Ακούγεται γοητευτικό και περιπετειώδες, κακά όμως τα ψέματα, δεν είναι πάντα εύκολο. Ακόμα και στην εποχή μας που η σύγχρονη, χειραφετημένη, ανεξάρτητη γυναίκα χαράζει (πιο) εύκολα τον δικό της δρόμο στη ζωή, χωρίς να έχει ανάγκη την άδεια και την υποστήριξη κανενός (τουλάχιστον σε κοινωνίες σαν τη δική μας), το ταξίδι για μία εντελώς μόνη γυναίκα μπορεί να κρύβει πολύ περισσότερους κινδύνους από ό,τι για έναν άνδρα.Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει πολλές νέες, κυρίως, γυναίκες να φορούν τα πιο άνετα παπούτσια τους, να ρίχνουν μερικά ρούχα στο backpack τους και, διψασμένες για ζωή, ελεύθερες και ωραίες (και τολμηρές και θαρραλέες) να ξεκινούν ταξίδια που ακόμα και οι άνδρες περιηγητές αντιμετωπίζουν με περίσκεψη. Κάποιες από εκείνες κάνουν τις εμπειρίες τους από τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς (όχι πάντα φιλόξενους και φιλικούς για τις γυναίκες) βιβλία, υπέροχα ταξιδιωτικά οδοιπορικά και οδηγούς με όλα όσα πρέπει να ξέρει κάθε κορίτσι που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά τους. Κάποιες άλλες ανεβάζουν τις εμπειρίες τους στο Internet χτίζοντας καριέρες ως ταξιδιωτικές bloggers. Και συνεχίζουν να ταξιδεύουν, να ανακαλύπτουν, να ανοίγουν με το παράδειγμά τουςτον δρόμο για τις γυναίκες με τις ταξιδιάρες ψυχές που θα έρθουν μετά από εκείνες. Εναν δρόμο που σήμερα ακολουθούμε και εμείς, συνοδοιπόροι για λίγο των solo female travellers. Μαθαίνοντας δίπλα τους τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν και πραγματοποιούν τα ταξίδια τους και παρατηρώντας, γνωρίζοντας αυτόν τον αξιοθαύμαστο, γεμάτο ομορφιά και εκπλήξεις κόσμο, μέσα από τα δικά τους μάτια.

Η Ζαν Μπαρέ είναι μια από τις πρώτες γυναίκες που τόλμησαν να ταξιδέψουν μόνες, σε εποχές που κάτι τέτοιο εθεωρείτο αδιανόητο.

Ζαν Μπαρέ, η πρωτοπόρος

Τα χρόνια τα παλιά η ιδέα μιας γυναίκας που θα ταξίδευε μόνη ήταν σκανδαλώδης. Στα 1765 η γαλλίδα βοτανολόγος και ερευνήτρια Ζαν Μπαρέ μεταμφιέστηκε σε άνδρα για να ακολουθήσει τον συνερευνητή και εραστή της, βοτανολόγο Φιλιμπέρ Κομερσόν, στον περίπλου της Γης. Αυτό επειδή η νομοθεσία απαγόρευε στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε πλοία. Οταν το μυστικό της αποκαλύφθηκε, το ζευγάρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αποστολή και να αποβιβαστεί στον Μαυρίκιο, όπου και έχτισε μια νέα ζωή. Μετά τον θάνατο του άνδρα, η Μπαρέ συνέχισε μόνη το ταξίδι που είχαν αφήσει μισό και επέστρεψε στη Γαλλία για να γίνει η πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης. Στα δικά της ταξίδια δεν ήταν, βεβαίως, πάντα ασυνόδευτη: Και εκείνη, όπως και άλλες γυναίκες που έμειναν στην Ιστορία επειδή δημοσίευσαν τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις τους – όπως η λαίδη Μαίρη Γουόρτλεϊ Μόνταγκιου (1689-1762), η Ιζαμπέλα Φράνσις Ρόμερ (1798-1852) και η λαίδη Εστερ Λούσι Στάνχοπ (1776-1839) – ταξίδευαν συνοδευόμενες από τους συζύγους τους. Και στη σπανιότατη περίπτωση που δεν είχαν σύζυγο, σίγουρα από κάποιον άλλον άνδρα, είτε αυτός ήταν εραστής είτε συγγενής είτε υπηρέτης.

