Συμπληρώνονται εφέτος εκατό χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε το Παρίσι. Τι καλύτερο για τον εορτασμό της επετείου από τη διοργάνωση των Αγώνων της 33ης Ολυμπιάδας, που θα λάβουν χώρα στην Πόλη του Φωτός από την Παρασκευή 26 Ιουλίου έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου;
Λίγες ημέρες πριν από τη μεγαλειώδη τελετή έναρξης, οι Γάλλοι εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να είναι όλα πανέτοιμα και, κυρίως, άκρως εντυπωσιακά. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει άλλωστε δηλώσει πως στόχος είναι η εφετινή τελετή έναρξης να αποτελέσει «την πιο θεαματική και πιο προσιτή τελετή έναρξης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».
Μάλιστα ο ολυμπιονίκης πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Paris 2024» Τόνι Εστανγκέ έχει δηλώσει εξαρχής ότι θέλει οι τελετές έναρξης και λήξης να πραγματοποιηθούν έξω από τον παραδοσιακό χώρο ενός σταδίου έτσι ώστε να μπορέσουν να παντρέψουν μερικές από τις εμβληματικές τοποθεσίες του Παρισιού με τη δυνατότητα συμμετοχής εκατοντάδων χιλιάδων θεατών. Αυτή η έννοια των «ανοιχτών Αγώνων» αναδείχθηκε κατά την παράδοση στην τελετή λήξης της διοργάνωσης του Τόκιο το 2021, στην οποία συμμετείχε σε ζωντανή μετάδοση ένα μέρος των θεατών στην πλατεία Τροκαντερό.
Από ό,τι φαίνεται, η τελετή έναρξης θα είναι εντυπωσιακή και αν μη τι άλλο πρωτότυπη, δεδομένου ότι δεν θα φιλοξενηθεί σε κάποιο από τα εντυπωσιακά στάδια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως συνηθίζεται, αλλά στις όχθες του Σηκουάνα.
Οι αθλητές θα μεταφερθούν, επιβιβασμένοι σε δεκάδες σκάφη, από την Pont d’ Austerlitz στην Pont d’ Iéna κατά μήκος του ποταμού! Η διαδρομή των 6 χιλιομέτρων περιλαμβάνει εμβληματικά σημεία του Παρισιού όπως το Λούβρο, η Παναγία των Παρισίων και η πλατεία Κονκόρντ. Την «υδάτινη παρέλαση» θα παρακολουθήσουν ζωντανά εκατοντάδες χιλιάδες θεατές.
Παρότι στον Σηκουάνα προγραμματίζεται να διεξαχθούν η κολύμβηση του ολυμπιακού τριάθλου και οι αγώνες κολύμβησης ανοικτής θάλασσας, το ενδεχόμενο να μη φιλοξενηθούν τελικά εκεί παραμένει ανοικτό ως την τελευταία στιγμή, διότι δειγματοληψία που έγινε προ ημερών στα νερά του ποταμού δείχνει ότι παραμένουν μολυσμένα.
Εκθεση της Περιφέρειας του Παρισιού και του δημαρχείου δείχνουν ως υπαίτιες για τη μόλυνση τις ασυνήθιστες βροχοπτώσεις για τα υψηλά επίπεδα δύο τύπων βακτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του E. coli.
Πάντως ο Τόνι Εστανγκέ, ερωτηθείς από το ραδιοφωνικό France Inter, στις 26 Ιουνίου, σχετικά με την ποιότητα των υδάτων στον Σηκουάνα, στον οποίο είναι αδύνατο να βουτήξει κανείς αυτή τη στιγμή, απάντησε ότι «αυτό είναι ένα από τα πράγματα που παρακολουθούμε στενά (…)
Στα μέσα Ιουλίου θα το δούμε πιο καθαρά». Ταυτόχρονα, δήλωσε πως, έναν μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις. «Το έργο συνεχίζει να προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δεν υπάρχουν ανησυχίες.
Τα εργοτάξια θα ολοκληρωθούν πλήρως μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των Αγώνων» δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Paris 2024». Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά στάδια, τα νεότευκτα venues και τους ιστορικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες αθλητές από όλον τον κόσμο.
