Μπορεί να χρειάζεται μια μικρή αναμονή για το μαρινάρισμα, αλλά κατά τα άλλα καθόλου δεν θα μας δυσκολέψει αυτή η ιδιαιτέρως γευστική πρόταση για κοπανάκια στον φούρνο. Ολη η ιδιαιτερότητα του πιάτου βρίσκεται στα υλικά της μαρινάδας, τα οποία συνήθως συναντάμε στην κουζίνα της Ιαπωνίας, αλλά έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται κατά κόρον και στην Ελλάδα. Επίσης, τα 20-30 λεπτά που ψήνουμε στο τέλος τα κοπανάκια για να καραμελώσουν τα απογειώνουν γευστικά.
Κοπανάκια κοτόπουλου τεριγιάκι με τζίντζερ και σουσάμι
Προετοιμασία 10΄ Αναμονή 30΄- 45΄ Ψήσιμο 40΄- 50΄
Υλικά (για 3 μερίδες)
6 κοπανάκια κοτόπουλου
Αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά)
120 ml σάλτσα τεριγιάκι
190 ml λευκό ξηρό κρασί
50 γρ. φρέσκο
τζίντζερ, τριμμένο
τζίντζερ, τριμμένο
50 ml ηλιέλαιο
(ή σουσαμέλαιο ή ελαιόλαδο)
(ή σουσαμέλαιο ή ελαιόλαδο)
2-3 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κοπανάκια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε (επειδή η σάλτσα τεριγιάκι περιέχει αλάτι και το τζίντζερ είναι λίγο καυτερό, μπορούμε και να μην προσθέσουμε επιπλέον αλάτι και πιπέρι). Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα τεριγιάκι (την προμηθευόμαστε στα σουπερμάρκετ), το κρασί, το τζίντζερ και το λάδι. Βάζουμε τα κοπανάκια σε ένα πυρέξ, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, τα αναποδογυρίζουμε για να καλυφθούν παντού και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30-45 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, καλύπτουμε τα κοπανάκια με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 20 λεπτά. Τα ξεσκεπάζουμε και με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στο ταψί μας. Τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να πήξει το ζουμί τους και να καραμελώσει. Σερβίρουμε με τη σάλτσα και καβουρδισμένο σουσάμι.