Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Η προβολή του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» του βραβευμένου με BAFTA σκηνοθέτη Νταν Ριντ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς θα ξεκινούσε εντός ολίγων λεπτών. Εξω από το θέατρο υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία. Εντός της αίθουσας οι θεατές πληροφορήθηκαν ότι ενδεχομένως να αισθάνονταν αδιαθεσία παρακολουθώντας τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Υπήρχε όμως ιατρικό προσωπικό να τους συνδράμει. Και ύστερα η οθόνη φωτίστηκε. Ο 36χρονος σήμερα χορογράφος Γουέιντ Ρόμπσον μιλούσε για το είδωλό του, τον Μάικλ Τζάκσον. Εκείνος του έμαθε να χορεύει. Σε εκείνον χρωστούσε την καριέρα του, παραδεχόταν. Και ύστερα, κοιτώντας κατάματα την κάμερα, προσέθετε: «Επίσης με κακοποιούσε σεξουαλικά για επτά χρόνια». Οταν ο εφιάλτης του ξεκίνησε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ήταν μόλις επτά ετών.
Οπως έγραψε χαρακτηριστικά ο «Guardian», χρειάστηκαν μόλις δύο λεπτά του τετράωρου αυτού ντοκιμαντέρ – θα προβληθεί σε δύο μέρη την άνοιξη από το ΗΒΟ και το Channel 4 – για να κλονιστεί για πάντα η κληρονομιά του Τζάκσον.
Ο σκηνοθέτης Νταν Ριντ επέλεξε να εστιάσει σε δύο πρόσωπα: τον Γουέιντ Ρόμπσον και τον 40χρονο σήμερα προγραμματιστή Τζέιμς Σέιφτσακ. Οι ίδιοι περιγράφουν on camera ανατριχιαστικές σκηνές παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν επτά και δέκα ετών αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα φωτίζονται οι ευθύνες των γονιών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο υποστηρίζουν πως δεν μπορούσαν για χρόνια να συνειδητοποιήσουν ότι η σεξουαλική σχέση που είχαν αναπτύξει με τον Τζάκσον ήταν κακοποίηση. Το κατάλαβαν μόλις έγιναν οι ίδιοι πατέρες. Για πολλούς το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια κατάδυση στην ψυχολογία του ενηλίκου που έχει κακοποιηθεί ως παιδί. Σε ένα σημείο ο Σέιφτσακ χαρακτηριστικά παραδέχεται: «Δεν νομίζω ο χρόνος να μπορεί να επουλώσει αυτό το τραύμα».
Ο ίδιος γνωρίστηκε με τον βασιλιά της ποπ το 1986 στο πλαίσιο ενός διαφημιστικού γυρίσματος. O Tζάκσον μετά το τέλος των γυρισμάτων τον κάλεσε στο τροχόσπιτό του. Αργότερα προσκάλεσε ολόκληρη την οικογένεια του παιδιού στο σπίτι του. Φεύγοντας τους έδωσε έναν πάκο χρημάτων. Οι επισκέψεις στο σπίτι του παιδιού πολλαπλασιάστηκαν. Και ο Τζάκσον δεν άργησε να τους καλέσει σε μια περιοδεία μαζί του. Σύμφωνα πάντα με το ντοκιμαντέρ, η κακοποίηση του μικρού ξεκίνησε σε μια σουίτα στο Παρίσι όταν για πρώτη φορά η μητέρα του παιδιού τούς επέτρεψε να κοιμηθούν μαζί – της φαινόταν μάλιστα απόλυτα φυσιολογικό γιατί «έμοιαζαν με δύο φίλους που έπαιζαν». Εκείνο το πρώτο βράδυ ο Σέιφτσακ ισχυρίζεται ότι ο Τζάκσον τον εισήγαγε στον αυνανισμό και σιγά-σιγά αναπτύχθηκε μια σεξουαλική ρουτίνα μεταξύ τους: γαλλικά φιλιά αρχικά, με τον μικρό αργότερα να προτάσσει τα οπίσθιά του ενώ ο Τζάκσον αυνανιζόταν. Εξηγεί μάλιστα ότι υποβαλλόταν σε ειδικές ασκήσεις ετοιμότητας ώστε να μάθει να ντύνεται γρήγορα σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί, με τον Τζάκσον να τον προειδοποιεί ότι αν τους ανακαλύψουν θα καταστραφούν οι ζωές τους. Ανατριχιαστική είναι και η περιγραφή μιας ιδιόμορφης τελετής γάμου που πραγματοποίησαν, με τον Σέιφτσακ να δείχνει στην κάμερα το διαμαντένιο δαχτυλίδι που φέρεται να του πέρασε ο Τζάκσον στο δάχτυλο. Αν πραγματικά έχει συμβεί, ουδείς μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Ακριβώς στο ίδιο μοτίβο και οι περιγραφές του Ρόμπσον, ο οποίος γνωρίστηκε σε ηλικία πέντε ετών με τον βασιλιά της ποπ, όταν κέρδισε σε έναν χορευτικό διαγωνισμό και εμφανίστηκε στο πλάι του. Ο Τζάκσον φέρεται να είπε στο παιδί ότι «ο Θεός τούς έφερε μαζί», προσπαθώντας να παρουσιάσει τις σεξουαλικές πράξεις σαν έναν ακόμη τρόπο να δείχνουν ο ένας στον άλλον την αγάπη τους. Οσο περνούσε ο καιρός, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το σεξ γινόταν σκληρότερο. Ο Ρόμπσον θυμάται ότι την τελευταία φορά που συνευρέθηκαν ήταν 14 ετών και ήταν πολύ επώδυνο για εκείνον. Την επόμενη ημέρα ο τραγουδιστής ζήτησε από το παιδί να πετάξει το ματωμένο του εσώρουχο. Οσο βέβαια μεγάλωναν τα παιδιά, ο Τζάκσον φαίνεται να έχανε το ενδιαφέρον του για εκείνα, αναζητώντας νεαρότερα αγόρια, γεγονός που όπως παραδέχονται τους γέμιζε ζήλια. Oι ίδιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά το παράδειγμα του ηθοποιού Μακόλεϊ Κάλκιν. Εκείνος όμως ουδέποτε παραδέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση από τον βασιλιά της ποπ.
Το ίδρυμα Τζάκσον αντέδρασε σφοδρά. Το κοινό έχει διχαστεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν τους Ρόμπσον και Σέιφτσακ ως αναξιόπιστους, θυμίζοντας ότι αμφότεροι ήταν μάρτυρες υπεράσπισης του Τζάκσον όταν το 1993 ένα 13χρονο αγόρι τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση – μια υπόθεση που έκλεισε τελικώς εξωδικαστικά, με τον τραγουδιστή να καταβάλλει το ποσό των 23 εκατ. δολαρίων στην οικογένεια. Μάλιστα ο Ρόμπσον στάθηκε και δεύτερη φορά στο πλευρό του Τζάκσον το 2003 σε αντίστοιχη υπόθεση που έληξε με απαλλαγή του τραγουδιστή από τις κατηγορίες. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι αμφότεροι το 2014 κινήθηκαν εναντίον του Ιδρύματος Τζάκσον, με τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται και να μη φτάνουν ποτέ στις δικαστικές αίθουσες. «Θέλω να πω την αλήθεια δυνατά, όσο δυνατά είπα το ψέμα» ακούγεται να λέει ο Ρόμπσον στο τέλος του ντοκιμαντέρ. Ποια πραγματικά είναι αυτή, κανείς δεν είναι σε θέση ακριβώς να γνωρίζει.