Η μεγάλη πορεία της επιστροφής, Λωρίδα της Γάζας, 11.5.2018

Στα σύνορα του Ισραήλ με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας Παλαιστίνιες τρέχουν για να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα που έχουν ρίξει Ισραηλινοί. Οι γυναίκες διαδήλωναν στην πρώτη γραμμή μαζί με συμπατριώτες τους προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι κινητοποιήσεις τους έφεραν τον τίτλο «Μεγάλη πορεία της επιστροφής» και ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου για να διαρκέσουν έξι εβδομάδες, μετά από κάλεσμα της Χαμάς και άλλων οργανώσεων. – Μ.Α.

Υψηλά ντεσιμπέλ Δυτική Οχθη, 15.10.18

Ενας Παλαιστίνιος και ένας ισραηλινός στρατιώτης ουρλιάζουν ο ένας στον άλλον καθώς έχει δοθεί εντολή από την κυβέρνηση του Ισραήλ να κλείσει ένα παλαιστινιακό σχολείο κοντά στη Ναμπλούς, πόλη στα βόρεια της Δυτικής Οχθης, δεύτερη σε πληθυσμό μετά τη Χεβρώνα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ συνέχισε να καταπατά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη και τη χρονιά που πέρασε. – Μ.Α.

Σύντομη συνάντηση, Ορος Κουμγκάνγκ, Βόρεια Κορέα, 22.8.18

Το συναισθηματικά φορτισμένο reunion σε ορεινό τουριστικό θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας έχει μόλις λάβει τέλος και με ανάμεικτα συναισθήματα πρεσβύτεροι Νοτιοκορεάτες επιβιβάζονται σε πούλμαν και αποχαιρετούν απρόθυμα τους βορειοκορεάτες συγγενείς τους. Δεκάδες οικογένειες «Βορείων – Νοτίων» επανενώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο για μόλις μερικές ώρες, ύστερα από σχεδόν 70 χρόνια πλήρους απομόνωσης στη διχοτομημένη κορεατική χερσόνησο. Μόνο στη Νότια Κορέα οι «ξεριζωμένοι» υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες – αρκετοί έφυγαν από τη ζωή χωρίς να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από την «άλλη πλευρά». – Κ.Κ.

To χώμα βάφτηκε μοβ, Βαλενσόλ, Γαλλία, 13.7.18

Τα στρωμένα με ανθισμένες λεβάντες λιβάδια αποτελούν το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Προβηγκίας. Και ο κινέζος τουρίστας φυσικά δεν μπορεί να αντισταθεί στο θέαμα στη μικρή πόλη Βαλενσόλ. Aλλωστε εκεί διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τρίτη Κυριακή του Ιουλίου, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο φυτό με το άρωμα που μας ηρεμεί. – Ε.Β.

Οταν σπάζουν οι πάγοι, Γροιλανδία, 18.6.18

Ενα παγόβουνο επιπλέει κοντά στο φιόρδ του χωριού Τασιιλάκ της Γροιλανδίας. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί την αποκόλλησή τους, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τεράστια κύματα που μπορούν να πνίξουν τις γειτονικές περιοχές. Στο κοντινό Ιναρσουίτ, για παράδειγμα, επέπλεε ένα ολόκληρο βουνό από πάγο, με αποτέλεσμα να αναγκάσει τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν.
– Μ.Α.

Ανοίξαν οι ουρανοί, Μαλβάνα, Σρι Λάνκα, 23.5.18

Μια γυναίκα και ένα κορίτσι περπατούν στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης Μαλβάνα στη δυτική επαρχία της Σρι Λάνκα. Η ετήσια επίσκεψη των μουσώνων είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στην περιοχή τουλάχιστον 21 άνθρωποι, να αγνοούνται 23 και να μετατοπιστούν σε ασφαλέστερες περιοχές περί τις 400.000. Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, η σφοδρότητα των καταστροφών οφείλεται στην αποψίλωση των τεράστιων δασικών εκτάσεων και στην ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση. – Μ.Α.

Καλημέρα… ξηρασία, Παΐνε, Χιλή, 14.5.18

Η λιμνοθάλασσα του Ατσουλέο στη Χιλή δεν υπάρχει πλέον. Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε μια αγελάδα να περιπλανιέται στην ξηραμένη γη. Κάποτε ήταν ένα πολυσύχναστο μέρος για θαλάσσια σπορ. Τα τελευταία οκτώ χρόνια καταγράφηκαν μόνο δύο μεγάλες βροχοπτώσεις στην περιοχή, την ίδια στιγμή που πολλοί κατηγορούν τους αγρότες για την εξάντληση των υδάτινων πόρων. Κάτι πηγαίνει πολύ στραβά σε αυτόν τον πλανήτη.
– Ε.Β.

Πάντα χαλαρά Πεκίνο, 9.5.18

Ενα κοράκι τσιμπάει το τρίχωμα ενός γιγάντιου πάντα στον ζωολογικό κήπο του Πεκίνου. Τα γιγάντια πάντα ζουν κυρίως στα βουνά της επαρχίας Σετσουάν, καθώς και στις νότιες επαρχίες Γκανσού και Σαανσί. Τον Αύγουστο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνής Εβδομάδα Κουλτούρας των πάντα στο Πεκίνο προκειμένου να γνωρίσει ο κόσμος τον πολιτισμό αυτών των εύθραυστων, χαριτωμένων ζώων. – Μ.Α.

Πιστός φίλος, Ουάσιγκτον, 4.12.18

Ο Σάλι, το λαμπραντόρ, υπήρξε ο τελευταίος από μια μακρά σειρά τετράποδων φίλων του 41ου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους που φτάνει ως τη Μίλι, το σπάνιελ των χρόνων του στον Λευκό Οίκο. Ο Σάλι, εκπαιδευμένος σκύλος βοήθειας, τον συντρόφεψε τους τελευταίους μήνες της ζωής του και όταν εκείνος πέθανε στα 94 του, στις 30 Νοεμβρίου 2018, ταξίδεψε μαζί του στην Ουάσιγκτον για την κηδεία. – Μ.Κ.

Το κρύο της αρκούδας κρασνογιαρσκ, Ρωσία, 16.5.18

Μια οκτάχρονη πολική αρκούδα παίζει με ένα πλαστικό δοχείο σε μια πισίνα η οποία γέμισε και πάλι με νερό μετά τη χειμερινή περίοδο, στον Ζωολογικό Κήπο Royev Ruchney στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, στη Ρωσία. Οι πολικές αρκούδες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση, καθώς η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει δραματικά την αναζήτηση τροφής και την επιβίωσή τους. – Μ.Α.