Κλιματική αλλαγή: Από τη «Solastalgia» στο «Climate Trauma»

Η Κλειώ Αποστολάκη – BSc., MSc., ψυχολόγος, οικοψυχολόγος, εκπρόσωπος της Διεθνούς Eταιρείας Oικοψυχολογίας (IES) στην Eλλάδα (Ελληνική Εταιρεία Oικοψυχολογίας) –, εξηγεί πώς η έκθεση στην κλιματική αλλαγή και στις φυσικές καταστροφές μπορεί να επιφέρει άγχος, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες.

Ο άνθρωπος έχει χάσει τη σύνδεσή του με τη Φύση και έμαθε, σε αντίθεση με τoυς φυσικούς νόμους, να συμπεριφέρεται και να πράττει αυτόνομα οριζόμενος ως μια ξεχωριστή οντότητα. Αυτό τον οδήγησε να την εκμεταλλεύεται χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι αποτελεί μέρος αυτού του μεγαλύτερου δικτύου ζωής με το οποίο αλληλοεπιδρά. Στις μέρες μας βιώνουμε ένα παγκόσμιο ολοκαύτωμα σε εξέλιξη.

Οι άνθρωποι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βιόσφαιρας η οποία προσβάλλεται και χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ολοκληρωτικά εξαρτώμενοι από τον φυσικό κόσμο. Η επιστήμη της Ψυχολογίας λοιπόν εισήγαγε την Οικοψυχολογία κινητοποιώντας τους ανθρώπους να βρουν την ισορροπία μεταξύ φύσης και των ιδίων μέσω της επανασύνδεσής τους με το φυσικό περιβάλλον.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.