Κέντρο της διεθνούς διπλωματίας – ευρωπαϊκή έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών -, των παγκόσμιων ιδρυμάτων (εδώ δημιουργήθηκε ο Ερυθρός Σταυρός), των τραπεζών και των επιστημονικών εξελίξεων – το CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο -, πλαισιωμένη από τις χιονισμένες Αλπεις και την οροσειρά Γιούρα και χωρισμένη στη μέση από τον Ροδανό ποταμό, η παραμυθένια Γενεύη «αγκαλιάζει» τις δυτικές όχθες της λίμνης Λεμάν (ή λίμνης της Γενεύης), γύρω από την οποία χτυπάει η κοσμοπολίτικη καρδιά της. Εκεί, με θέα στο εντυπωσιακό τοπόσημο της πόλης, το σιντριβάνι Jet d’Eau, αλλά και στο περίφημο Mont Blanc, βρίσκονται τα περισσότερα πολυτελή και ιστορικά ξενοδοχεία της, τα πιο καλά εστιατόρια, café και ζαχαροπλαστεία, καθώς και, λίγο πιο πάνω, στη θρυλική rue du Rhône, οι high-end μπουτίκ και τα πανάκριβα κοσμηματοπωλεία της.
Εδώ, στην Πόλη του Καλβίνου και στην ευρύτερη περιοχή, γεννήθηκε τον 16ο αιώνα η υψηλή ωρολογοποιία, και γι’ αυτό μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Γενεύης είναι οι πανάκριβες μπουτίκ επώνυμων ιστορικών οίκων της χρονομέτρησης καθώς και το Μουσείο που στεγάζει μερικές από τις πιο σημαντικές συλλογές ρολογιών στον κόσμο.
Γνωστή επίσης για τις σοκολάτες και τα εκλεκτά τυριά της, η Γενεύη είναι και ένας κλασικός γαστρονομικός προορισμός. Εστιατόρια με αστέρια Michelin, που σερβίρουν κυρίως σύγχρονη γαλλική, ελβετική και ιταλική κουζίνα, αμέτρητες σοκολατερί που βάζουν σε πειρασμό τον κάθε επισκέπτη, όπως και κομψά café και ζαχαροπλαστεία βρίσκονται σε κάθε γωνιά της περίφημης αυτής πόλης.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τη Γενεύη ανέκαθεν επέλεγαν οι ισχυροί του πλανήτη για μόνιμη κατοικία τους – χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χριστίνα Ωνάση. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές του χρόνου από την ECA International – διεθνή συμβουλευτική εταιρεία διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού -, η «πρωτεύουσα» του γαλλόφωνου τμήματος της Ελβετίας βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, μετά το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη. Ας δούμε τα πιο εντυπωσιακά, ακριβά, πολυτελή και «νόστιμα» σημεία που της έχουν εξασφαλίσει την παρουσία σε αυτή τη χρυσή τριάδα.
The Ritz-Carlton Hotel de la Paix
Η ιστορία του αγαπημένου ξενοδοχείου της Γκρέις Κέλι, η οποία έμενε πάντα στην ίδια σουίτα που σήμερα φέρει το όνομά της, ξεκινά από το 1865. Ιδανικά τοποθετημένο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, με θέα στο διάσημο τοπόσημο της πόλης, το σιντριβάνι Jet d’Eau, το ιστορικό Ritz-Carlton Hotel de la Paix έχει αποτελέσει το φόντο πολλών σημαντικών γεγονότων, με αποκορύφωμα τη Διεθνή Σύνοδο Ειρήνης, από όπου πήρε και το όνομά του.
