Εθιμα και εδέσματα της Λαμπρής

Από τα καλιτσούνια της Κρήτης και τις φογάτσες της Κέρκυρας μέχρι τους καπνούς από τους λάκκους με τις σούβλες που καλύπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την Αράχoβα, το Πάσχα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει το δικό του, ιδιαίτερο άρωμα.

Κάθε χρόνο το Πάσχα σε όλα τα χωριά, τις πόλεις και τα νησιά της πατρίδας μας οι πιστοί βάφουν κατακόκκινα αβγά, ψήνουν κουλουράκια, τσουρέκια και λαμπροκουλούρες, καθώς προετοιμάζονται για το τραπέζι της Λαμπρής και το ψήσιμο του οβελία. Πέρα όμως από τα έθιμα που είναι κοινά παντού, σε ολόκληρη την Ελλάδα αναβιώνουν επίσης και κάποια με πιο έντονο τοπικό χαρακτήρα, είτε πρόκειται για τους περίφημους «μπότηδες» στο αρχοντικό «νησί των Φαιάκων» είτε για τον λιγότερο γνωστό «αγώνα της ανηφόρας» στην Αράχοβα – ανήμερα το Πάσχα, οι γηραιότεροι, με αφετηρία την εκκλησία, ξεκινούν να ανεβαίνουν την πλαγιά του Παρνασσού. Και παρότι, όπως και πέρυσι, εφέτος, εξαιτίας της πανδημίας, λίγα από αυτά τα έθιμα θα μπορέσουμε να τα χαρούμε με τον ίδιο τρόπο, αξίζει να τα θυμηθούμε και να προσαρμόσουμε στις σημερινές συνθήκες όσο περισσότερα από αυτά μπορούμε.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.