Η ελληνική Ιστορία μέσα από το φαγητό

Γαστρονομία και πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες στο «Salt of the Earth: Secrets and Stories from a Greek Kitchen», το ολοκαίνουργιο βιβλίο μαγειρικής της Καρολίνας Δωρίτη, που παρουσιάζει στο αγγλόφωνο παγκόσμιο κοινό την εξέλιξη και το μεγαλείο της ελληνικής κουζίνας από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το BBC εκθείασε τα σουτζουκάκια, έγραψε για την ιστορία τους και ανέλυσε διεξοδικά όλα τα μυστικά παρασκευής τους. Το National Geographic, από την άλλη, ξεχώρισε, ανάμεσα στις τόσες συνταγές, τις καραβίδες σαγανάκι, τον κλασικό μουσακά, τα γιουβαρλάκια και τα τζαλέτια, δηλαδή τις κερκυραϊκές τηγανίτες από καλαμποκάλευρο. Το αγγλικό «Harper’s Bazaar» διαπίστωσε, για ακόμη μία φορά, τι είναι εκείνο που κάνει την ελληνική κουζίνα «τόσο συναρπαστική και αμίμητη», ενώ η ιστοσελίδα tastingtable.com, η οποία ασχολείται με θέματα γαστρονομίας, έγραψε: «Εμπιστευθείτε μας όταν λέμε ότι οι σελίδες ειλικρινά μοιάζουν σαν να είναι βουτηγμένες στο φως του ήλιου και στο αστραφτερό θαλασσινό νερό. Ημασταν έτοιμοι να κλείσουμε εισιτήρια (για την Ελλάδα) αφού ξεφυλλίσαμε μερικές σελίδες». Αυτές και άλλες τόσες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων Μέσων μετά την ανάγνωση του βιβλίου μαγειρικής της Καρολίνας Δωρίτη με τίτλο «Salt of the Earth: Secrets and Stories from a Greek Kitchen» (Quadrille Publishing).

Πρόκειται για μια πολύ φρέσκια έκδοση, η οποία κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ύστερα στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα μπορεί κανείς να την προμηθευτεί – στην αγγλική γλώσσα μόνο – σε ορισμένα βιβλιοπωλεία αλλά και διαδικτυακά. Στις σελίδες αυτού του πράγματι πολύ φωτεινού βιβλίου η συγγραφέας επιδίδεται σε αυτό που γνωρίζει πάρα πολύ καλά και κάνει εδώ και χρόνια, από το 2005 που ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική: να προωθεί την ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, είτε ως σεφ, μαγειρεύοντας παραδοσιακά και «πειραγμένα» πιάτα μόνο με ελληνικά προϊόντα, είτε ως τηλεοπτικός παραγωγός της εκπομπής «My Greek Table», της γνωστής ελληνοαμερικανίδας σεφ Νταϊάνας Κόχυλα, η οποία μεταδίδεται από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Παράλληλα, διοργανώνει γαστρονομικά tours για τουρίστες – και όχι μόνο – στο κέντρο της Αθήνας, αρθρογραφεί σε γαστρονομικά έντυπα και ιστοσελίδες, ενώ συνεργάζεται και ως σύμβουλος σε εστιατόρια του εξωτερικού για την ανάπτυξη του καταλόγου τους.

Ελιά, σιτηρά, μελίσσι, σπόροι, αμπέλι

Οπως προαναφέρθηκε, στο βιβλίο της η κυρία Δωρίτη γράφει για την εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με πολύ απλό, γλαφυρό και περιεκτικό τρόπο, περιγράφει τα «σουβλάκια» των Αρχαίων Ελλήνων, περνάει στο Βυζάντιο και στην ανάπτυξη της μοναστηριακής κουζίνας, αλλά και στην επιρροή της Δύσης. Μιλάει για τον καθοριστικό τρόπο με τον οποίο οι Μικρασιάτες άλλαξαν την κουζίνα μας, ενώ αναφέρεται και στο πώς η διατροφή των ανθρώπων της Κρήτης «γέννησε» τη Μεσογειακή, η οποία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη – και από την UNESCO – ως η πιο ενδεδειγμένη για μακροζωία και γενικότερα καλή υγεία. Καταλήγει στη σημερινή εποχή, στην επίδραση που είχε το έτοιμο φαγητό στην καθημερινότητά μας, αλλά και στα άλματα εξέλιξης των σύγχρονων ελλήνων σεφ, όχι μόνο στην εντός συνόρων, αλλά και στο εξωτερικό, όπου πολλοί εργάζονται και διαπρέπουν.