Η Ίντα Φάιφερ, τολμηρότερη των τολμηρών.

Η ατρόμητη Ιντα Φάιφερ

Υπήρχε όμως και μια κυρία που αποδείχθηκε η πιο τολμηρή από όλες. Γεννημένη το 1797 στη Βιέννη, η Ιντα Φάιφερ παντρεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, σχεδόν με το ζόρι, έναν εύπορο χήρο. Μαζί του απέκτησε δύο γιους τους, οποίους μεγάλωσε ζώντας ζωή περιορισμένη και στερημένη. Οταν τους πάντρεψε και ολοκλήρωσε τον ρόλο της ως μητέρας αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να πραγματοποιήσει ένα παλιό, τρελό όνειρό της: Να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον κόσμο. Με τη δικαιολογία πως θα πήγαινε να επισκεφθεί μια φίλη της στην Κωνσταντινούπολη, και αφού προηγουμένως τακτοποίησε τη διαθήκη της, άφησε πίσω την οικογένειά της και ταξίδεψε για πολλούς μήνες στη Σμύρνη, στη Ρόδο, στην Κύπρο, στη Βηρυτό, στους Αγίους Τόπους, στην Αίγυπτο και στη Ρώμη. Εξέδωσε τις εντυπώσεις της ανωνύμως. Συνέχισε να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο πάντα μόνη, και επειδή ο σύζυγός της ήταν πολύ μεγάλος (και πολύ αδιάφορος μπροστά στο πάθος της για ταξίδια) για να τη συνοδεύσει και επειδή δεν είχε χρήματα για να πληρώνει κάποιον υπηρέτη-συνοδό. Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών της δέχθηκε επιθέσεις, αντιμετώπισε εχθρικές συμπεριφορές από άνδρες που θέλησαν να «τη βάλουν στη θέση της», αναγκάστηκε να προσπεράσει περιοχές και αξιοθέατα όπου της απαγορεύθηκε η είσοδος επειδή ήταν γυναίκα. Εγινε όμως διάσημη για το θάρρος και το ριψοκίνδυνο του χαρακτήρα της και ενέπνευσε πολλές άλλες γυναίκες να αρχίσουν τα ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία. Η Ιντα Φάιφερ πέρασε στην Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα solo traveller. Πέθανε στη Βιέννη το 1858 σε ηλικία 61 ετών, πιθανώς από ελονοσία που κόλλησε σε ένα από τα τελευταία ταξίδια της στο Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης.

Η Άγκνες Σμιθ, η βρετανίδα φιλόλογος που ταξίδεψε μόνη στην τότε κακόφημη Ελλάδα.

