Σε αντίθεση με τη δημοφιλία που απολαμβάνουν οι «αδελφές» τους, οι Άλπεις, με τα κουκλίστικα χωριά και τα πολυτελή χιονοδρομικά κέντρα τους – η τεράστια οροσειρά που εκτείνεται σε Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Σλοβενία και Γαλλία –, οι Δειναρικές Άλπεις είναι πιθανώς όνομα άγνωστο σε πολλούς.
Ομως η άγρια και απόκρημνη ορεινή περιοχή που ξεκινά από την Ιταλία και διατρέχει (κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής Θάλασσας) τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία είναι από μόνη της ένα σύμπαν γεμάτο εκπλήξεις. Εκπλήξεις που αφορούν το φυσικό περιβάλλον αλλά και τον πολιτισμό, τις συνήθειες ζωής και τις παραδόσεις των λαών που κατοικούν εκεί.
Αυτές είναι μερικές από τις κυριότερες στάσεις σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στην εκτεταμένη σε έκταση περιοχή, αν και οι διαδρομές είναι πάρα πολλές (όχι πάντα εύκολες και σε ορεινούς δρόμους), οπότε καθένας με τη βοήθεια ενός χάρτη και του Διαδικτύου μπορεί να φτιάξει εκείνη που του ταιριάζει και του αρέσει περισσότερο.
Εθνικό Πάρκο Λιμνών του Πλίτβιτσε
Κροατία
Είναι πιθανώς το πιο διάσημο αξιοθέατο της χώρας. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979, το Εθνικό Πάρκο Λιμνών του Πλίτβιτσε περιλαμβάνει δεκαέξι διαδοχικές λίμνες που δημιουργούνται από υπόγειες πηγές και από τους ποταμούς Τσρνα και Μπιέλα. Δεκαέξι λίμνες που χωρίζονται από πυκνά δάση με οξιές, έλατα και σημύδες, αλλά και που συνδέονται μεταξύ τους με μικρούς και μεγαλύτερους καταρράκτες.
Η διαύγεια των νερών είναι εντυπωσιακή, με ορισμένες από τις λίμνες να παίρνουν γαλάζιες, πράσινες και σμαραγδένιες αποχρώσεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις γωνίες του ηλιακού φωτός.
Το άφθονο νερό που συγκεντρώνεται στην περιοχή δημιουργεί έναν ακόμα ποταμό, τον Κοράνα, ο οποίος εκβάλλει με τη σειρά του σε έναν μεγαλύτερο ποταμό, τον Κούπα. Τα μονοπάτια του πάρκου είναι ιδανικά για πεζοπορία.
Όρος Μπιόκoβο
Κροατία
Εκπληκτική θέα στην Αδριατική Θάλασσα και στα νησιά της, αυτό προσφέρει μεταξύ άλλων η οροσειρά του Μπιόκοβο, με πιο ψηλή κορυφή τη Σβέτι Γιούρε των 1.762 μέτρων. Εκεί πάνω το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου περιμένει τους ορειβάτες για να τους χαρίσει λίγη σκιά και λίγη ξεκούραση προτού ξεκινήσουν τη διαδικασία της καθόδου.
Το όρος Μπιόκοβο φιλοξενεί και το Φυσικό Πάρκο Μπιόκοβο, έναν καλά οργανωμένο παράδεισο που ενδείκνυται για πολλές δραστηριότητες στη φύση. To Skywalk Biokovo είναι μια διάφανη γέφυρα που αιωρείται στην άκρη ενός γκρεμού, προσφέροντας και αυτή πανοραμική θέα.
Κορυφές Πρόκλετιγιε
Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο
Είναι γνωστές ως οι Αλβανικές Αλπεις αλλά και ως τα Καταραμένα Βουνά και θεωρούνται μία από τις πιο επιβλητικές και τραχείες ορεινές περιοχές των Βαλκανίων. Οι απόκρημνες κορυφές τους – με πιο ψηλή τη Μάγια Γεζέρτσα των 2.694 μέτρων στην Αλβανία –, τα βαθιά φαράγγια, οι καταρράκτες και τα πυκνά δάση συνθέτουν ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς, ιδανικό για τους λάτρεις των εξερευνήσεων, μακριά από τις τουριστικές περιοχές με τα πλήθη των επισκεπτών.
