Μπορεί ο εφετινός χειμώνας να αρνείται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να κάνει ό,τι μπορεί για να μας μπερδέψει εναλλάσσοντας με μεγάλη ευκολία τις (σχετικά) χαμηλές με τις (αφύσικα) υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και με ήλιο και με σύννεφα το σίγουρο είναι ένα: η εποχή του σκι έφτασε.

Μπορεί να μη ζούμε στην Αυστρία, στην Ελβετία ή στις σκανδιναβικές χώρες ώστε να περιλαμβάνουμε το εν λόγω σπορ στις οικογενειακές παραδόσεις μας, τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότεροι Ελληνες κάνουν κάθε χειμώνα ένα πέρασμα από τα χιονοδρομικά μας κέντρα. Γιατί – λαός τυχερός, αφού τα έχουμε όλα μέσα σε μερικά μόλις τετραγωνικά χιλιόμετρα, και βουνά και θάλασσες – εκτός από τις διάσημες παραλίες μας, διαθέτουμε πλέον και χιονοδρομικά κέντρα που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε εκείνα της Ευρώπης.

Χειμώνιασε, ώρα για εξορμήσεις στις λευκές πίστες

Στο σημερινό μας αφιέρωμα επισκεπτόμαστε μερικά από αυτά, όπως όμως εύκολα θα διαπιστώσετε ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη, όπου και αν βρεθείτε στην ορεινή Ελλάδα, κάπου κοντά θα υπάρχει και ένα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, ένα από τα σχεδόν 20 που λειτουργούν από την Πελοπόννησο ως τα σύνορα του Βορρά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε (να αγοράσετε ή να ενοικιάσετε) τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μετά, είτε είστε πρωτάρης (οι δάσκαλοι του σκι θα είναι δίπλα σας για να σας μάθουν όλα τα μυστικά του σπορ) είτε έμπειρος σκιέρ, αρχίζει η διασκέδαση. Στον Παρνασσό, στο Καϊμακτσαλάν, στο Βελούχι ή στο Πήλιο. Στα 3-5 Πηγάδια, στο Σέλι, στον Λαϊλιά, στο Ανήλιο, στα Καλάβρυτα ή στο Φαλακρό. Στη Βασιλίτσα, στη Ζήρεια, στο Μαίναλο, στο Περτούλι ή στο Πισοδέρι, το Ελατοχώρι και το Βίτσι. Χειμώνιασε, είπαμε, ώρα για εξορμήσεις στις λευκές πίστες!

Παρνασσός

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας λειτούργησε επίσημα τον Ιανουάριο του 1977 για να μετατρέψει μια δύσβατη ορεινή περιοχή σε ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά θέρετρα της χώρας. Οι εγκαταστάσεις του εκτείνονται σε δύο περιοχές, τη Φτερόλακκα και τα Κελλάρια – όπου το 2014 πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την πρώτη φάση εκσυγχρονισμού του κέντρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640 μέτρων και διαθέτει 23 πίστες συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων και 17 αναβατήρες. O νέος υπερσύγχρονος αναβατήρας τύπου Combi με την ονομασία «Αφροδίτη – Βάκχος»«περιλαμβάνει τον αποσυμπλεκόμενο αναβατήρα με οκταθέσιες καμπίνες (8 MGD) «Αφροδίτη» και τον αποσυμπλεκόμενο αναβατήρα με εξαθέσιες καρέκλες και οκταθέσιες καμπίνες (6/8 CGD) «Βάκχος»».

Η Αράχοβα και οι Δελφοί, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, προσφέρουν πολλές προτάσεις για διαμονή και για φαγητό. Σε αρκετά κοντινή απόσταση η Ιτέα και το Γαλαξίδι με τα αρχοντικά του είναι καλές αφορμές για μια μικρή εκδρομή προς τη θάλασσα αν χορτάσατε το χιόνι και θέλετε κάτι διαφορετικό. Και αυτό, η πρόσβαση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από στις χιονισμένες κορυφές στα παράλια του Κορινθιακού, είναι ένα από τα μεγάλα δώρα του Παρνασσού.