Ασυνόδευτες στην Ελλάδα

Στα χρόνια μετά τον θάνατο της Φάιφερ όλο και περισσότερες κυρίες άρχισαν να ταξιδεύουν μόνες, αρκετές εκ των οποίων πέρασαν και από την εξωτική (για τα μάτια του δυτικού επισκέπτη) Ελλάδα. Ανάμεσά τους και η σκωτσέζα φιλόλογος Αγκνες Σμιθ (1843-1926) που έφτασε στη χώρα μας το 1883 συνοδευόμενη από την αδελφή της, και η οποία σημειώνει στα απομνημονεύματά της: «Η συνοδός στο πλοίο «Μεντόζα», ούσα γυναίκα που διακήρυττε πως ξέρει τον κόσμο πολύ καλύτερα από εμάς, μας είχε ικετεύσει, όσο θα είμαστε στην Ελλάδα, ποτέ να μη ξεμυτίζουμε ασυνόδευτες. Παρ’ όλα αυτά, αντικειμενικό γεγονός είναι πως σε καμία πόλη στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι τόσο ασφαλείς η ζωή και η περιουσία όσο στην Αθήνα. Ο αρχηγός της Αστυνομίας είναι ένας Λάκωνας που περιστασιακά περιπολεί ο ίδιος τις νύχτες, και μάθαμε ότι κάποιες Αμερικανίδες απέκτησαν τη συνήθεια να επιστρέφουν με τα πόδια στο σπίτι από τους φίλους τους μετά το σούρουπο. Είχαμε ωστόσο ακούσει τόσο πολλά για ληστές, που χρειάστηκε κάμποσος καιρός μέχρι να ξεπεράσω τη νευρικότητά μου» [«Στη χώρα του φεγγαριού – Βρετανίδες περιηγήτριες στην Ελλάδα (1718-1932)», εκδ. Εστία].

Χώρες ασφαλείς, χώρες επικίνδυνες

Να σημειωθεί πως εκείνα τα χρόνια οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ταξιδεύουν μόνες όχι μόνο επειδή αντιμετώπιζαν μεγάλους κινδύνους αλλά και επειδή δεν είχαν δικά τους διαβατήρια, οπότε έπρεπε να χρησιμοποιούν τα διαβατήρια των συζύγων τους. H φεμινίστρια Ντόρις Φλάισμαν (1891-1980) έγινε η πρώτη Αμερικανίδα η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα ταξίδεψε με διαβατήριο όπου αναγραφόταν το πατρικό, δηλαδή το δικό της επίθετο και όχι το επίθετο του ανδρός της. Τώρα πια τέτοιου είδους προβλήματα (προ ετών λυμένα) δεν απασχολούν καμία κυρία, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο. Το θέμα της ασφάλειας εξακολουθεί όμως να είναι αγκάθι για όσες ταξιδεύουν μόνες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, στο top 10 των χωρών όπου μια γυναίκα μπορεί να κινδυνεύσει είναι η Νότιος Αφρική, η Βραζιλία, η Ρωσία, το Μεξικό, το Ιράν, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ινδία και η Ταϊλάνδη – ο βαθμός επικινδυνότητας είναι διαφορετικός για κάθε χώρα, όπως και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους – όπως εξάλλου ολόκληρη η Ευρώπη. Εξίσου ασφαλείς χώρες θεωρούνται ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Ουρουγουάη, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.

Η Ντόρις Φλάισμαν, μια από τις γυναίκες που άνοιξαν τον δρόμο για τις σύγχρονες solo ταξιδιώτισσες, φωτογραφημένη με τον σύζυγό της, τον σύμβουλο επιχειρήσεων και αποκαλούμενο «πατέρα της προπαγάνδας», Έντουαρντ Μπερνέζ.

