Κάθε χρόνο το Πάσχα σε όλα τα χωριά, τις πόλεις και τα νησιά της πατρίδας μας οι πιστοί βάφουν κατακόκκινα αβγά, ψήνουν κουλουράκια, τσουρέκια και λαμπροκουλούρες, καθώς προετοιμάζονται για το τραπέζι της Λαμπρής και το ψήσιμο του οβελία. Πέρα όμως από τα έθιμα που είναι κοινά παντού, σε ολόκληρη την Ελλάδα αναβιώνουν επίσης και κάποια με πιο έντονο τοπικό χαρακτήρα, είτε πρόκειται για τους περίφημους «μπότηδες» στο αρχοντικό «νησί των Φαιάκων» είτε για τον λιγότερο γνωστό «αγώνα της ανηφόρας» στην Αράχοβα – ανήμερα το Πάσχα, οι γηραιότεροι, με αφετηρία την εκκλησία, ξεκινούν να ανεβαίνουν την πλαγιά του Παρνασσού. Και παρότι, όπως και πέρυσι, εφέτος, εξαιτίας της πανδημίας, λίγα από αυτά τα έθιμα θα μπορέσουμε να τα χαρούμε με τον ίδιο τρόπο, αξίζει να τα θυμηθούμε και να προσαρμόσουμε στις σημερινές συνθήκες όσο περισσότερα από αυτά μπορούμε.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω
Είσοδος