@Shutterstock Παρνασσός, Αράχοβα

Καλάβρυτα

Αν το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και πιο δημοφιλές στους Αθηναίους, το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων είναι και αυτό από τα πιο κοντινά – μαζί με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου – στην πρωτεύουσα. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο δέχεται περισσότερους από 100.000 επισκέπτες οι οποίοι απολαμβάνουν τα χειμερινά σπορ στις 13 πίστες του (όλων των επιπέδων δυσκολίας), το συνολικό μήκος των οποίων ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα και διαθέτουν οκτώ αναβατήρες. Η καφετέρια του σαλέ είναι ένας χώρος ζεστασιάς και ανάπαυσης, ο οποίος, τις βραδιές που υπάρχει η δυνατότητα για νυχτερινό σκι, μετατρέπεται και σε χώρο διασκέδασης.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε υψόμετρο 1.700 μέτρων και απέχει 203 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 102 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικά αξιοθέατα, όπως η Μονή της Αγίας Λαύρας, η ιστορική κωμόπολη των Καλαβρύτων, το Σπήλαιο των Λιμνών και το Φαράγγι του Βουραϊκού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο που ενώνει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό μέσα από μια μαγευτική διαδρομή.

@ Xydas Yiannis-Shutterstock Ηλιοθεραπεία στο χιόνι; Γιατί όχι; Στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Μαίναλο

Σε υψόμετρο 1.550 μέτρων οι φίλοι των χειμερινών σπορ θα βρουν, μεταξύ άλλων, πίστα διαμορφωμένη για snowtubes και πάρκο για snowmobiles. Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου έχει συνολικά οκτώ πίστες μήκους 5,5 χιλιομέτρων και τέσσερις αναβατήρες. Δεν είναι μεγάλο, θεωρείται όμως ιδανικό για όσους μαθαίνουν σκι. Διαθέτει επίσης σαλέ και καντίνα. Από την Αθήνα απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα. Απαραίτητες στάσεις σε μια εκδρομή στην περιοχή είναι βέβαια και τα χωριά του Μαινάλου, που θεωρούνται από τα ομορφότερα της Πελοποννήσου. Η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, η Βυτίνα, η Αλωνίσταινα, τα Λαγκάδια, το Βαλτεσινίκο κ.ά. είναι γοητευτικά όλες τις εποχές του χρόνου, με τον χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια και τις ομίχλες του να τα κάνει ακόμα πιο ατμοσφαιρικά. Μοναδική και η ομορφιά της φύσης που τα περιβάλλει.

Καϊμακτσαλάν

Αναζητώντας το καλύτερο, το πιο λευκό και καθαρό, το απάτητο χιόνι, φτάνουμε στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, στο όρος Καϊμακτσαλάν ή Βόρας που το ύψος του φτάνει στα 2.524 μέτρα, γεγονός που το καθιστά το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (μετά τον Ολυμπο και τον Σμόλικα). Το χιονοδρομικό κέντρο του ξεκίνησε δοκιμαστικά τη λειτουργία του το 1994, όπως διαβάζουμε, «με δύο αναβατήρες και ένα καταφύγιο, ενώ το 1995 έγινε η επίσημη έναρξη. Από τότε γίνονται συνεχείς βελτιώσεις τόσο στη δυνατότητα πρόσβασης όσο και στις εγκαταστάσεις του». Το κατώτερο σημείο του είναι στα 2.050 μέτρα, «με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2.480 μέτρα, στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό Κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. Διαθέτει μακριές και φαρδιές πίστες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι». Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το χωριό του Αγίου Αθανασίου, το Βαρόσι της Εδεσσας με τις παραδοσιακές κατοικίες του, η λίμνη Βεγορίτιδα (σημαντικός υδροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών και πτηνών) και φυσικά τα Λουτρά Πόζαρ με τις θεραπευτικές ιδιότητές τους προσθέτουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό το πλούσιο σε εικόνες ταξίδι στον ελληνικό Βορρά.

@ΑΠΕ-ΜΠΕ Καϊμακτσαλάν

Μέτσοβο

Σκαρφαλωμένο στις κορυφές της Πίνδου το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου, μόλις 16 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο, χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Προσφέρει εξάλλου δυνατότητες και για αλπικό σκι, και για ορειβατικό σκι, και για snowmobile και για snowboard και για έλκηθρο και για αναρρίχηση… Το Snowpark του ονομάζεται «Ουρανός», λέξη που δηλώνει συμβολικά «την απεριόριστη ελευθερία στη χιονοδρομία, στο παιχνίδι και στα άλματα με ασφάλεια και σύμμαχο τον θεό του ανέμου!». Σχεδιάστηκε το 2017 και «λειτούργησε για σύντομο χρονικό διάστημα, με την προοπτική να γίνουν βελτιώσεις και αναβαθμίσεις. Οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες ολοκληρώθηκαν, προκειμένου το Πάρκο να λειτουργεί ακόμα και με λίγο χιόνι και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πλέον, το Χιονοδρομικό Κέντρο Anilio Park διαθέτει το μοναδικό Snowpark στη Βόρεια Ελλάδα με πρότυπα εξωτερικού, ανοιχτό προς όλα τα επίπεδα των χιονοδρόμων κάθε ηλικίας».