Οι διάσημες bloggers

Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρεις, πρέπει να είσαι διπλά προσεκτική όταν ταξιδεύεις μόνη, όπως συχνά επισημαίνουν και οι έμπειρες bloggers. Πρόκειται για γυναίκες που ξεκινώντας από την αγάπη τους για τα ταξίδια έχουν στήσει ολόκληρες επιχειρήσεις στο Internet ανεβάζοντας τις περιηγήσεις τους και έχοντας ως σπόνσορες μεγάλες εταιρείες ταξιδιών, ενδυμάτων, ηλεκτρονικών ειδών κ.λπ. Η Κέιτ Μακ Κάλεϊ του Adventurous Kate είναι μία από τις πιο γνωστές. Οπως η ίδια αποκαλύπτει, «παράτησα τη δουλειά μου για να ταξιδέψω μόνη στον κόσμο το 2010. Μέχρι σήμερα έχω ταξιδέψει σε 83 χώρες και στις επτά ηπείρους! Δεν επέστρεψα ποτέ σε μια «πραγματική» δουλειά. Σήμερα διδάσκω στις γυναίκες πώς να ταξιδεύουν στον κόσμο με ασφάλεια – και είμαι εδώ για να τις βοηθήσω να κάνουν το καλύτερο ταξίδι της ζωής τους». Η Κίρστεν Ριτς του The Βlonde Αbroad φιλοδοξεί μέσα από τη δική της σελίδα να βοηθήσει «τις γυναίκες να βρουν την αυτοπεποίθηση για να ταξιδέψουν στον κόσμο». Η Ναντίν Σαϊκόρα του Hey Nadine – Travel Αdvice and Αdventures, η Αμάντα Γουίλιαμς του A Dangerous Business, η Ανέτ Γουάιτ του Bucket List Journey και η Τζούνο Κιμ του Runaway Juno είναι μερικές από τις πιο επιτυχημένες σήμερα bloggers που ταξιδεύουν μόνες και αναρτούν τις εντυπώσεις και τις περιπέτειές τους προσκαλώντας τις χιλιάδες ακολούθους τους να περπατήσουν με τη σειρά τους στα βήματά τους. Ολες αυτές οι δραστήριες και φιλομαθείς κυρίες, όσο διαφορετικές και αν είναι σε αυτά που θέλουν και στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν (άλλες κυνηγούν την πολυτέλεια, άλλες την περιπέτεια κ.λπ.), συμφωνούν σε ένα σημείο: «Οταν ταξιδεύεις μόνη, να μη φοβάσαι, αλλά και να μην είσαι αφελής».

Η Τζούνο Κιμ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς bloggers που ταξιδεύουν μόνες τους σε όλο τον κόσμο.

Συμβουλές προς επίδοξες περιηγήτριες

Τι άλλο πρέπει να έχει καλά στον νου της μια μοναχική ταξιδιώτισσα σύμφωνα με τις έμπειρες περιηγήτριες-bloggers; Πως το σωστό ταξίδι ξεκινά από τη σωστή προετοιμασία. Οπότε, προτού κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια, διαβάστε τα πάντα για τον προορισμό σας: Τον καιρό, τις συνθήκες υγιεινής, τα τοπικά έθιμα, τους ενδυματολογικούς κώδικες, την εθιμοτυπία, τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινωνία συμπεριφέρεται στις γυναίκες κ.λπ. Ιδανικά, στο πρώτο ταξίδι σας να επιλέξετε έναν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή προορισμό ώστε να μην πέσετε αμέσως στα βαθιά χωρίς να γνωρίζετε καλό κολύμπι. Φροντίστε επίσης να υπάρχει πάντα τρόπος επικοινωνίας με τους δικούς σας ανθρώπους, ώστε και εσείς να νιώθετε πιο κοντά τους και εκείνοι να μην ανησυχούν (περισσότερο από όσο ήδη θα ανησυχούν μετά την ανακοίνωση της απόφασής σας να ταξιδέψετε ολομόναχη). Ακόμα πιο σημαντικό είναι να έχετε αποθηκευμένα μερικά τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης της περιοχής όπου βρίσκεστε, ειδικά αν το ταξίδι σάς φέρει σε μέρη απομονωμένα και δυσπρόσιτα. Η ταξιδιωτική ασφάλιση (που πιθανώς θα καλύπτει κλοπές, ακυρώσεις πτήσεων αλλά και έξοδα ιατρικής περίθαλψης) μπορεί να αποδειχθεί από εξαιρετικά χρήσιμη έως σωτήρια στις πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. Καλό είναι να αποφεύγετε να βγαίνετε πολύ αργά το βράδυ, ειδικά αν βρίσκεστε σε «περίεργα» μέρη. Σε αυτά τα μέρη εννοείται πως θα κυκλοφορείτε όσο γίνεται πιο απλά ντυμένη. Την ίδια, βεβαίως, στιγμή, το ταξίδι δεν πρέπει να γίνεται μόνιμη πηγή άγχους και ανησυχίας, γιατί τότε σταματά να είναι χαρά και απόλαυση. Οπότε, για να το ζήσετε και για να το ευχαριστηθείτε, να προσέχετε, αλλά να μην φτάνετε σε υπερβολές, όπως επισημαίνουν όλες οι bloggers που ταξιδεύουν μόνες: Μην αφήνετε τους φόβους σας για την ασφάλειά σας, τις ενίοτε μελαγχολικές σκέψεις που θα σας επισκεφθούν τις ώρες της μοναξιάς ή τις όποιες άλλες ανησυχίες να σας εμποδίσουν να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και τον κόσμο.