Stade de France
To θρυλικό Stade de France, το μεγαλύτερο στη Γαλλία, έχοντας φιλοξενήσει τα σημαντικότερα αθλητικά και ψυχαγωγικά γεγονότα στη χώρα τις τελευταίες σχεδόν τρεις δεκαετίες, τώρα θα υποδεχθεί μια σειρά από ολυμπιακά αθλήματα.
Χωροθετημένο στο Saint-Denis, το στάδιο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Michel Macary, Aymeric Zublena, Michel Regembal, Claude Costantini και κατασκευάστηκε με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε στη Γαλλία το 1998 (η οποία το κατέκτησε κιόλας).
Εκτοτε, το νούμερο ένα στάδιο της χώρας συνέχισε να φιλοξενεί κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου το 2003, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι το 2007, το Euro 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι 2023.
Σε λίγες ημέρες, στο ανανεωμένο στάδιο, με τον νέο, σύγχρονης τεχνολογίας μοβ τάπητα, θα διεξάγονται οι αγώνες του στίβου και ράγκμπι, τους οποίους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 80.000 θεατές. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης των Αγώνων το βράδυ της 11ης Αυγούστου.
Grand Palais
Πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα στην καρδιά του Παρισιού. Το Grand Palais, χτισμένο με τις πιο προηγμένες τεχνικές κατασκευής της εποχής για την Παγκόσμια Εκθεση του Παρισιού το 1900, διαθέτει έναν μεγαλοπρεπή σηκό με μια εντυπωσιακή γυάλινη οροφή που το έχει κάνει διάσημο σε όλον τον κόσμο.
Η κατασκευή του μεταλλικού σκελετού του απαιτούσε περισσότερους από 6.000 τόνους χάλυβα. Το Grand Palais, έπειτα από τρία χρόνια που ήταν κλειστό για λόγους ανακαίνισης και βελτίωσης της προσβασιμότητάς του, ανοίγει ξανά για τους λάτρεις της ξιφασκίας και του τάε κβον ντο.
Μάλιστα οι επισκέπτες και αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι από τους πλέον τυχερούς, καθώς θα δουν ένα από τα πιο σημαντικά παριζιάνικα αξιοθέατα πριν από την επίσημη παράδοσή του στο κοινό, την άνοιξη του 2025.
Château de Versailles
Eνα εμβληματικό αξιοθέατο, αναγνωρίσιμο σε όλον τον κόσμο, δείγμα του μεγαλείου του κλασικισμού και του μπαρόκ του 17ου αιώνα, θα φιλοξενήσει αγώνες ιππασίας και μοντέρνου πεντάθλου σε ένα υπέροχο σκηνικό. Αρχικά μια απλή κατασκευή που τελούσε χρέη κυνηγετικού καταφυγίου, οι Βερσαλλίες επεκτάθηκαν για να φιλοξενήσουν τελικά την αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ’ το 1682 και να γίνουν το επίκεντρο της γαλλικής μοναρχίας.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα το παλάτι με τους υπέροχους κήπους του ανακηρύχθηκε εθνικό μουσείο, ανοιχτό στο κοινό, ενώ υπήρξε το πρώτο γαλλικό τοπόσημο που καταγράφηκε στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1979.
Στον χώρο πραγματοποιήθηκαν έργα αποκατάστασης και κατασκευής προσωρινών εγκαταστάσεων, οι οποίες με τη λήξη των Αγώνων θα αποσυναρμολογηθούν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος και οι Βερσαλλίες θα είναι και πάλι έτοιμες να υποδεχθούν τα εκατομμύρια επισκεπτών που συρρέουν εκεί κάθε χρόνο.
Tour Eiffel & Champ-de-Mars
Ο Πύργος του Γουστάβου Αϊφελ έχει στολιστεί ήδη με τους ολυμπιακούς κύκλους, όμως σε λιγότερο από 20 ημέρες μπροστά από το διασημότερο ίσως τοπόσημο του σύγχρονου κόσμου θα διεξαχθούν αγώνες μπιτς βόλεϊ και αργότερα, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών, αναμετρήσεις blind football.
