Συζητιέται πολύ το όνομα της Οπρα Γουίνφρεϊ τις τελευταίες εβδομάδες, είτε επειδή χάρη στην τεράστια περιουσία της (η οποία ξεπερνά τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) βρέθηκε για ακόμη μία χρονιά στη λίστα του «Forbes» με τις πλουσιότερες διασημότητες στον πλανήτη (αξίζει να πούμε ότι ανήκει στο κλαμπ των billionaires από το 2003 – ήταν φυσικά η πρώτη μαύρη γυναίκα που το πέτυχε), είτε με τις έντονες συζητήσεις που προέκυψαν μετά την προβολή, μέσα στον Μάρτιο που πέρασε, της ειδικής τηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο «An Oprah Special: Shame, Blame, and the Weight Loss Revolution» στο δίκτυο ABC, όπου έθεσε ξανά στο επίκεντρο τη μάχη που δίνει ολόκληρη τη ζωή της για τον έλεγχο του βάρους της. Η αλήθεια βεβαίως είναι πως ακόμη και αυτό αποδεικνύει απλώς πως σε μία εποχή που κυριαρχείται από παροδικά trends και εφήμερης λάμψης influencers, η επιρροή της 70χρονης πλέον γυναίκας δεν έχει υποχωρήσει ούτε στο ελάχιστο: στην περίπτωσή της η φράση «μία και μοναδική» δεν είναι υπερβολή.
Ζητήματα ειδικού βάρους
Σχεδόν 13 χρόνια μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου του καθημερινού «The Oprah Winfrey Show», είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς με πόση φαυλότητα αντιμετώπιζε ο σκανδαλοθηρικός τύπος το σώμα της Οπρα. Η Γουίνφρεϊ θυμάται φυσικά κάθε τέτοιο σχόλιο και ξεκινά το «Shame, Blame and the Weight Loss Revolution» λέγοντας πως «επί 25 χρόνια, το να κοροϊδεύουν το βάρος μου ήταν κάτι σαν εθνικό σπορ». Η εκπομπή της φυσικά ασχολείται κυρίως με το στίγμα της παχυσαρκίας και την αναδυόμενη κουλτούρα γύρω από τα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους, με πιο διάσημo, μεταξύ άλλων, το Ozempic (το οποίο ωστόσο χορηγείται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ).
Κάποιοι είδαν στην παραδοχή της Οπρα ότι η ίδια έχει χάσει τα κιλά που ήθελε λαμβάνοντας και κάποιο από τα σχετικά σκευάσματα (το οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε), μια νέα προοπτική και την ενθάρρυνση μιας ολιστικής προσέγγισης για την υγεία και την ευεξία, την ενσυναίσθηση και την ενδυνάμωση. Για κάποιους άλλους, βεβαίως, η διάσημη παρουσιάστρια παραμένει κάποια που έχει δώσει και στο παρελθόν χώρο σε αμφιλεγόμενες μεθόδους απώλειας κιλών και ακραίες δίαιτες και αναρωτιούνται πώς γίνεται να αφιερώνει σήμερα ολόκληρες εκπομπές σε σκευάσματα στα οποία κατά πάσα πιθανότητα κάποιος πρέπει να παραμείνει για μια ζωή, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να πάρει ξανά όλο το βάρος που έχει χάσει. Ορισμένοι θέτουν και ερωτήματα αναφορικά με τη διά βίου χρήση τους, καθώς πρόκειται για σχετικά νέα σκευάσματα, συνεπώς σε κανέναν δεν έχουν χορηγηθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Χρειάστηκε να αντιπαρέλθει αμέτρητες αντιξοότητες, ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση και φυλετικές διακρίσεις, και το ξεκίνημά της ήταν γεμάτο προκλήσεις.»
Περιμένοντας αυτά τα ερωτήματα να απαντηθούν, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι το επίτευγμα της Οπρα Γουίνφρεϊ να ξεφύγει από τη φτωχική, δύσκολη παιδική ηλικία της στην Πολιτεία του Μισισιπή και να αναδειχθεί σε παγκόσμιο είδωλο στον χώρο των media και του θεάματος εν γένει, αποτελεί απόδειξη της αποφασιστικότητας, της φιλοδοξίας και των εξαιρετικών ικανοτήτων της. Χρειάστηκε να αντιπαρέλθει αμέτρητες αντιξοότητες, ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση και φυλετικές διακρίσεις, και το ξεκίνημά της ήταν γεμάτο προκλήσεις. Ωστόσο, το αδάμαστο πνεύμα της φάνηκε από νεαρή ηλικία. Υπήρξε ανέκαθεν αδηφάγα αναγνώστρια, έβρισκε παρηγοριά, καταφύγιο και έμπνευση στα βιβλία, που της «άνοιξαν» το μυαλό και ενδυνάμωσαν την ψυχή της. Αυτή η διανοητική περιέργεια και η ανθεκτικότητα ήταν που την ώθησαν μπροστά, θέτοντας τις βάσεις για μια αξιοζήλευτη καριέρα στα μέσα ενημέρωσης.
