Αγαπάμε το κόκκινο κρασί και πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το καταναλώνουμε όλον τον χρόνο, ακόμη και όταν το θερμόμετρο δείχνει υψηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι, όμως, ανήκει δικαιωματικά στα λευκά και στα ροζέ. Ο συνειρμός είναι αυτόματος: ένα «τραγανό» ασύρτικο ατενίζοντας την καλντέρα στη Σαντορίνη, ένα «ζωντανό» βιδιανό στα περίφημα κρητικά φαγοπότια, ένα «γοητευτικό» ροζέ από ξινόμαυρο καθώς θαυμάζεις τα ιστιοφόρα στον κόλπο Βαθύ της Ιθάκης. Η λίστα είναι ατελείωτη, τόσο των κρασιών όσο και των νησιών. Στα πρώτα αναλαμβάνουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο με μερικές επιλογές που σίγουρα ξεχωρίζουν.
Scalarea Λευκό, Οινοποιείο Κρήτης
Το περίφημο κρητικό βιδιανό μαζί με το αιγαιοπελαγίτικο αθήρι δημιούργησαν αυτόν τον «βουτυρένιο» λευκό οίνο, που ταιριάζει τόσο πολύ με τα χαρακτηριστικά εδέσματα της Μεγαλονήσου, όπως είναι τα σκιουφιχτά, το αντικριστό και η σφακιανή πίτα. Το Scalarea Λευκό είναι ένα ευχάριστο, λαμπερό και διαυγές κρασί, με λευκοκίτρινο χρώμα, που προέρχεται από έναν αμπελώνα στο Σκαλάνι, μόλις 8 χλμ. από το κέντρο του Ηρακλείου και 4 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στην αμπελουργική ζώνη στις Αρχάνες. Εχει ένα γεμάτο, πολύ απαλό και βελούδινο σώμα, το οποίο οφείλεται στο battonage που γίνεται με τις λεπτές οινολάσπες μετά το τέλος της ζύμωσης και διαθέτει αρώματα από λευκόσαρκα φρούτα, όπως αχλάδι και πεπόνι, και γκρέιπφρουτ. Πλούσιο και καλά ισορροπημένο, χαρακτηρίζεται, εκτός από το γνωστό άρωμα του βιδιανού, από τη βουτυρένια επίγευση διαρκείας που διαθέτει. Βάλτε το δίπλα σε μια χωριάτικη σαλάτα με κριθαροκούλουρα και κάππαρη για ένα τέλειο, ελαφρύ, καλοκαιρινό γεύμα ή συνδυάστε το με ψητές σαρδέλες με ντομάτα και μυρωδικά, ξιδάτο χταπόδι ή λευκόσαρκα ψητά ψάρια.
Chardonnay Fumé, Κτήμα Μουσών
Από την Κοιλάδα των Μουσών, στον Ελικώνα της Βοιωτίας, σε υψόμετρο 450 και 550 μέτρων, μας έρχεται αυτό το παλαιωμένο – για 8 μήνες σε νέα, γαλλικά, δρύινα βαρέλια – σπάνιο chardonnay. Είναι ένα ιδιαίτερο κρασί, που διαθέτει χαρακτηριστικά και από τους δύο κόσμους του κρασιού, τον νέο και τον παλιό, αφού συνδυάζει μια κουλτούρα οινοποίησης βαθιά ριζωμένη στην παράδοση αλλά και πρακτικές και καινοτομίες που ταιριάζουν στις σύγχρονες εξελίξεις. Πλούσιο στο στόμα, με συμπυκνωμένα στοιχεία, όπως ροδάκινο, ψημένους ξηρούς καρπούς, πικάντικο, δρύινο χαρακτήρα και απαλή μεταξένια επίγευση. Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι εκείνα του λεμονιού, της βανίλιας, του άγουρου ανανά, του πεπονιού και του λευκού πιπεριού. Του ταιριάζουν πολύ τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, αλλά και οι αστακομακαρονάδες. Θα έκανε ωραία συντροφιά σε ένα χοιρινό με λευκή σάλτσα ή σε μια πλούσια καρμπονάρα και γενικά σε φαγητά που έχουν έντονες γεύσεις, όπως ψημένα καρύδια, κρούστες ζύμης και ψάρια ψητά ή καπνιστά.
