Σαουθάμπτον, όπου οι γονείς του διατηρούσαν φαρμακείο. Τον έγραψαν σε ιδιωτικά σχολεία,ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Οξφόρδη. Με την αποφοίτησή του το 2001 έπιασε αμέσως δουλειά στην Goldman Sachs και αγόρασε το πρώτο του ακριβό διαμέρισμα.

Επέλεξε το Στάνφορντ της Καλιφόρνιας για τις μεταπτυχιακές του σπουδές και εκεί συνάντησε τη μετέπειτα σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, την οποία παντρεύτηκε στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας το 2009. Ο πατέρας της Μούρτι είναι ιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας πληροφορικής Infosys που έχει υπερβεί σε χρηματιστηριακή αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και κατατάσσεται 602η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Μαζί με τη σύζυγό του έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 830 εκατομμύρια δολάρια και θεωρούνται πλουσιότεροι ακόμα και από τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

O Σούνακ, αν και δεν έχει αναδειχθεί μέσω γενικών εκλογών, ηγείται μιας από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου και θα περάσει στην Ιστορία ως ο 57ος πρωθυπουργός της Αγγλίας.

Ο Ατζάι Μπάνγκα, επικεφαλής σήμερα της Παγκόσμιας Τράπεζας, φωτογραφημένος το 2017, όταν ήταν πρόεδρος και CEO της Mastercard.
©EPA/ANDREW GOMBERT

Από την Google στην Παγκόσμια Τράπεζα

Ο επόμενος Ινδός που ξεχωρίζει στη διεθνή σκηνή δεν είναι απλά σημαντικός αλλά, πλέον, δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς εκείνον και τις δραστηριότητές του. Ολοι γνωρίζουμε τη μηχανή αναζήτησης Google, αλλά λίγοι θυμόμαστε τον CEO της εταιρείας (και της μητρικής της Alphabet) Σουντάρ Πιτσάι.

Οι πρώτες του σπουδές ήταν στην Ινδία και ένα από τα παρθενικά προγράμματα software που έφτιαξε σχετιζόταν με το αγαπημένο του σκάκι. Αυτή η διάνοια της υψηλής τεχνολογίας σύντομα οδηγήθηκε στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Στάνφορντ, για να βρεθεί εν συνεχεία στο κέντρο της Silicon Valley και στην επίλεκτη ομάδα της Google, όπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αναρριχήθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας. Οχι τυχαία, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ένας από τους αρχιτέκτονες του προγράμματος διαδικτυακής περιήγησης Google Chrome, μεταξύ πολλών άλλων.

Παραμένουμε στις ΗΠΑ, όπου τον περασμένο Φεβρουάριο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε για πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ατζάι Μπάνγκα. Ο μοναδικός υποψήφιος, ο οποίος εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Μάιο και προ ημερών ανέλαβε και επίσημα τα ηνία, έπειτα από σειρά συνεντεύξεων, όχι απλά γεννήθηκε στην Ινδία, αλλά εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Μετακομίζοντας στις ΗΠΑ, δεν άφησε πίσω του το παραδοσιακό τουρμπάνι, το οποίο δεν αποχωρίζεται ποτέ, ενώ έχει μεταξύ άλλων τελέσει χρέη αντιπροέδρου στην εταιρεία private equity General Atlantic, διευθύνοντος συμβούλου της Mastercard και μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.

Πιστός στην παράδοση, ως γιος ινδού αξιωματικού του στρατού, ο Μπάνγκα γεννήθηκε το 1959 και σπούδασε σε ορισμένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ινδίας. Εργάστηκε πρώτα στις πολυεθνικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα και το 2000 ήρθε στις ΗΠΑ κατέχοντας θέσεις υψηλού κύρους και συγκεντρώνοντας μεγάλο πλούτο.

Αφοί Καμάτ

Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι ινδοί μεγιστάνες, εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, που φιγουράρουν στις διεθνείς λίστες. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Νιχίλ Καμάτ, ένας από τους νεότερους μεγιστάνες, μόλις 36 ετών, ο οποίος δεν συνέχισε τις σπουδές του γιατί του άρεσε το σκάκι και ήθελε να γίνει πρωταθλητής. Η ζωή τού τα έφερε ακόμα καλύτερα, γιατί μαζί με τον αδελφό του Νιτίν ίδρυσαν την ανατρεπτική χρηματιστηριακή Zerodha. Η εταιρεία τους ξεκίνησε το 2010 με μικρές συναλλαγές, ενώ πλέον το 15% του συνολικού όγκου των λιανικών συναλλαγών της τεράστιας Ινδίας γίνεται μέσω της δικής τους πλατφόρμας, με μέσο ημερήσιο τζίρο πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Την περίοδο της πανδημίας, μάλιστα, η επιχείρηση εκτοξεύθηκε στο παγκόσμιο χρηματιστήριο αξιών, με την καθαρή αξία των αδελφών Καμάτ να διπλασιάζεται από τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022, σύμφωνα πάντα με το «Forbes».

Οι νεαροί αλλά βαθύπλουτοι ινδοί επιχειρηματίες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν το 25% της αμύθητης περιουσίας τους στην πρωτοβουλία Giving Pledge, που ιδρύθηκε από τους Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ με αποστολή να ενθαρρύνει τους εύπορους ανθρώπους ανά τον κόσμο να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και 100 εκατομμύρια επιπλέον για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κινήσεις σαν κι αυτή είναι ενδεικτικές του ότι η Ινδία μετατρέπεται με γοργό βηματισμό σε παγκόσμια υπερδύναμη, με τη Δύση να κινδυνεύει να πέσει στη «λήθη» της Iστορίας…

Κεντρική φωτογραφία: Ο σημερινός πρωιθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, όταν τελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών, το 2022. ©John Sibley/Reuters

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.