Οπως σχεδόν όλα στη μαγειρική, έτσι και τα ψάρια έχουν την εποχή τους. Αλλα είναι εκείνα που πρέπει – και για λόγους προστασίας του θαλάσσιου πλούτου – να προτιμάμε τους χειμερινούς μήνες και άλλα το καλοκαίρι. Ενα από τα κατ’ εξοχήν ανοιξιάτικα ψάρια που «αγαπάει» η ελληνική κουζίνα είναι το φαγγρί, το οποίο κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του τον Απρίλιο και παραμένει εποχικό μέχρι και τον Ιούνιο. Ελαφρύ και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση, το φαγγρί προσφέρεται για εξαιρετικούς γευστικούς συνδυασμούς και για ιδιαίτερα οινικά ταιριάσματα.
Στο εστιατόριο «Tudor Hall» του ξενοδοχείου King George, ο chef de cuisine Νίκος Λειβαδιάς, το νέο μέλος της μπριγάδας του Αστέριου Κουστούδη, το ετοιμάζει με μια φίνα κρέμα καρότου, το ενισχύει γευστικά με άφθονα μυρωδικά, ενώ του δίνει και μια νότα Ανατολής με ένα μείγμα μπαχαρικών που μας έρχεται από την Αίγυπτο, κυρίως, και λίγο από τον Λίβανο. Το ντούκα, όπως λέγεται, αποτελείται από σπασμένους ξηρούς καρπούς, σπόρους και μπαχαρικά και το βρίσκουμε σε αρκετές διαφορετικές παραλλαγές. Πιο κοντά στο παραδοσιακό είναι εκείνο που περιέχει αμύγδαλα, φουντούκια, σουσάμι, κάσιους, κύμινο, κόλιαντρο και πιπέρι.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.