ΚΡΙΣΤΙΝ ΑΝΤΙΣ

«Απολαύστε το ταξίδι με ανοιχτό μυαλό!»

Δημιουργός ενός από τα πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά blogs για γυναίκες, του Be My Travel Muse, η Κρίστιν Άντις που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μόνη (ή και με τον σύντροφό της) απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μας για τις επιλογές και για τον τρόπο ζωής της.

Τι σας ενέπνευσε να ταξιδέψετε μόνη σας;

«Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω: Πήρα καλούς βαθμούς στο σχολείο, πήγα στο κολέγιο και έπιασα σταθερή δουλειά, στον τομέα των οικονομικών, όταν ήμουν 22 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ συνέχιζα να εργάζομαι στον τομέα επενδύσεων μιας τράπεζας, θεωρούσα τον τρόπο ζωής μου μίζερο και αναρωτιόμουν αν υπήρχε εναλλακτικός τρόπος ζωής που θα με βοηθούσε να σπάσω αυτές τις χρυσές χειροπέδες. Έπειτα από έναν χρόνο προετοιμασίας, αγόρασα ένα εισιτήριο για την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Χωρίς να έχω βγάλει και εισιτήριο επιστροφής. Κανένας από τους φίλους και την οικογένειά μου δεν μπόρεσε να έρθει μαζί μου. Πήγα μόνη μου και ερωτεύτηκα την ομορφιά του σόλο ταξιδιού».

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;

«Η αίσθηση της μοναξιάς. Ωστόσο αυτός ο τρόπος ζωής με έμαθε να αγκαλιάζω τη μοναξιά. Όλα αυτά τα χρόνια που ταξιδεύω μόνη έχω εξελιχθεί σε ένα ανεξάρτητο και αποφασιστικό άτομο. Αυτή είμαι σήμερα!»

Πώς παραμένετε ασφαλής όταν ταξιδεύετε;

«Παίρνω πάντα τις ίδιες ακριβώς προφυλάξεις που θα έπαιρνα και αν θα ήμουν μόνη στο σπίτι. Επιπλέον, όταν μια γυναίκα κοιμάται μόνη σε ένα κατάλυμα, καλό θα είναι να βρίσκεται σε εγρήγορση, να έχει το νου της…».

Ποιοι από τους προορισμούς που έχετε επισκεφθεί μέχρι σήμερα είναι οι πιο αγαπημένοι σας;

«Η Νότια Αφρική και η Γαλλική Πολυνησία».

Και ποια είναι η πιο αξέχαστη εμπειρία σας;

«Το δεκαήμερο κατά το οποίο έζησα σαν βουδίστρια μοναχή σε ένα μοναστήρι της Ταϊλάνδης, το 2013».

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια γυναίκα που θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά σας;

«Απλά κάν’το! Είναι η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου. Κάνε την προετοιμασία σου, διάβασε για τον προορισμό που έχεις επιλέξει και απόλαυσε το ταξίδι με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά».

*Σχετικά πρόσφατα η Κρίστιν έγινε μαμά και συνεχίζει τα ταξίδια έχοντας πάντα μαζί της τον γιο της, Φίλιξ.