Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Το αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι σε καθημερινή βάση. Τα παιδιά έχουν επιστρέψει από το σχολείο, έχουν τελειώσει το διάβασμα και υπάρχει λίγος χρόνος πριν από το φροντιστήριο ή από το ωδείο για να καταναλώσουν ένα σνακ που θα τα γεμίσει ενέργεια. Εκείνα φυσικά θέλουν κάτι γλυκό και όχι πάλι το φρούτο ή το γιαούρτι που είναι οι πιο υγιεινές επιλογές. Και ενώ ίσως να μη θέλουμε να τους ικανοποιούμε αυτή την επιθυμία σε καθημερινή βάση, μπορούμε να το κάνουμε τις περισσότερες φορές, αρκεί να επιλέγουμε έξυπνα τι τους προσφέρουμε. Από γλυκά χωρίς ζάχαρη, με βάση τα φρούτα, με θρεπτικούς ξηρούς καρπούς και μέλι, μέχρι βίγκαν πάστες και κέικ χωρίς γλουτένη, οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές.
Μερικές ωραίες ιδέες μάς έδωσε ο κ. Γιάννης Νταλιάνης, συνιδιοκτήτης των ζαχαροπλαστείων «Φύσις» στα βόρεια προάστια, όπου η ζάχαρη που χρησιμοποιείται είναι μόνο η καστανή, το αλεύρι, τα αβγά, το γάλα, το κακάο είναι βιολογικά και οι πειραματισμοί για πιο ελαφριά και θρεπτικά γλυκά πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση: «Δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάχνεις νόστιμα γλυκά με λιγότερο βούτυρο, αβγά ή χωρίς καθόλου ζάχαρη ή γλουτένη. Πρέπει συνεχώς να δοκιμάζουμε. Η καστανή ζάχαρη, για παράδειγμα, είναι δύστροπη. Καραμελώνει πιο εύκολα. Πρέπει να ξέρεις πώς να τη χειριστείς. Οπότε χρειαζόμαστε καλό προσωπικό».
Τι να προσέχουμε:
Το βασικό είναι να γνωρίζουμε ότι η πρώτη ύλη είναι καλή. Αν συμβαίνει αυτό, τότε και οι μερικές θερμίδες παραπάνω ή τα αυξημένα λιπαρά δεν είναι τόσο βλαβερά. Ενα μεγάλο λάθος, π.χ., που κάνουμε είναι να θεωρούμε ότι όλες οι μπάρες δημητριακών είναι υγιεινές, άρα ότι αποτελούν μια καλύτερη επιλογή από κάποιο άλλο γλυκό επειδή περιέχουν ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. «Οι περισσότερες φτιάχνονται με έτοιμα μείγματα και η βάση τους δεν είναι ούτε καν η ζάχαρη, αλλά η γλυκόζη, ένα προϊόν που ο οργανισμός μας «διαχειρίζεται» με δυσκολία. Εμείς τις φτιάχνουμε με ξηρούς καρπούς και μέλι. Και έτσι όχι μόνο δεν είναι βλαβερές για την υγεία μας, αλλά αντιθέτως είναι πολύ θρεπτικές».
Σημασία έχει να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη μπορούμε. «Εχουμε επιλέξει την καστανή ζάχαρη ως πιο υγιεινή, κυρίως χάρη σε μια συγκεκριμένη ιδιότητά της. Είναι πολύ πιο γλυκιά από τη λευκή και έτσι σε μια συνταγή που χρειάζονται 400 γρ. ζάχαρη για παράδειγμα, εμείς χρησιμοποιούμε 180 γρ. Επίσης, όπου μπορούμε, μειώνουμε την ποσότητα της κρέμας γάλακτος και την αντικαθιστούμε με γάλα, ενώ το βούτυρο με ελαιόλαδο. Προσέχουμε την ποσότητα των αβγών. Γενικά προσπαθούμε να ακολουθούμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής».
Καλό επίσης είναι να δίνουμε βάση στις ποσότητες. Οσο «υγιεινό» και να είναι ένα γλυκό, δεν παύει να περιέχει πολλές θερμίδες και υλικά που δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Μερικές κουταλιές ή μπουκιές από ένα καλό γλυκό είναι αρκετές για να ικανοποιηθεί η «υπογλυκαιμία» μας.
Η γεύση είναι κάτι στο οποίο εκπαιδεύεσαι. Οσο λιγότερο γλυκά και με χαμηλότερα λιπαρά είναι τα φαγητά που δίνουμε στα παιδιά μας τόσο το καλύτερο. «Τα παιδιά έχουν πολύ καθαρές γεύσεις στην αρχή, γιατί είναι αγνός ο οργανισμός τους».
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.