Δεν υπάρχει κλάδος στον οποίο να συμβαίνουν τόσο συχνά ραγδαίες ανακατατάξεις με τον τρόπο που αυτό παρατηρείται στην παγκόσμια βιομηχανία της τεχνολογίας. Βασικό παράγοντα επιτάχυνσης των εξελίξεων το τελευταίο διάστημα αποτελεί φυσικά η πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι αλλαγές συντελούνται πλέον με τόσο γρήγορο ρυθμό που, παρότι εν πολλοίς ασχολούμαστε με τις ίδιες προσωπικότητες, τους billionaires που καθοδηγούν τις μεγάλες εταιρείες, υπάρχουν συνεχώς καινούργια δεδομένα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει το περιθώριο να μπουν και νέοι παίκτες στο παιχνίδι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Mistral AI, μια νεοϊδρυθείσα γαλλική startup η οποία στην πρώτη της απόπειρα να αντλήσει κονδύλια από ιδιώτες επενδυτές έσπασε διάφορα ρεκόρ. Αυτό το πέτυχε χάρη στη φήμη της ιδρυτικής της τριάδας, του πρώην ερευνητή της DeepMind της Google Αρτούρ Μεντς – ο οποίος ασκεί χρέη CEO – μαζί με τους προερχόμενους από τη Meta Τιμοτέ Λακρουά και Γκιγιόμ Λαμπλ. Οι τρεις δραστήριοι 30άρηδες αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν και να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία που έχει ως στόχο το να καταστήσει πρακτικά χρήσιμη την τεχνητή νοημοσύνη, λειτουργώντας ουσιαστικά ανταγωνιστικά προς την αμερικανικών συμφερόντων OpenAI. Οι ιδέες και η αποφασιστικότητά τους φαίνεται πως έπεισαν την αγορά, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν το εντυπωσιακό ποσό των 105 εκατομμυρίων ευρώ που συγκέντρωσαν σε προκαταρκτική φάση από ιδιωτικά κεφάλαια μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, δίχως να έχουν κάτι απτό να επιδείξουν ακόμη. Μεταξύ των επενδυτών που πήραν το ρίσκο να τους δώσουν χρήματα συναντάμε γνωστά ονόματα της οικονομίας, όπως το fund Lightspeed Venture Partners, η Snapchat, η Epic Games, η StabilityAI, ο πρώην επικεφαλής της Google Eρικ Σμιντ, ο γάλλος μεγιστάνας Ξαβιέ Νιλ και η γαλλική τράπεζα Bpifrance.
Tο εντυπωσιακό ποσό των 105 εκατομμυρίων ευρώ συγκέντρωσε η γαλλική start-up Mistral AI από ιδιωτικά κεφάλαια, παρότι δεν είχε καλά-καλά συμπληρώσει έναν μήνα λειτουργίας και ενώ διέθετε μόλις ελάχιστους υπαλλήλους.
Μετά τον πρώτο αυτόν γύρο χρηματοδότησης, η εταιρεία, παρότι δεν είχε συμπληρώσει καλά-καλά έναν μήνα λειτουργίας και ενώ διέθετε μόλις ελάχιστους υπαλλήλους, κοστολογήθηκε στα 240 εκατ. δολάρια. Στον εξειδικευμένο περί τα οικονομικά Τύπο διαβάζουμε την εξήγηση για το εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον: ο Αντουάν Μοϊρούντ της Lightspeed σχολίασε πως δεν υπάρχουν περισσότερα από 80 με 100 άτομα διεθνώς που να διαθέτουν το επίπεδο της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διακρίνει τους ιδρυτές της Mistral στον ανερχόμενο τομέα της AI. Προφανώς, αυτόν τον καιρό οι διεθνείς αγορές περιμένουν ανυπόμονα για νέες επενδύσεις στον κλάδο. Σύμφωνα με ειδικούς που καταγράφουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στο παγκόσμιο tech industry, η χρηματοδότηση που διασφάλισε η Mistral ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για ευρωπαϊκή startup. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες ΑΙ στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ισραήλ βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία και έχουν ξεπεράσει μέχρι τώρα εφέτος τα 4 δισ. δολάρια – αν και το νούμερο αυτό είναι ομολογουμένως πολύ μικρότερο από τα αντίστοιχα 25 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη οι παγκόσμιες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα θα ξεπεράσουν την επόμενη δεκαετία τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft, η Amazon και η Alphabet επωφελούνται μέσω των υπηρεσιών τους cloud computing – οι οποίες εκμισθώνουν χωρητικότητα διακομιστή σε εταιρείες – επειδή οι υπηρεσίες cloud χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για τα δίκτυα τα οποία απαιτούν δεδομένα που τροφοδοτούν τα chatbots και τα image generators. Ο μεγαλύτερος κερδισμένος όλης αυτής της αναγέννησης είναι ο γεννημένος στην Ταϊβάν Αμερικανός Τζένσεν Χουάνγκ και η εταιρεία του Nvidia, η οποία κατασκευάζει επεξεργαστές και τσιπάκια και η αξία της ανέρχεται πλέον στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χάρη στην υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα της.