Santorini Μπουτάρη
Από επιλεγμένα ηφαιστειογενή και αμμώδη αμπελοτόπια της Σαντορίνης, φτιαγμένο από καρπούς που καλλιεργήθηκαν με την παραδοσιακή μέθοδο της «Κουλούρας», μας έρχεται το 100% ασύρτικο Santorini της Μπουτάρη Οινοποιεία. Πρόκειται για ένα κρασί που δικαιώνει την καταξίωση του ασύρτικου σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού είναι έντονα μεταλλικό και φινετσάτο, διαθέτει πλούσιο σώμα και ζωηρό χαρακτήρα. Δίνει αρώματα από άνθη λεμονιάς, γιασεμιού, υάκινθου και μάραθου, έχει γευστική ισορροπία και μακριά και έντονα αρωματική επίγευση. Επίσης, ταιριάζει με τα περισσότερα πιάτα του καλοκαιριού, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Οι λιγότερο παραδοσιακοί δοκιμάστε το με sushi, ενώ του πάνε πολύ το κοτόπουλο και όλα τα λευκά κρέατα.
Μαλαγουζιά Single Vineyard 2022, Κυρ-Γιάννη
Από το ελληνικό καλοκαίρι δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει η αρωματική μαλαγουζιά. Η απόλυτη έκφρασή της βρίσκεται στη νέα ετικέτα του κτήματος Κυρ-Γιάννη, Μαλαγουζιά Single Vineyard 2022. Οπως λέει και το όνομά της, οι καρποί της καλλιεργήθηκαν σε ένα μόνο αμπελοτόπι με την ονομασία Μπάρα, έκτασης μόλις 8 στρεμμάτων και ύψους 720 μέτρων, στον λόφο της Σαμαρόπετρας στο Αμύνταιο, ένα από τα μεγαλύτερα υψόμετρα όπου καλλιεργείται στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ποικιλία. Ισως και σε αυτό να οφείλονται η φρεσκάδα και η δροσιστική οξύτητα αυτού του ντελικάτου κρασιού, που διαθέτει αρώματα γιασεμιού, χαμομηλιού και νότες πράσινου μήλου και λεμονιού. Συνδυάζεται υπέροχα με τα περισσότερα ορεκτικά της Μεσογείου, αλλά και με τις σαλάτες και τα τυριά.
Κτήμα Γεροβασιλείου Ξινόμαυρο
Το ξινόμαυρο είναι μια χαρισματική αλλά και απαιτητική στην καλλιέργεια ποικιλία της Μακεδονίας, που έχει κατακτήσει όχι μόνο την ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές. Εντάχθηκε ιδανικά στο μικροκλίμα της Επανομής, όπου βρίσκονται τα αμπελοτόπια του Κτήματος Γεροβασιλείου, δίνοντας ένα ροζέ κρασί με οξύτητα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα από εσπεριδοειδή (κυρίως ροζ γκρέιπφρουτ), φρούτα του δάσους, κεράσια και φράουλες. Είναι πλούσιο, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία και έντονα αρωματική επίγευση από βύσσινο και κεράσι. Διαθέτει απαλό ροζ-σομόν χρώμα και συνδυάζεται γευστικά με αστακομακαρονάδα, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, ζυμαρικά με κιμά, λαδερά, καλοκαιρινές μεσογειακές και εξωτικές γεύσεις.
Κατώγι Αβέρωφ Ροζέ
Ενα επίσης ωραιότατο ροζέ είναι το Κατώγι Αβέρωφ ροζέ ΠΓΕ Μακεδονίας. Αυτό το μονοποικιλιακό ξινόμαυρο σε κερδίζει πρώτα με το απαλό τριανταφυλλί του χρώμα – ό,τι και να λέμε, ένα χαρακτηριστικό που μας ελκύει στα ροζέ είναι και το χρώμα τους – και στη συνέχεια με τα αρώματά του από λουλούδια και κόκκινα φρούτα, με κυρίαρχες νότες κερασιού και φράουλας. Πρόκειται για ένα ημίξηρο κρασί με ισορροπημένη γεύση και πολύ ευχάριστη επίγευση που, εκτός από σχεδόν όλα τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, ταιριάζει πολύ με τα πικάντικα μεξικάνικα και τα κινέζικα. Κατά τα άλλα, το συνδυάζουμε με λευκά κρέατα, ζυμαρικά, πιάτα με γλυκίζουσες σάλτσες και όπου κυριαρχεί η σάλτσα ντομάτας.