Από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στοιχεία του ξενοδοχείου, το οποίο προτιμούσαν, μεταξύ άλλων, οι γαλαζοαίματοι του Μονακό και ο Ορσον Γουέλς, είναι σίγουρα οι ταπετσαρίες που κοσμούν τους περισσότερους ορόφους του και έχουν ως θέμα τους ιστορικές προσωπικότητες – Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, Βίκτορ Ουγκό κ.ά. Επίσης, προς τιμήν της εξαιρετικής παράδοσης στην ωρολογοποιία και τη μεταποιητική βιομηχανία της πόλης, στο λόμπι υπάρχουν δύο έργα τέχνης. Το ένα είναι η εγκατάσταση «Le Panneau du temps», η οποία αποτελείται από δύο φωτεινά χέρια που κινούνται συμβολίζοντας το πέρασμα του χρόνου. Το δεύτερο, το «La Cascade des engrenages, αποτελείται από γρανάζια που οδηγούν στον χώρο υποδοχής.
Beau-Rivage
Αλλο ένα ιστορικό ξενοδοχείο με έτος ίδρυσης το 1865, το οποίο λειτουργεί ως πόλος έλξης για μεγάλες προσωπικότητες και διασημότητες, είναι το Beau-Rivage. Βρίσκεται επίσης στην όχθη της λίμνης και αποτελεί ταυτόχρονα έναν γαστρονομικό προορισμό, αφού εκεί βρίσκεται το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο σύγχρονης γαλλικής κουζίνας «Le Chat Botté» του σεφ Ντομινίκ Γκοτιέ.
Ιδρυτές του ήταν το ζεύγος Αλμπερτίν και Ζαν-Ζακ Μεγέρ και σήμερα εξακολουθεί, πέντε γενιές μετά, να αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση. Διαθέτει 52 δωμάτια και 43 σουίτες πλήρως ανακαινισμένες. Ακόμη και η πρόσοψη του κτιρίου έχει προσφάτως αποκατασταθεί, με σεβασμό στις αρχικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.
Woodward
Περνώντας από τα ιστορικά στο πιο καινούργιο πεντάστερο ξενοδοχείο της Γενεύης, συναντάμε το Woodward. Τα 26 δωμάτια-σουίτες που κυμαίνονται σε έκταση από 56 τ.μ. μέχρι 306 τ.μ. φέρουν την υπογραφή του σχεδιαστή Πιερ-Ιβ Ροσόν, ο οποίος βρίσκεται επίσης πίσω από το Savoy του Λονδίνου και το παριζιάνικο Four Seasons George V. Μεγάλα τζάκια, βελούδινα χαλιά, μπάνια από λευκό μάρμαρο και πατώματα και τοίχοι επενδεδυμένοι με ξύλο, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά όλων των δωματίων του κτιρίου της Belle Epoque που ξεκίνησε ως ξενοδοχείο το 1901 αλλά αργότερα στέγασε τράπεζα.
Και εδώ η γαστρονομία παίζει πρωτεύοντα ρόλο καθώς συναντάμε δύο σπουδαία εστιατόρια. Το ένα είναι παράρτημα του Joël Robuchon L’Atelier, στο οποίο σερβίρονται πολλά από τα εμβληματικά πιάτα του αείμνηστου σεφ, και το άλλο είναι το πρώτο «Le Jardinier» στην Ευρώπη, το νεοϋορκέζικο εστιατόριο που το 2020 απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin.
Four Seasons Hotel des Bergues
Ξεκίνησε ως ξενοδοχείο το 1834 – το πρώτο της πόλης -, το κτίριό του αργότερα φιλοξένησε την πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών και από το 2005 στεγάζει το Four Seasons Hotel des Bergues. Βρίσκεται φυσικά, όπως και τα προαναφερθέντα πεντάστερα καταλύματα, στην καρδιά της Γενεύης, στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, και αποτελεί επίσης έργο του Πιερ-Ιβ Ροσόν. Ενα από τα ατού του είναι το Spa Mont Blanc, που απλώνεται στην κορυφή ξενοδοχείου. Δυνατό σημείο και τα εστιατόριά του: το Il Lago και το Izumi. Στο πρώτο σερβίρεται ιταλική κουζίνα – και μάλιστα της Βόρειας Ιταλίας – από τον Μασιμιλιάνο Σένα και στο δεύτερο Nikkei (fusion ιαπωνικής με περουβιανή κουζίνα) από τον Μιτσούρου Τσουκάντα.