Ομως το πιο πρωτότυπο και συγχρόνως σημαντικό στο βιβλίο είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχουν τα ελληνικά υλικά. Η κάθε ενότητα βασίζεται σε έναν από τους πέντε πιο σημαντικούς «τροφοδότες» της ελληνικής κουζίνας σύμφωνα με τη σεφ, οι οποίοι είναι η ελιά, τα σιτηρά, το μελίσσι, οι σπόροι και το αμπέλι. Κάθε ένα διαιρείται σε μικρότερα κεφάλαια – για παράδειγμα, η «ελιά» χωρίζεται στο φρούτο, στο λάδι και στο φύλλο της. Κάθε υλικό αναλύεται και ο αναγνώστης, μέσω αυτού, εμβαθύνει περισσότερο στην πραγματική ουσία της κουζίνας μας.

Αν και απευθύνεται σε ξένο κοινό, είναι σίγουρο ότι και οι έλληνες αναγνώστες θα βρουν το βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και θα μάθουν πολλά πράγματα που ίσως δεν γνώριζαν. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές, αρκετά πρωτότυπες, όπως οι λουκουμάδες που περιέχουν θυμάρι και χυμό λεμονιού στη ζύμη, ο μπακλαβάς που είναι εμπνευσμένος από τους Αρχαίους Ελληνες και δεν σιροπιάζεται αλλά περιχύνεται με μέλι, ο ταραμάς με μελάνι σουπιάς, η δροσερή σαλάτα με κουμκουάτ, ενώ θα γνωρίσουν και τοπικές παραδοσιακές παρασκευές όπως η μπραντάδα της Σαντορίνης και το λιωτό της Σαμοθράκης. Για το BHMAgazino, πάντως, επιλέξαμε έναν παντός καιρού, απλούστατο αλλά πεντανόστιμο τραχανά με ντοματίνια και φέτα. Πρόκειται για μια πολύ γρήγορη συνταγή, χορταστική και άκρως παραδοσιακή, την οποία σίγουρα θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Τραχανάς με ντοματίνια, γιαούρτι, φέτα και βασιλικό

Υλικά (για 4 μερίδες)

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
350 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα 4
1 φύλλο δάφνης
1 λίτρο νερό βραστό ή ζωμό λαχανικών
180 γρ. τραχανάς, κατά προτίμηση ξινός
2 κ.σ. γιαούρτι, στραγγιστό
100 γρ. φέτα, σε χοντρά τρίμματα
2-3 κ.σ. βασιλικός, χοντροκομμένος
Ανθός αλατιού & μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι από πιπεριές τσίλι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Τοποθετούµε µια κατσαρόλα µε βαρύ πάτο σε µεσαίας έντασης φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουµε µέσα τις 4 κ.σ. ελαιολάδου και το αφήνουµε επίσης να ζεσταθεί λίγο. Προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο και ανακατεύουµε για µερικά λεπτά, µέχρι να µαλακώσει και να γυαλίσει το κρεµµύδι. Προσθέτουµε τα ντοµατίνια και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουµε το βραστό νερό ή τον ζωµό και φέρνουµε το µείγµα σε βρασµό. Προσθέτουµε τον τραχανά, ανακατεύουµε και µειώνουµε τη φωτιά ώστε να έχει µεσαία προς χαµηλή ένταση. Σιγοβράζουµε, ανακατεύοντας συνεχώς για 5-8 λεπτά, µέχρι να αρχίσει να πήζει. Οσο πιο πολύ βράσει τόσο περισσότερο θα πήζει το µείγµα, οπότε προσέχουµε να µην το παραβράσουµε. Αποσύρουµε από τη φωτιά και ενσωµατώνουµε το γιαούρτι, τη φέτα και τον βασιλικό. Σερβίρουµε ρίχνοντας λίγο επιπλέον ελαιόλαδο ή λάδι πιπεριάς από πάνω και φρεσκοτριµµένο πιπέρι, αν θέλουµε. Αν κρυώσει και θέλουµε να το σερβίρουµε, του ρίχνουµε λίγο καυτό νερό για να αραιώσει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.