Το γειτονικό Μέτσοβο δεν χρειάζεται, βεβαίως, συστάσεις, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο γραφικές ορεινές κωμοπόλεις στην Ελλάδα. Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, στεγασμένο στο τριώροφο αρχοντικό Τοσίτσα, και η Πινακοθήκη Αβέρωφ είναι σημαντικά αξιοθέατα του οικισμού.

Βασιλίτσα

Παραμένουμε στο Εθνικό Πάρκο Πίνδου για μια επίσκεψη στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, που απέχει περίπου 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά και γύρω στα 62 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα. Διαθέτει δύο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800 μέτρων, baby lift, τρεις κυλιόμενους αναβατήρες και 12 πίστες συνολικού μήκους 7.500 μέτρων – ανάμεσά τους τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα μήκους 3.860 μέτρων. Συνήθως η περιοχή έχει πολύ χιόνι ακόμα και την άνοιξη, γεγονός που κάνει το εν λόγω χιονοδρομικό εξαιρετικά δημοφιλές στους φανατικούς των χειμερινών σπορ.

Πήλιο

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Αγριόλευκες μας οδηγεί ένας (γεμάτος στροφές) δρόμος που ξεκινά από τον Βόλο και περνά από την Πορταριά και τα Χάνια. Στις εγκαταστάσεις του που δημιουργήθηκαν το 1967 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου λειτούργησε ο πρώτος εναέριος αναβατήρας της Ελλάδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.170.-1.471 μέτρων. Εχει πέντε πίστες συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων, τέσσερις κύριες πίστες για σκι καταβάσεων εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) και μία πίστα Δρόμων Αντοχής (Lang-Lauf), μήκους πέντε χιλιομέτρων, «με μια διαδρομή σε ένα περιβάλλον από οξιές, αγριόλευκες (από εκεί και το όνομά του), καστανιές και θέα στο Αιγαίο». Φιλοξενεί συχνά εκδηλώσεις νυχτερινού σκι, είναι μάλιστα ένα από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα που το καθιέρωσαν στη χώρα μας.

@Ευρωκίνηση
Το Πήλιο εκτός από τη μεγαλειώδη ομορφιά του προσφέρεται και ως ιδανικός προορισμός για χειμερινά σπορ και δραστηριότητες στη φύση.

Whistler Blackcomb – Το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου!

Γνωριμία με ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο ακριβά ski resorts

Θύµατα του εφετινού διστακτικού και αλλοπρόσαλλου χειµώνα και τα διασηµότερα χιονοδροµικά κέντρα ανά τον κόσµο έζησαν δύσκολες στιγµές. Ενα από τα πιο φηµισµένα διεθνώς, το Whistler Blackcomb του Καναδά, έγινε διεθνής είδηση πριν από µερικές εβδοµάδες: Φωτογραφίες που δηµοσιεύθηκαν στον Τύπο επιβεβαίωναν πως σε µια περιοχή βυθισµένη συνήθως στο χιόνι εφέτος είχε χιονίσει ελάχιστα. Η απογοήτευση των πελατών του που πήγαν για να απολαύσουν τα χειµερινά σπορ, για να βρουν τελικά αντί για τον λευκό παράδεισο στον οποίο είχαν συνηθίσει ένα λασπωµένο δάσος, ήταν µεγάλη. Ευτυχώς το πολυαναµενόµενο χιόνι τελικά έπεσε και, αν πιστέψουµε τις προβλέψεις, αναµένεται ακόµα περισσότερο χιόνι τις ερχόµενες εβδοµάδες – καθώς και διαλείµµατα µε θερµές µάζες αέρα από εκείνες που καθόλου, µα καθόλου δεν τις θέλουν στην περιοχή. Οπως και να έχει, οι φίλοι του σκι συρρέουν και πάλι στο Whistler Blackcomb. Στον αγαπηµένο τους χειµερινό προορισµό.

@Shutterstock Άποψη του Whistler Blackcomb με τους αναβατήρες που οδηγούν στις αφετηρίες των χιονοδρομικών διαδρομών.

