Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος – (Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) – υπολόγισε ότι η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 10% των συνολικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που αναλογεί στη ναυτιλία και την αεροπορία μαζί. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρόκειται και για ένα φαινόμενο που διογκώνεται σταθερά, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%. Παράλληλα, χρησιμοποιεί περίπου 1,5 τρισ. λίτρα νερό τον χρόνο, κάτι που μεταφράζεται σε 20% των λυμάτων. Περίπου 70 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καταναλώνονται στην παραγωγή πολυεστερικών ινών, ενώ, εκτός από το περιβάλλον, τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα και οι χημικές ουσίες – βαφές κ.ά. – που χρησιμοποιούνται επιβαρύνουν σε κάποιες περιπτώσεις και την υγεία των εργαζομένων. Ολα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε και το τι γίνεται όταν στο τέλος της ζωής κάθε ρούχου ο καταναλωτής επιλέγει να το πετάξει.
Και παρ’ όλο που μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βαραίνει τη βιομηχανία του φθηνού και μαζικού ενδύματος – καθώς εκεί επιστρατεύονται κατά κύριο λόγο τα συνθετικά και πιο επιβλαβή υλικά, αλλά παράγονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων -,
σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οίκοι της haute couture και του prêt-à-porter έχουν υιοθετήσει πρακτικές oι οποίες στρέφουν τις επιχειρήσεις τους προς την αειφόρο ανάπτυξη. Εχουν προχωρήσει μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, ώστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο να περιλαμβάνονται και πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη δικαιοσύνη στις προσλήψεις και πολυσυλλεκτικότητα στις τάξεις των εργαζομένων τους ή στην εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών εργασίας σε όσους φτιάχνουν τα προϊόντα τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω
Είσοδος