Philippe Pascoët
Πραλίνες, γκανάς, τρούφες, pavés de Genève (μαλακοί κύβοι σοκολάτας καλυμμένοι εξ ολοκλήρου με πούδρα κακάο και δημιουργήθηκαν στη Γενεύη τη δεκαετία του 1930), χειροποίητη σοκολάτα σε όλες τις μορφές και γεύσεις – με μια προτίμηση στην μπίτερ – φτιάχνει εδώ και 20 χρόνια στο εργαστήριό του στο κέντρο του Καρούζ ο master chocolatier Φιλίπ Πασκοέτ. Δοκιμάστε σοκολάτα με καραμελωμένα αμύγδαλα στα οποία, όπως ομολογεί ο αυτοδίδακτος δημιουργός, προσθέτει και λίγο αλάτι για να ενισχύσει τη γεύση τους.
Sweetzerland Chocolatier
Σοκολάτα χωρίς ενοχές. Οχι για τη σιλουέτα μας αλλά για το περιβάλλον. Πιστοποιημένα βιολογική σοκολάτα με φυσικά συστατικά από το καλύτερο Grand Cru κακάο, του Ισημερινού, της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, της Μαδαγασκάρης, του Καμερούν και της Ιάβας, δέσμευση για δίκαιο εμπόριο και βιώσιμη παραγωγή «bean-to-bar» καθώς και χρήση ενεργειακά αποδοτικών διαδικασιών παραγωγής, είναι όλα λόγοι για μια επίσκεψη σε αυτή την υπέροχη σοκολατερί.
Ελβετικό γάλα, αλάτι από τις Αλπεις, μούρα αρώνιας από το Μοντερό συνδυάζονται με φουντούκια από το Πιεμόντε, φιστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα από τη Σικελία για να δημιουργήσουν το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Αυτές είναι οι πρώτες ύλες με τις οποίες «παίζει» η Master Chocolatier Ελενα για να φτιάξει τις χειροποίητες δημιουργίες της.
Café des Banques
Τα διαπιστευτήριά του ως σπουδαίου σεφ ο Γιοάν Καλουέ δεν τα απέκτησε στο Café des Banques στο εμπορικό κέντρο της Γενεύης, αλλά στο «Le Flacon» στο Καρούζ, στο οποίο εργαζόταν επί δέκα χρόνια κερδίζοντας δύο αστέρια Michelin. Στο νέο επιχειρηματικό του project που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο, ο μόλις 30 ετών νορμανδός σεφ είναι μόνος με την μπριγάδα του (παράλληλα, έχει ανοίξει και έναν μικρό χώρο στη συνοικία Eaux-Vives όπου σερβίρει γκουρμέ μπέργκερ).
Νέα πιάτα-έκπληξη, αλλά και πολλά από αυτά που τον έκαναν διάσημο και του χάρισαν τα πολυπόθητα αστέρια, όπως είναι το black cod, αβγό με ψητό μπριός σε κύβους, κρέμα γάλακτος και χαβιάρι, καθώς και πουρέ καλαμποκιού.
Café du Soleil
Οπως συμβαίνει με το σουβλάκι στην Ελλάδα, έτσι και για να φας fondue στη Γενεύη θα πρέπει να πας εκεί που τρώνε οι ντόπιοι. Στο Café du Soleil, δηλαδή, με ιστορία άνω των 400 ετών. Εκεί που το διάσημο comfort ελβετικό έδεσμα φτιάχνεται μόνο με τυρί Gruyère και μάλιστα από το χωριό Λα Ρος. Είναι πιο απομακρυσμένο από το κέντρο, λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από τις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να κάνετε τη διαδρομή.