Είστε έτοιμοι να ζήσετε στον ψηφιακό κόσμο;

Το metaverse δεν θα μεταμορφώσει μόνο την εμπειρία μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά θα αλλάξει εντελώς και τη σχέση μας με τη μόδα, την τέχνη, τη μουσική και τα ζωντανά θεάματα.

Εχουν περάσει 29 χρόνια από την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος «metaverse». Στο sci-fi μυθιστόρημα με τίτλο «Snow Crash» του Νιλ Στίβενσον, το οποίο εκδόθηκε το 1992, ο κεντρικός ήρωας Χίρο, προγραμματιστής και διανομέας σε πιτσαρία, βρίσκει καταφύγιο από τη σκληρή καθημερινότητα του δυστοπικού Λος Αντζελες εισερχόμενος σε ένα σύμπαν εξ ολοκλήρου φτιαγμένο σε υπολογιστή. Τότε όλα αυτά εντάσσονταν ακόμη στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα ωστόσο βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού σύμπαντος που θα υπάρχει παράλληλα με τον αναλογικό κόσμο στον οποίο ζούμε. Στον έγκυρο «New Yorker» γράφτηκε πρόσφατα πως το περασμένο καλοκαίρι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ περιέγραφε σε σύσκεψη της εταιρείας του ότι θα ήθελε να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το Facebook όχι πια ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στο metaverse, το οποίο περιέγραψε ως ένα virtual περιβάλλον όπου θα μπορείς να συνυπάρχεις με άλλους ανθρώπους σε ψηφιακούς χώρους: ένα Διαδίκτυο που δεν το χαζεύεις απλώς αλλά είσαι κομμάτι του. «Αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση μετά το φορητό Internet» είπε.

Φανταστείτε λοιπόν πως σε μερικά χρόνια θα μπορείτε να φοράτε τα ειδικά γυαλιά σας (σαν τα goggles της Oculus, η οποία ανήκει στη Facebook, Inc.) για να ελέγχετε το τρισδιάστατο avatar σας και να κάνετε τη βόλτα σας στο metaverse χαζεύοντας εικονικά εμπορικά καταστήματα, διαλέγοντας τι θα δείτε στο Netflix και μπαίνοντας σε ένα Instagram που θα μοιάζει πιο ζωντανό από ποτέ άλλοτε. Θα μπορείτε ακόμη να συναντηθείτε με φίλους από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη για να δείτε όλοι μαζί μια ταινία σε ένα virtual σινεμά. Κάθε κοινωνική ανθρώπινη δραστηριότητα θα αποκτήσει το ψηφιακό ανάλογό της. Γιατί; Για να μπορεί ο χρήστης να ξοδέψει χρήματα. Ο τζίρος για τα ψηφιακά αγαθά θα εκτοξευθεί. Η πανδημία έχει φυσικά επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς αφενός τα lockdowns μάς ανάγκασαν να εξοικειωθούμε ακόμη περισσότερο με την ψηφιακή εκδοχή κάποιων δραστηριοτήτων μας, αφετέρου σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας δεν μπορεί να μεταδοθεί κανένας ιός.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.