Χωροθετημένο ανάμεσα στην εντυπωσιακή πρόσοψη της Ecole Militaire στα νότια και στον Πύργο του Αϊφελ προς τον Σηκουάνα, το Πεδίον του Αρεως θα επιστρατευθεί και αυτό για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς θα φιλοξενήσει, εντός του Grand Palais Ephémère – μιας προσωρινής κατασκευής που υποκαθιστά από το 2021 το Grand Palais –, μεταξύ άλλων αγώνες τζούντο και πάλης.
Stade Roland-Garros
Το Ρολάν Γκαρός, η Μέκκα του τένις στο χώμα, αποτελεί κομβικό venue για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Με αφορμή τους Αγώνες, το Ρολάν Γκαρός δεν θα φιλοξενήσει μόνο τις αναμετρήσεις αντισφαίρισης και τένις με αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και αγώνες πυγμαχίας.
Το στάδιο, που πήρε το όνομά του από τον γάλλο αεροπόρο Ρολάν Γκαρός, χτίστηκε το 1928 για να φιλοξενήσει τα κατορθώματα των γάλλων παικτών στο Davis Cup. Βρίσκεται στην άκρη του Δάσους της Βουλώνης, κοντά στο Parc des Princes, και φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα από τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam, ένα σημαντικό παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που μεταδίδεται σε περισσότερες από 220 χώρες και διοργανώνεται από τη Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης.
Στο πέρασμα των ετών επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε αρκετές φορές για να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το διάσημο στάδιο καλύπτει πλέον 13,5 εκτάρια και διαθέτει 20 γήπεδα.
Place de la Concorde
Η τεράστια πλατεία Κονκόρντ (Ομονοίας), στην οποία είχαν στηθεί οι γκιλοτίνες μετά τη Γαλλική Επανάσταση, εκεί όπου έπεσαν τα κεφάλια του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και του Νταντόν, μεταμορφώνεται πλήρως από την παρουσία των προσωρινών εγκαταστάσεων για το «Παρίσι 2024», καθώς εκεί βρίσκονται οι πίστες BMX freestyle, breaking, skateboarding και μπάσκετ 3×3 (ήδη από το 2014 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καθόρισε την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020, καλώντας τις οργανωτικές επιτροπές των Αγώνων να προσθέτουν περιστασιακά νέα, θεαματικά αθλήματα στα προγράμματά τους). Με αυτές τις «urban» πινελιές, η ιστορική αυτή πλατεία φιλοδοξεί να προσφέρει μια εντελώς διαφορετική αθλητική εμπειρία.
Parc des Princes
Το Parc des Princes είναι ένα στάδιο-ορόσημο στην ιστορία του γαλλικού αθλητισμού, βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα της Πόλης του Φωτός και ολοκληρώθηκε το 1972 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Robert Taillibert, ο οποίος έχει σχεδιάσει το Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ στον Καναδά.
Από το 1974 φιλοξενεί αγώνες της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και πολλούς αγώνες των γαλλικών ομάδων ποδοσφαίρου και ράγκμπι, καθώς και αγώνες μεγάλων διεθνών διοργανώσεων όπως το Μουντιάλ του 1998 και το Euro του 2016, αλλά και μεγάλες συναυλίες γάλλων ή παγκόσμιων σταρ. Το στάδιο έχει επίσης φιλοξενήσει τους τελικούς του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Γαλλίας και του Γαλλικού Πρωταθλήματος Ράγκμπι.
Η τελευταία του ανακαίνιση έγινε το 2016 με σκοπό να φιλοξενήσει αγώνες του Euro. Εκεί θα διεξαχθούν οι τελικοί ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών στις 9 και 10 Αυγούστου αντίστοιχα.
Paris La Défense Arena
Στην Paris La Défense Arena θα διεξαχθούν για πρώτη φορά αγώνες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης. Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Christian de Portzamparc, άνοιξε τις πόρτες της το 2017. Βρίσκεται στη Ναντέρ, ένα προάστιο δυτικά του Παρισιού και είναι εξοπλισμένη με τη μεγαλύτερη διαδραστική οθόνη στον κόσμο, με καινοτόμο τεχνολογία και επιφάνεια προβολής 1.400 τ.μ., ισοδύναμη με επτά γήπεδα τένις!
