Νωρίτερα μέσα στη χρονιά ξεκίνησε μια υπαίθρια έκθεση οκτώ μνημειακών γλυπτών του Φερνάντο Μποτέρο (1932-2023) που παρουσιάζονται (έως την 1η Οκτωβρίου) διάσπαρτα στη Ρώμη, όμως η ιταλική πρωτεύουσα και ολόκληρη η γειτονική χώρα συνεχίζουν να τιμούν τον σπουδαίο κολομβιανό καλλιτέχνη ο οποίος απεβίωσε πέρυσι στα 91 του χρόνια μετά τον χαμό της αγαπημένης συντρόφου της ζωής του, Σοφίας Βάρη (1949-2023).

H μεγαλύτερη έκθεση στην Ιταλία αφιερωμένη στο έργο του Φερνάντο Μποτέρο αναμένεται λοιπόν να εγκαινιαστεί στο Palazzo Bonaparte στη Ρώμη στις 17 Σεπτεμβρίου.

Την επιμέλεια αυτής της μεγάλης αναδρομικής (που θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2025) έχει αναλάβει η Λίνα Μποτέρο, κόρη του εκλιπόντος εικαστικού, σε συνεργασία με την Κριστίνα Καρίγιο ντε Αλμπορνόζ, επιμελήτρια και κριτικό τέχνης με εξειδίκευση στο έργο του, και καλύπτει 60 χρόνια από την ιδιαίτερα παραγωγική καριέρα του.

Συγκεκριμένα φιλοξενεί 120 δημιουργίες που αναδεικνύουν την εκφραστική του ευελιξία: πίνακες, υδατογραφίες, έργα φιλοτεχνημένα με κάρβουνο σε χαρτί και βεβαίως γλυπτά.

«Sleeping Venus» (1994), ένα από τα οκτώ γλυπτά του Φερνάντο Μποτέρο που εκτίθενται αυτό το διάστημα σε δημόσιους χώρους στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

Για όσους αναρωτιούνται, δεν είναι τυχαίο το «love affair» της Ιταλίας με τον Κολομβιανό, άλλωστε επιθυμία του ήταν να ταφεί στην πόλη της Τοσκάνης Πιετρασάντα, όπου διατηρούσε κατοικία και εργαστήριο μαζί με τη Σοφία Βάρη.

Η έκθεση αποσκοπεί στο να προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στην καλλιτεχνική εξέλιξη του Μποτέρο, εξού και περιλαμβάνει ακόμα και έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί ευρέως μέχρι σήμερα.

Όπως τον πίνακα με τίτλο «Homenaje a Mantegna» (1958) ή μια εκδοχή της Infanta Margarita – από τον διάσημο πίνακα «Las Meninas» του Ντιέγκο Βελάσκεθ – που βρισκόταν στο εργαστήριο του Μποτέρο στο Παρίσι.

Ο δημιουργός, που άφησε το σημάδι του στην Ιστορία της Τέχνης με τις πληθωρικές φιγούρες και τις ζωντανές απεικονίσεις της ζωής στη Λατινική Αμερική – τις ταυρομαχίες, τις θρησκευτικές ή μυθολογικές εικόνες κ.ά. –, είχε αποτίσει επίσης φόρο τιμής και σε έργα μεγάλων ζωγράφων του παρελθόντος όπως ο Ραφαήλ, ο Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα ή ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, τα οποία επίσης θα είναι παρόντα στο Palazzo Bonaparte.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει και ορισμένες από τις τελευταίες δημιουργίες του Μποτέρο, ανάμεσά τους και μια υδατογραφία μεγάλων διαστάσεων με τίτλο «Odalisque» (2023).