Το Πανεπιστήμιο αποτελεί για πολλούς νέους ανθρώπους ένα σημαντικό βήμα προς την ενηλικίωση – είτε συνεχίσουν να μένουν στην πόλη τους είτε αναγκαστούν να φύγουν μακριά από τον τόπο όπου μεγάλωσαν.
Για πρώτη φορά είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη ζωή και την καθημερινότητά τους σε ένα περιβάλλον ανεξαρτησίας, το οποίο όμως παράλληλα περιλαμβάνει αρκετές απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Ειδικά για τους φοιτητές που πέρασαν σε κάποια Σχολή εκτός της πόλης τους και που για πρώτη φορά θα αποχωριστούν την οικογενειακή εστία, η νέα αυτή εμπειρία μπορεί να δημιουργήσει άγχος και φόβο, μαζί με ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ελευθερίας που συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν σωστά.
Με την κατάλληλη όμως οργάνωση και έχοντας στο μυαλό τους μερικές απλές οδηγίες όλα θα είναι υπό έλεγχο και έτσι θα καταφέρουν να απολαύσουν στο μέγιστο μια από τις πιο όμορφες και ανέμελες περιόδους στη ζωή τους, για την οποία μάλιστα κόπιασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Προσοχή στο πρώτο έτος
Ενα από τα πράγματα που οι περισσότεροι νεοεισαχθέντες φοιτητές αισθάνονται με το που ξεκινήσουν τα μαθήματα είναι η κόπωση των Πανελληνίων. Εχοντας υπερβάλει εαυτόν τα προηγούμενα δύο χρόνια και ύστερα από τη χαλάρωση των καλοκαιρινών διακοπών τούς είναι δύσκολο να μπουν και πάλι σε πλαίσιο πειθαρχίας. Οι χαμηλές όμως επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου ενδεχομένως να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον βαθμό του πτυχίου, καθώς και στην εισαγωγή σας σε ένα καλό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Ισως να είναι προτιμότερο να ασχοληθείτε με λιγότερα μαθήματα στην αρχή, αφήνοντας κάποια για αργότερα. Χωρίς όμως να το παρακάνετε και να συσσωρευτεί ένας τεράστιος όγκος μαθημάτων για το τέλος.
Στις αίθουσες διδασκαλίας, στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια γίνονται οι πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι ανταλλαγές απόψεων και οι περισσότερες γνωριμίες με τους συμφοιτητές. Επίσης οι σημειώσεις βοηθούν πολύ στο διάβασμα.
Ανάληψη πρωτοβουλιών
Σε αντίθεση με τις συνθήκες που επικρατούν σε μια σχολική αίθουσα, στο Πανεπιστήμιο κανείς δεν ασχολείται με την ακαδημαϊκή σας πρόοδο. Το πώς θα διαχειριστείτε τον χρόνο και τα «εργαλεία» που έχετε στη διάθεσή σας είναι αποκλειστικά προσωπικό σας ζήτημα. Αναζητήστε λοιπόν εσείς τους καθηγητές σας για ενδεχόμενα προβλήματα, για να τους θέσετε ερωτήσεις, να ζητήσετε συμβουλές και καθοδήγηση. Οι περισσότεροι θα είναι παραπάνω από πρόθυμοι να ανταποκριθούν.
Δίνουμε το «παρών»
Εκτός από το ότι βοηθάει πολύ στην εξεταστική, η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι χρήσιμη και για πολλούς ακόμα λόγους και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα σύγγραμμα. Στις αίθουσες διδασκαλίας, στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια γίνονται οι πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι ανταλλαγές απόψεων και οι περισσότερες γνωριμίες με τους συμφοιτητές. Επίσης οι σημειώσεις βοηθούν πολύ στο διάβασμα.
Κοινωνικότητα και εμπειρίες
Είναι πολύ λογικό, όταν εντασσόμαστε σε μια νέα ομάδα, να θέλουμε να διαμορφώσουμε τον στενότερο κύκλο μας, να βρούμε τους ανθρώπους εκείνους με τους οποίους η συναναστροφή μας θα είναι πιο συχνή και στενή. Αυτό είναι θεμιτό. Ωστόσο καλό είναι παράλληλα να μένουμε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα: σε αλλαγές, προσαρμογές και ανακατατάξεις. Καθώς ο καιρός προχωράει και γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, ακόμα και εκτός της δικής μας Σχολής, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιος μας ταιριάζει περισσότερο. Καλό είναι επίσης να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία συμμετοχής σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Οι γνώσεις και η εμπειρία που αποκτιούνται από την επαφή μας με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς είναι ανεκτίμητες.