Μusk Vs Zuck
Εχει περάσει μόλις μία εβδομάδα από τότε που ο Ιλον Μασκ, το πιο διάσημο και πλούσιο enfant terrible της εποχής μας, ανακοίνωσε πως σκόπευε να κάνει την πιο ανατρεπτική ίσως αλλαγή που έχει αποφασίσει έως τώρα για το Τwitter και να αλλάξει το τόσο αναγνωρίσιμο logo με το μπλε πουλάκι. Αναφέρθηκε επίσης στο όραμά του για το X, μια εφαρμογή που θα λειτουργεί ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμα πληρωμών και άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων, κάτι σαν το δημοφιλές στην Κίνα WeChat. Δεν τον πήραν πολλοί στα σοβαρά, καθότι ο 52χρονος κροίσος συνηθίζει να κάνει μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις που μένουν απλώς ανακοινώσεις, όπως τότε που έγραφε στο Twitter ότι η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου για να κρίνει τι είδους αναρτήσεις είναι αποδεκτές στον ιστότοπο – κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Πολλοί θεώρησαν επίσης ότι θα μπορούσε να συναντήσει αντίσταση από τις τράπεζες που του έχουν δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και από τους ιδιώτες επενδυτές που έφερε στη συμφωνία, οι οποίοι θα μπορούσαν να εγείρουν ανησυχίες για την απόσυρση ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα περιουσιακά στοιχεία του Twitter. Τελικά αυτή τη φορά το είπε και το έκανε και την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε το νέο logo της γνωστής πλατφόρμας, επιλέγοντας ένα μινιμαλιστικό Χ με art deco αναφορές. Ο Μασκ είχε ανέκαθεν μεγάλη αδυναμία στο συγκεκριμένο γράμμα. Το 1999 ίδρυσε τη X.com, μια ηλεκτρονική τράπεζα, και αργότερα τη συγχώνευσε με μια άλλη startup για να δημιουργήσει την PayPal. Το 2017 είπε ότι αγόρασε ξανά το domain X.com από την PayPal, γιατί είχε για εκείνον «μεγάλη συναισθηματική αξία».
Από τότε που ο Μασκ ενεπλάκη με το Twitter πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να κερδίσουν ένα μερίδιο από τους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης που έχουν δυσαρεστηθεί από τα τερτίπια του εκκεντρικού billionaire. Η εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα βίντεο TikTok ανακοίνωσε επίσης την περασμένη Δευτέρα ότι θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες της να δημιουργούν «περιεχόμενο που βασίζεται σε κείμενο», σε μια κίνηση την οποία χαρακτήρισε «διεύρυνση των ορίων δημιουργίας περιεχομένου για όλους στο TikTok», συμπληρώνοντας πως θα ήθελε να «δώσει στη δημιουργικότητα που έχουμε δει στα σχόλια, στους υπότιτλους και στα κείμενα πάνω στα βίντεο έναν ειδικό χώρο για να αναδειχθεί». Οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν έγχρωμο φόντο και αυτοκόλλητα στις αναρτήσεις, οι οποίες έχουν όριο χιλίων λέξεων.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος θα πρέπει να αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος που η απόπειρά του να ανταγωνιστεί το Twitter λανσάροντας το Threads έχει στεφθεί με εντυπωσιακή μέχρι στιγμής επιτυχία. Υπενθυμίζουμε φυσικά ότι το app δεν είναι διαθέσιμο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διότι παραβιάζει τη νομοθεσία περί συλλογής προσωπικών δεδομένων – όσο FOMO κι αν νιώθει κανείς, αισθάνεται παράλληλα κάπως ασφαλής με το γεγονός ότι υπάρχει στα μέρη μας ένα σχετικά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Μετά τις διάφορες περιπέτειες που είχε με το Facebook, ο κύριος Meta απολαμβάνει να επιδεικνύει το γραμμωμένο σώμα που έχει αποκτήσει επιδιδόμενος σε πολεμικές τέχνες και σε καλλισθενική γυμναστική, χαίρεται με την πρόσφατη απόκτηση της τρίτης του κόρης και χτίζει μια πιο χαλαρή και αυθόρμητη εικόνα σε βαθμό που η «Washington Post» έγραψε σε πρόσφατο άρθρο της ότι μπορεί ο «Zuck» να θεωρείται και επισήμως cool, κάτι που ποτέ δεν ήταν το φόρτε του.