Οι σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές περιλαμβάνουν και μονοπάτια υψηλής δυσκολίας. Στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας Βαλμπόνα, στην Αλβανία, λειτουργούν φροντισμένοι ξενώνες.
Φαράγγι του Τάρα
Μαυροβούνιο
Ετερο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Εθνικό Πάρκο Ντούρμιτορ διασχίζεται από τον ποταμό Τάρα. Ο οποίος σε ένα σημείο σχηματίζει φαράγγι βάθους 1.333 μέτρων. Πρόκειται για ένα από τα βαθύτερα του κόσμου.
Στην περιοχή με την πλούσια βλάστηση (μαύρες πεύκες, φλαμουριές, βελανιδιές, φτελιές κ.λπ.) και τους κακοτράχαλους γκρεμνούς έχουν βρει καταφύγιο πολλά άγρια ζώα. Χιλιάδες επισκέπτες σπεύδουν κάθε χρόνο για να κάνουν rafting στα παγωμένα νερά ή για να πεζοπορήσουν σε κάποια από τις πολλές σηματοδοτημένες διαδρομές.
Η κωμόπολη Ζάμπλιακ αποτελεί την κύρια πύλη για το Εθνικό Πάρκο Ντούρμιτορ.
Εθνικό Πάρκο Σούτιεσκα
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Προστατευόμενη περιοχή από το 1965 αλλά και δάσος με ιστορική σημασία, καθώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε εκεί μια σημαντική μάχη ενάντια στους Γερμανούς.
Το μνημείο της Μάχης του Σούτιεσκα (1943) στέκεται επιβλητικό μέσα στην καταπράσινη φύση για να θυμίζει τη θυσία των ανθρώπων που έπεσαν εκεί. Στο Πάρκο Σούτιεσκα βρίσκεται και η υψηλότερη κορυφή της Βοσνίας, αυτή του Ορους Μάγκλιτς που φτάνει τα 2.386 μέτρα. Το δάσος Perućica πιστεύεται πως είναι ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης.
Φαράγγι Μόσταρ
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
«Στάρι Μοστ» σημαίνει στα βοσνιακά «Παλιά Γέφυρα». Και είναι η διάσημη και πολυφωτογραφημένη γέφυρα και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που είχε χτιστεί στη μακρινή εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας για να καταστραφεί κατά τον Πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995).
Ευτυχώς το 2004 φτιάχτηκε εκ νέου, πάνω στα παλιά σχέδια και με αρκετά από τα αρχικά δομικά υλικά που συλλέχθηκαν από τα νερά του ποταμού Νερέτβα, για να γίνει το κυριότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης που ονομάστηκε από αυτήν, του Μόσταρ.
Η παλιά πόλη του Μόσταρ έχει βεβαίως και άλλα αξιοθέατα. Αλλά και η γύρω περιοχή δεν υστερεί. Το εντυπωσιακό φαράγγι που εκτείνεται λίγο έξω από τον αστικό ιστό είναι εξαιρετικά δημοφιλές για δραστηριότητες στη φύση, όπως για πεζοπορία και αναρρίχηση.
Είκοσι λεπτά με το αυτοκίνητο από το Μόσταρ βρίσκεται το χωριό Μπλάγκαϊ, το οποίο διασχίζει ο ποταμός Μπούνα. Και σε αυτή την περιοχή η φυσική ομορφιά είναι αποστομωτική.
Λίμνη Σκόδρας
Μαυροβούνιο, Αλβανία
Η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών και πήρε το όνομά της από την πόλη της Σκόδρας που έχει χτιστεί σχεδόν στις όχθες της. Πρόκειται για οικισμό με πλούσια ιστορία, καθώς στην αρχαιότητα ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Αρδιαίων. Ροζάφα αποκαλείται το κάστρο που αποτελεί σήμερα ένα από τα κυριότερα αξιοθέατά της.
Η λίμνη της Σκόδρας φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό πτηνών – ανάμεσά τους αργυροπελεκάνους και ερωδιούς –, γι αυτό και είναι προσφιλής προορισμός για τους παρατηρητές της άγριας ζωής. Το Θέθι είναι ένα μικρό, ορεινό, απομονωμένο χωριό, δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τη Σκόδρα.
Χτισμένο σε περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, είναι η ιδανική βάση για πεζοπορίες προς το Εθνικό Πάρκο του Θέθι, με τον ομώνυμο ποταμό και τον καταρράκτη Grunas.