Η ζωή σε μια νέα πόλη
Για όσους περάσουν σε Πανεπιστήμιο της πόλης τους και συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι των γονιών τους, τα πράγματα δεν αλλάζουν δραματικά. Φυσικά θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι ισορροπίες και ο τρόπος λειτουργίας μέσα στο οικογενειακό σύνολο, καθώς η ζωή όλων έχει αλλάξει, αλλά δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσουν για τους λογαριασμούς, το καθημερινό μαγείρεμα, το καθάρισμα του σπιτιού και το πλύσιμο των ρούχων. Αντιθέτως, για όσους βρεθούν μακριά από την οικογενειακή εστία, αυτά τα ζητήματα θα είναι πολύ σημαντικά.
Κατ’ αρχάς, για την επίπλωση του σπιτιού και τα πρώτα έξοδα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε εκπτώσεις, προσφορές, συνδρομητικά πακέτα και ό,τι άλλο προσφέρεται από τα καταστήματα και τις εταιρείες ειδικά για φοιτητές. Στην αγορά υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες, αρκεί να τις ψάξει κανείς. Από την άλλη, για ακόμα μία χρονιά τα ενοίκια για τα φοιτητικά σπίτια σημειώνουν αύξηση – 10% κατά μέσο όρο -, οπότε αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα. Η καλύτερη λύση, ακόμα κι αν δεν υπάρχει οικονομικό θέμα, είναι η συγκατοίκηση – κατά προτίμηση με κάποιον που ήδη γνωρίζετε. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από το μοίρασμα των λειτουργικών εξόδων, γίνεται πιο εύκολη η συντήρηση του σπιτιού και οι πρακτικές δουλειές. Επίσης, υπάρχει και μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθει κανείς να συμβιώνει με άλλους ανθρώπους.
Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε
Οσο κι αν η ιδέα των deli-veries και του γρήγορου φαγητού απ’ έξω μοιάζει θελκτική και εύκολη λύση, είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα νοσταλγήσετε τη σπιτική μαγειρική. Ευτυχώς που στο Διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα συνταγών και εύκολων λύσεων για γρήγορο, νόστιμο και θρεπτικό φαγητό στο σπίτι, το οποίο είναι και σαφώς πιο οικονομικό. Μαθαίνουμε επίσης να ψωνίζουμε και να εκμεταλλευόμαστε τις προσφορές στο σουπερμάρκετ.
Γνωρίζουμε τη γειτονιά μας
Με το που μετακομίσουμε στο καινούργιο μας σπίτι αρχίζουμε να μαθαίνουμε τη γειτονιά και την ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να ξέρουμε πού θα βρούμε το καθετί που θα χρειαστούμε. Οι σχέσεις με τους γείτονες είναι επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς θα μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθειά τους όταν αυτή είναι απαραίτητη.
Οικονομική διαχείριση
Ισως η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή ενός φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του να είναι η σωστή διαχείριση των οικονομικών του. Χρειάζεται αρκετή εκπαίδευση, αυτοσυγκράτηση και προγραμματισμό ώστε να μη σπαταλά τα χρήματά του και να καταφέρνει να τα κάνουν να διαρκούν ολόκληρο τον μήνα. Μια καλή ιδέα για την αρχή, όταν ακόμη όλο αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο, είναι να τακτοποιείτε πρώτα τις πάγιες υποχρεώσεις του μήνα και με ό,τι μένει να ζείτε. Φυσικά και θα υπάρξουν στιγμές που θα ξοδέψετε κάτι παραπάνω, αλλά σε γενικές γραμμές καλό είναι να κινείστε με γνώμονα τη λογική. Αν, από την άλλη, τα χρήματα που έχετε στη διάθεσή σας είναι πολύ λίγα, υπάρχει η δυνατότητα για εργασία μερικής απασχόλησης που να μη σας εμποδίζει από την παρακολούθηση των μαθημάτων. Αν μάλιστα αυτή η δουλειά έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο των σπουδών σας, τόσο το καλύτερο.
Πάνω από όλα όμως, αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι να απολαύσετε την όλη εμπειρία. Τα φοιτητικά μας χρόνια είναι μια πολύ μικρή περίοδος στη ζωή μας, αλλά πολλοί θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη. Δημιουργήστε αναμνήσεις που θα μείνουν στη μνήμη σας για πάντα, χωρίς να αμελείτε τις σπουδές σας, δίνοντας πάντοτε σημασία και στις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Θα ανταμειφθείτε γι’ αυτό αργότερα. Καλή αρχή!