Esplanade des Invalides
Η Esplanade des Invalides είναι ο υπαίθριος χώρος ενός από τα πιο όμορφα μνημεία του Παρισιού. Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο πρασίνου στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού, που βρίσκεται απέναντι από το υπέροχο Hôtel des Invalides.
Το επόμενο διάστημα, η ιστορία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου θα ενωθούν σε αυτό το εξαιρετικό σκηνικό, όπου οι τοξότες θα στοχεύουν σε ολυμπιακά και παραολυμπιακά μετάλλια, καθώς εκεί θα διεξαχθούν οι αγώνες τοξοβολίας. Το Hôtel des Invalides οικοδομήθηκε το 1687, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ’, ως στρατιωτικό νοσοκομείο και οίκος ευγηρίας για βετεράνους πολέμου.
Σήμερα, αυτό το παγκοσμίου φήμης κτίριο περιλαμβάνει μουσεία και μνημεία της γαλλικής στρατιωτικής ιστορίας, καθώς και τον τάφο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ακριβώς απέναντι, η Pont Alexandre III το συνδέει με το Grand Palais στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα.
Stade de Marseille & Marina
Το Stade de Marseille (Stade Vélodrome) είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο στη Γαλλία και παράλληλα ένας θρυλικός χώρος, έδρα της ποδοσφαιρικής Ολιμπίκ Μαρσέιγ.
Χτισμένο το 1937, έχει υποστεί διαδοχικές ανακαινίσεις μέχρι την πιο πρόσφατη, που πραγματοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο SCAU, η οποία ολοκληρώθηκε το 2014. Αυτή η ανακαίνιση του δίνει μια νέα, πολύ μοντέρνα εμφάνιση χάρη στη νέα, φουτουριστική οροφή. Με την εκσυγχρονισμένη του υποδομή, το στάδιο ακολουθεί πλέον μια οικολογικά υπεύθυνη λογική, καθώς ανακτά θερμότητα από γειτονική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για να καλύψει τις μισές ανάγκες θέρμανσης, ενώ ένα νέο σύστημα καθιστά δυνατή την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των όμβριων υδάτων.
Το ιστορικό στάδιο έχει φιλοξενήσει αγώνες της Μαρσέιγ και όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στη Γαλλία από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα: Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (1938, 1998), Euro (1960, 1984, 2016), Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι (2007, 2023) κ.ά. Επίσης το Vélodrome φιλοξενεί τακτικά συναυλίες αστέρων διεθνούς εμβέλειας, όπως οι Rolling Stones, οι Pink Floyd, η Céline Dion, οι AC/DC. Τώρα θα φιλοξενήσει αγώνες ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Μασσαλία, ωστόσο, δεν θα φιλοξενήσει μόνο αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και ιστιοπλοΐας. Η διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία της μεσογειακής πόλης στη φιλοξενία και στη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων την καθιστά ιδανική τοποθεσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Με την ευκαιρία, η μαρίνα Roucas-Blanc, το σημείο αναχώρησης των σκαφών, προσαρμόζεται ώστε να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερες συμμετοχές. Το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή κτιρίων επιφάνειας περίπου 7.000 τ.μ. και την αναδιοργάνωση υπαίθριων χώρων έκτασης 17.000 τ.μ., καθώς και την ανάπλαση της πισίνας.
Bercy Arena
Στο εμβληματικό Bercy Arena, αναγνωρίσιμο από το χαρακτηριστικό πυραμιδικό σχήμα του που τραβάει τα βλέμματα στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού, θα διεξαχθούν οι αγώνες μπάσκετ, τραμπολίνο και ενόργανης γυμναστικής.
Χτισμένο το 1984, το Bercy ανακαινίστηκε πριν από δέκα χρόνια για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του και φιλοξενεί αθλητικά γεγονότα υψηλού επιπέδου, όπως το Rolex Paris Masters, καθώς και συναυλίες με τους διασημότερους γάλλους και διεθνείς καλλιτέχνες όπως η Madonna, οι Daft Punk και ο Paul McCartney.