Οι Snøhetta είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία και έχουν εντυπωσιακά ανεγερθέντα κτίρια να επιδείξουν στο βιογραφικό τους, όπως είναι η Οπερα-Λυρική Σκηνή του Οσλο ή η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Εθνικό Μουσείο και Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Επονται και άλλα, όπως η Δημόσια Βιβλιοθήκη της ίδιας πόλης στο Μπρονξ και το Μουσείο του Σεξ στο Μαϊάμι. Ετσι, δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις για αμετροέπεια όταν περιγράφουν τα έργα τους ως «δείγματα που προκύπτουν έπειτα από μια σειρά εξετάσεων με βάση τα συμφραζόμενα και όχι μεμονωμένα αριστουργήματα. Είναι κτίρια συνειρμικά και όχι συμβολικά. Είναι περισσότερο σχόλια από ό,τι δηλώσεις. Κάθε ιστορία που αφηγούμαστε είναι μια εμπειρία που μοιραζόμαστε για τις συνθήκες τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο».

Όταν κοιτάς από ψηλάμ το Maritime μοιάζει με ζωγραφιά.
©wichmann+bendtsen 

Στο νέο τους πρότζεκτ ονόματι «The Lantern», δηλαδή «Ο Φανός», οι νορβηγοί αρχιτέκτονες συνεργάστηκαν με τους Δανούς WERK arkitekter προκειμένου να σχεδιάσουν το νέο Θαλάσσιο Κέντρο στο λιμάνι του Εσμπιεργκ στη Δανία. Πρόκειται για μια πόλη που είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Wadden Sea, του μεγαλύτερου φυσικού καταφυγίου της Δανίας, όπως είναι καταγεγραμμένο από την UNESCO.

Πιστοί στη σχεδιαστική τους φιλοσοφία, λοιπόν, οι Snøhetta δημιούργησαν ένα κτίριο πάνω σε ένα τεχνητό νησί το οποίο εξυπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες της κοινότητας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων στις οποίες επιδίδεται. Κοινώς στεγάζει συλλόγους θαλάσσιων σπορ της παράκτιας πόλης που βρίσκονταν διάσπαρτοι εντός της, λειτουργεί ως χώρος συναθροίσεων και εκδηλώσεων για λάτρεις των υδάτινων σπορ όπως η κωπηλασία, το καγιάκ, η ιστιοπλοΐα, οι καταδύσεις και το τρίαθλο, αλλά και συγκεντρώνει χώρους αποθήκευσης σκαφών με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση των φερέλπιδων αθλητών ή αθλούμενων της περιοχής.

Λεπτομέρειες από το εσωτερικό του κτιρίου.
©wichmann+bendtsen

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα απόλυτα χρηστικό και φιλικό προς τον επισκέπτη αρχιτεκτονικό τοπόσημο, ένα κτίριο προσιτό σε όλους, κάτι που δηλώνεται ευθύς εξαρχής από τον ίδιο τον σχεδιασμό του. Η ρευστότητα της κυκλικής διάταξής του προδιαθέτει για την απρόσκοπτη πρόσβαση και διαθεσιμότητά του. Παράλληλα, όταν φωτίζεται το βράδυ, μέρος του εσωτερικού του καθίσταται ορατό μέσα από τους μεγάλους υαλοπίνακες της πρόσοψής του, δικαιολογώντας και το παρωνύμιο «The Lantern» που του χάρισαν οι αρχιτέκτονες.

Μεγάλα παράθυρα στο σύνολο της πρόσοψης του κτιρίου προσφέρουν άπλετο φυσικό φως και ορατότητα προς το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ μια ζεστή λάμψη αναδύεται μέσα από τα ανοίγματα το βράδυ φωτίζοντας το κέντρο του κτιρίου σαν να πρόκειται όντως για ένα φανάρι.

Το Maritime Center προσκαλεί όποιον το επιθυμεί να ρίξει μια ματιά σε όσα διασκεδαστικά μπορεί να προσφέρει η επαφή με τη θάλασσα, ακόμα και αν επιθυμεί απλώς να ατενίζει τον απέραντο ορίζοντά της. Υπάρχει χώρος για όλα τα γούστα, είτε μιλάμε για εκείνους/ες που έχουν διανύσει μίλια στον βυθό ως δύτες ή στην επιφάνεια της θάλασσας οδηγώντας μικρά και μεγαλύτερα σκάφη, αλλά και για όσους/ες μόλις ξεκινούν τη βαθύτερη επαφή τους με το υγρό στοιχείο. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι έχουν προβλεφθεί ως και μαθήματα ψαρέματος για μαθητές σχολείων.

Λεπτομέρειες από τη βεράντα, η οποία είναι προσβάσιμη σε όλους, είτε αθλούνται, είτε όχι.
©wichmann+bendtsen 

Ξύλο, γυαλί, σκυρόδεμα

O σχεδιασμός αποσκοπεί στο να δημιουργήσει «μια συμβίωση ανάμεσα στο ωραίο και το ακατέργαστο, το κομψό και το στιβαρό», ή το σημείο τομής ανάμεσα στην ποίηση και την πρακτικότητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος οι αρχιτέκτονες ανέτρεξαν στην τεχνική κατασκευής των σκαφών, καθότι αυτή η σχεδιαστική προσέγγιση θα κατάφερνε παράλληλα να αποτίσει φόρο τιμής στη ναυτική παράδοση της πόλης των περίπου 72.000 κατοίκων. Οπότε η πρόσοψη είναι εμπνευσμένη από την κατασκευή ξύλινων σκαριών και η ανάγλυφη επιφάνειά της που αποτελείται από θερμικά κατεργασμένο πεύκο έχει ως στόχο να αντανακλά την ενέργεια του νερού όπως δημιουργούνται οι ομόκεντροι κύκλοι όταν πετάμε μια πέτρα στη γαλήνια επιφάνειά του. Επιπλέον, τα πάνελ της πρόσοψης είναι διατεταγμένα με τρόπο ώστε να δημιουργούν πτυχώσεις και σκιές που παραπέμπουν στα σχήματα των καγιάκ.

Οσον αφορά τη χωροταξική του διάταξη, στο επάνω μέρος του κτιρίου στεγάζονται οι αθλητικοί όπως και οι κοινόχρηστοι χώροι, το κέντρο εκπαίδευσης και οι εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τις προπονήσεις. Στο επίπεδο που συνδέεται απευθείας με τη θάλασσα βρίσκεται ο χώρος αποθήκευσης και επιδιόρθωσης των σκαφών.

Λεπτομέρειες από το εσωτερικό του κτιρίου.
©wichmann+bendtsen

Το αποτέλεσμα είναι ένα στιβαρό κτίριο σε θέση να δημιουργεί και ένα καταφύγιο από τους ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα η κατασκευή έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να υποδεχθεί και υψηλή στάθμη νερού σε περίπτωση που o κυματοθραύστης που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να εμποδίζει την έλευση των μανιασμένων κυμάτων υπερχειλίσει.
Ο πρώτος όροφος έχει κατασκευαστεί από σκυρόδεμα, ενώ η ξύλινη πρόσοψη έχει σχεδιαστεί ώστε να αντέχει δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει και μια βεράντα που έχει δημόσιο χαρακτήρα και είναι προσβάσιμη από δύο κλίμακες.