Το τιτλοφορούμενο «The Oprah Winfrey Show», που προβλήθηκε επί 25 χρόνια, από το 1986 έως το 2011, και παραμένει το daytime talk show με την υψηλότερη τηλεθέαση στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, επαναπροσδιόρισε το φορμά των εκπομπών αυτού του είδους. Ανατρέποντας την παραδοσιακή δομή αυτών των σόου, η σκαλέτα περιλάμβανε συνεντεύξεις διασημοτήτων, συζητήσεις για λογοτεχνία, θέματα για την ευζωία, την αυτοβελτίωση και την κοινωνία, δώρα και εκπλήξεις, όλα πασπαλισμένα με τη γοητεία και τη ζεστασιά που εξέπεμπε η Οπρα. Η εκπομπή μετατράπηκε γρήγορα σε δημοφιλή πλατφόρμα για την προσέγγιση ζητημάτων που θεωρούνταν ταμπού και για την υποστήριξη της κοινωνικής αλλαγής.
Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Oprah’s Book Club, η Γουίνφρεϊ εξελίχθηκε επίσης σε επιδραστική φιγούρα της λογοτεχνίας, αλλάζοντας το τοπίο της φιλαναγνωσίας στην Αμερική. Η ικανότητά της να συνδέεται τόσο με τους καλεσμένους της όσο και με το κοινό σε κάθε γωνιά της χώρας (και του κόσμου) σε ένα βαθιά προσωπικό επίπεδο, μετέτρεψε εκατομμύρια θεατές σε μια αφοσιωμένη κοινότητα, κερδίζοντας πολλά βραβεία στη μακρά αυτή διαδρομή, μαζί με τον άτυπο τίτλο της γκουρού των μέσων ενημέρωσης – συχνά την έχουν αποκαλέσει «Queen of All Media».
Από τον Τζάκσον στους Σάσεξ
Σε όλη τη λαμπρή καριέρα της, η Γουίνφρεϊ έχει πραγματοποιήσει μερικές από τις πιο ρηξικέλευθες και πολυσυζητημένες συνεντεύξεις, συχνά γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία της ποπ κουλτούρας.
Η ειλικρινής συνομιλία της με την Ελεν Ντε Τζένερις το μακρινό 1997, στο πλαίσιο της οποίας η καλεσμένη της έκανε coming out ως λεσβία, χαιρετίζεται ακόμη και σήμερα ως μια κομβική στιγμή για την προβολή και την αποδοχή των LGBTQ+ ατόμων. Ομοίως, η πιο πρόσφατη συνέντευξή της με τον Λανς Αρμστρονγκ (το 2015), όπου ο ποδηλάτης παραδέχθηκε δημοσίως ότι ντοπαριζόταν, υπήρξε μνημειώδης, μετατοπίζοντας τις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με τον πρωταθλητισμό και πυροδοτώντας συζητήσεις για το τι σημαίνει πραγματικά ευ αγωνίζεσθαι.
Ισως μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της να ήταν η εκπομπή με τον Μάικλ Τζάκσον το 1993, η οποία πρόσφερε μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην ιδιωτική ζωή του απομονωμένου ποπ σταρ καθιστώντας τον ξανά συμπαθή για λίγο, σε μια περίοδο που το άστρο του είχε αρχίσει να φθίνει.
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει επίσης την παρουσία του Τομ Κρουζ στο στούντιο της Οπρα το 2005 όταν προκειμένου να πείσει το κοινό για τον έρωτά του με την ηθοποιό (και πλέον πρώην σύζυγό του) Κέιτι Χολμς χοροπήδησε ορισμένες φορές επάνω στον καναπέ του πλατό. Αξίζει να αναφέρουμε πως η σταρ με τις περισσότερες εμφανίσεις, 28 τον αριθμό, στην εκπομπή της «Ο» είναι η Σελίν Ντιόν.
Η ικανότητα της Γουίνφρεϊ να αναδεικνύει τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τη μεγάλη δόξα έκανε ξανά την εμφάνισή της πριν από μερικά χρόνια, με τη συνέντευξή της το 2021 με καλεσμένους τον πρίγκιπα Χάρι και τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ. Οι αποκαλύψεις των Σάσεξ σχετικά με τη δυναμική της βασιλικής οικογένειας και τους αγώνες του ζευγαριού να διατηρήσουν την ψυχική υγεία και ισορροπία τους, παρά το κυνηγητό από τα μέσα ενημέρωσης, καθήλωσαν το παγκόσμιο κοινό.