Συγκεκριµένα στο καλύτερο χιονοδροµικό κέντρο του Καναδά, σύµφωνα µε τη «Wall Street Journal». Ή µάλλον στο καλύτερο χιονοδροµικό κέντρο του κόσµου, σύµφωνα µε άλλους! Γιατί αυτόν τον εντυπωσιακό τίτλο τού έχουν χαρίσει τα ειδικευµένα στο σκι περιοδικά και τα τουριστικά πρακτορεία, επαινώντας την ποιότητα του εδάφους του και το άφθονο χιόνι που συνήθως το καλύπτει κατά τους µήνες του χειµώνα.

Πού όµως βρίσκεται το Whistler Blackcomb; Αυτή τη φορά το ταξίδι µας θα είναι πολύ µακρινό και πολύ ακριβό (ειδικά αυτή την περίοδο που τα αεροπορικά εισιτήρια είναι «φωτιά»): Θα πετάξουµε ως το Βανκούβερ, µία από τις οµορφότερες πόλεις του Καναδά, και από εκεί ακολουθώντας µια γοητευτική οδική διαδροµή που θα διαρκέσει περίπου µιάµιση ώρα θα φτάσουµε στον προορισµό µας. Τo Γουίσλερ των 12.000 κατοίκων είναι ένας προορισµός τον οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονται περισσότερα από 2 εκατοµµύρια τουρίστες µε αποκλειστικό σκοπό να κάνουν σκι ή, το καλοκαίρι, πεζοπορίες και ορεινή ποδηλασία. Η φήµη του έγινε ακόµα µεγαλύτερη όταν κατά τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2010 φιλοξένησε αθλήµατα όπως το αλπικό σκι και το σκέλετον.

Σκιέρ και άλλοι επισκέπτες βολτάρουν (υπό χαμηλές θερμοκρασίες) στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού του Γουίσλερ.

Σήµερα το χιονοδροµικό κέντρο Whistler Blackcomb εκτός από δηµοφιλές είναι και πολύ ακριβό. Με µια εξαιρετικά κερδοφόρο βιοµηχανία καταλυµάτων, εστιατορίων, σχολών σκι και άλλων χειµερινών αθληµάτων να έχει στηθεί πάνω στις χιονισµένες πλαγιές του. Το Fairmont Chateau Whistler, ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο χτισµένο στους πρόποδες του βουνού Blackcomb, φηµίζεται για την πολυτέλειά του, για το spa όπου εφαρµόζονται και τεχνικές της Αγιουρβέδα, για τα εστιατόριά του και για το γήπεδο γκολφ των 18 οπών. Οι τιµές των δωµατίων του ξεκινούν από περίπου 300-400 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα µε την εποχή. Τα εξίσου εντυπωσιακά Four Seasons Resort Whistler και Hilton Whistler Resort & Spa είναι δύο ακόµα από τα δεκάδες πολυτελή ξενοδοχεία που λειτουργούν στην περιοχή.

Το one day lift ticket του χιονοδροµικού κέντρου στοιχίζει αυτή την περίοδο περί τα 170 δολάρια κατ’ άτοµο. Οι τιµές ανεβαίνουν για την πρόσβαση δύο ηµερών στα 340 δολάρια και για τις τρεις ηµέρες στα 500 δολάρια! Μία ολόκληρη ηµέρα εκµάθησης σκι (Private full day ski lesson) µπορεί να στοιχίσει και 1.400 δολάρια! Η διαθεσιµότητα των διάφορων πάσων που δίνουν πρόσβαση σε πίστες, µαθήµατα κ.λπ. είναι περιορισµένη.

Στην περιοχή διοργανώνονται διαρκώς εκδηλώσεις και µικρά φεστιβάλ – πρόσφατα ολοκληρώθηκε το Whistler Pride & Ski Festival. Τα βραβευµένα εστιατόρια, τα spa, τα επώνυµα καταστήµατα και η νυχτερινή ζωή έχουν µετατρέψει το χιονοδροµικό κέντρο σε µια υπερπαραγωγή χλιδής και ευζωίας που απευθύνεται κυρίως στους ισχυρούς του χρήµατος. Πέρα όµως από το τουριστικό σκηνικό που έχει στηθεί εκεί, το Whistler Blackcomb ξεχωρίζει πάντα για την οµορφιά του τοπίου του όλες τις εποχές του χρόνου. Γι’ αυτό και όλες τις εποχές και όχι µόνο τον χειµώνα είναι γεµάτο τουρίστες.