Το «passion project» και η «Γη της Επαγγελίας»
Το 2011, η Winfrey ξεκίνησε το Oprah Winfrey Network (OWN), επεκτείνοντας περαιτέρω την επιρροή της στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Η υποστήριξή της στον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 έδειξε τη σημαντική επιρροή της στην αμερικανική πολιτική σκηνή, καθώς υπολογίζεται πως 1 εκατομμύριο ψήφοι στον Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές του 2008 για το χρίσμα των Δημοκρατικών οφείλονται σε εκείνη, ενώ η στήριξή της σε κινήματα όπως το Time’s Up και το έργο της με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αναδεικνύουν τη δέσμευσή της για την κοινωνική αλλαγή και την ισότητα των φύλων.
Διότι πέρα από την εντυπωσιακή επαγγελματική της διαδρομή, η Οπρα έχει επιδοθεί μέσα στα χρόνια σε πλούσια φιλανθρωπική δράση. Από το Oprah Winfrey Foundation και το Oprah Winfrey Operating Foundation μέχρι το Angel Network, οι πρωτοβουλίες της επικεντρώνονται στην εκπαίδευση, την ενδυνάμωση των γυναικών και την πρόσβασή τους σε δομές υγείας σε όλον τον κόσμο. Η Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls στη Νότια Αφρική έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ως φάρος ελπίδας, παρέχοντας ποιοτική εκπαίδευση σε κορίτσια από μη προνομιούχα περιβάλλοντα.
Θα ήταν φυσικά παράλειψη να μην αναφέρουμε και τις προσπάθειες που έχει κάνει στο σινεμά. Η Γουίνφρεϊ συμπρωταγωνίστησε στην ταινία «Το Πορφυρό Χρώμα» (1985) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, κερδίζοντας μάλιστα μία υποψηφιότητα για Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου χάρη στην αναπάντεχα καλή ερμηνεία της.
Τον Οκτώβριο του 1998, η Γουίνφρεϊ έγινε παραγωγός και πρωταγωνίστησε σε ένα «passion project» της, το φιλμ «Beloved» (Αγαπημένη), μια κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου, βραβευμένου με Πούλιτζερ, μυθιστορήματος της Τόνι Μόρισον. Προκειμένου να προετοιμαστεί για τον ρόλο της, η Οπρα αποφάσισε να βιώσει μια 24ωρη προσομοίωση της εμπειρίας της σκλαβιάς, η οποία περιλάμβανε το να βρεθεί, αλυσοδεμένη και με τα μάτια καλυμμένα με ύφασμα, μόνη της στο δάσος. Παρά τη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, η ταινία δεν τα πήγε καλά στο box office, χάνοντας περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, ούτε κέρδισε την εύνοια των κριτικών. Το 2013 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο μπάτλερ», σε σκηνοθεσία Λι Ντάνιελς, ενώ το 2018 έπαιξε στη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος «A Wrinkle in Time» (Πτυχή στον χρόνο), σε σκηνοθεσία της Εϊβα Ντουβερνέ.
«Το αξιοζήλευτο πορτφόλιό της Οπρα περιλαμβάνει κατοικίες που η αξία τους υπερβαίνει συνολικά τα 127 εκατομμύρια δολάρια»
Μέσα στα χρόνια, η πάμπλουτη σταρ έχει φυσικά επενδύσει στην αγορά ακινήτων και το αξιοζήλευτο πορτφόλιό της περιλαμβάνει κατοικίες που η αξία τους υπερβαίνει συνολικά τα 127 εκατομμύρια δολάρια. Τον περισσότερο της χρόνο τον περνάει ωστόσο στην έπαυλή της στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνιας κοντά στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, μια ιδιοκτησία που την έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «Γη της Επαγγελίας».
Από το 1986 είναι σε σχέση με τον Στέντμαν Γκρέιαμ και έχει μιλήσει συχνά ανοιχτά για τη συνειδητή απόφασή τους να μην παντρευτούν και να μην κάνουν παιδιά. Για πολλά χρόνια πολλοί ισχυρίζονταν ότι ήταν ζευγάρι με την αγαπημένη της φίλη Γκέιλ Κινγκ, εκείνη όμως έχει διαψεύσει πολλές φορές αυτές της φήμες. Παρά τα 70 της χρόνια, δεν δείχνει να έχει καμία διάθεση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσει να απασχολεί μέχρι το τέλος της ζωής της.