Μέσα στα μόλις 35 τ.χλμ. που είναι η έκτασή της – μαζί με τις κοντινές της νησίδες Δεσποτικό και Στρογγυλό – η Αντίπαρος καταφέρνει να χωρέσει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις Κυκλάδες ακαταμάχητο ταξιδιωτικό προορισμό διεθνούς βεληνεκούς: φυσική ομορφιά, υπέροχες παραλίες, εύκολα προσβάσιμες, με κρυστάλλινα νερά, γοητευτικά σοκάκια, αρχαιολογικό πλούτο, νυχτερινή ζωή και ενδιαφέρουσα γαστρονομία, η οποία εκφράζεται μέσα από τις πολυάριθμες προτάσεις για καλό και ποιοτικό φαγητό.
Ταυτόχρονα, είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει ιδιωτικότητα σε κάποιον που επιθυμεί απομόνωση, ήσυχες και χαλαρές διακοπές μακριά από πλήθη. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο που την επέλεξαν ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του, Ρίτα Γουίλσον, για δεύτερη κατοικία τους, εκτινάσσοντας στα ύψη τη φήμη της.
Το ζευγάρι, μάλιστα, φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλούς από τους διάσημους φίλους του (μέχρι και την οικογένεια Ομπάμα), κάνοντας την Αντίπαρο να ανταγωνίζεται με αξιώσεις την κοσμοπολίτικη Μύκονο – ανάμεσα στα πιο λαμπερά ονόματα που έχουν κάνει απόβαση στο νησί περιλαμβάνονται οι Μάθιου Μακόναχι, Γούντι Χάρελσον και Τζεφ Μπέζος, η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ με τον σύζυγό της, Μπάρι Ντίλερ, ενώ βίλα στο νησί διατηρεί και ο Τζέιμς Γιαννόπουλος, ο ελληνικής καταγωγής πρώην επικεφαλής του κινηματογραφικού κολοσσού 20th Century Fox και πρώην πρόεδρος και CEO της Paramount Pictures.
Η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με τους γειτονικούς της προορισμούς, η Αντίπαρος διατηρεί μια ατμόσφαιρα χαμηλών τόνων, την οποία οφείλει στο κοντινό της παρελθόν, κατά το οποίο υπήρξε κατά βάση καταφύγιο μποέμ ταξιδιωτών.
Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι εκεί βρίσκεται μία από τις πρώτες παραλίες γυμνιστών των Κυκλάδων και μία από τις λίγες «επίσημες» σε όλη την Ελλάδα, η οποία υπήρξε το σκηνικό για την ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.
Πρόκειται για την παραλία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο θρυλικό κάμπινγκ, το οποίο ιδρύθηκε στο νησί το 1978 και παραμένει μέχρι και σήμερα οργανωμένο και απολύτως λειτουργικό.
Αλλες παραλίες που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού είναι οι, κοντινές στη Χώρα, Ψαραλυκή και Σιφνέικο. Η πρώτη, απάνεμη και με ρηχά νερά, προσελκύει κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ η δεύτερη διαθέτει ίσως το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του νησιού. Για τους λίγο πιο περιπετειώδεις, οι κολπίσκοι Αγιος Σώστης και Φανερωμένη προσφέρουν μοναδική φυσική ομορφιά.
Είναι και οι δύο μη οργανωμένες παραλίες, οπότε ειδικά για τη δεύτερη, που είναι πιο δύσκολα προσβάσιμη, καλό είναι να εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα. Για όσους διαθέτουν σκάφος, η παραλία στο Δεσποτικό αξίζει μια επίσκεψη, ενώ ο Σωρός, η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, με τη μεγάλη αμμουδιά και τα βαθιά νερά, είναι για όσους αποζητούν τις οργανωμένες παραλίες με beach bars, ξαπλώστρες και πιο αναβαθμισμένο σέρβις.
Ένας «κόκορας» και μια «κουκουβάγια»
Από τις λίγες παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, η οποία είναι λιγότερο ανεπτυγμένη και άρα ιδανική για χαλάρωση και απομόνωση, είναι τα Λιβάδια. Oταν φυσάει προσελκύει τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, ενώ όταν είναι ήρεμη σε μαγνητίζει με τη φυσική της ομορφιά. Επιπλέον, εδώ είναι που επέλεξε η Αθανασία Κομνηνού να δημιουργήσει έναν επίγειο παράδεισο για τον επισκέπτη.
Ο λόγος για το Rooster, το πεντάστερο θέρετρο με την οικολογική συνείδηση. «Προσπάθησα να μην παρέμβω καθόλου στο φυσικό τοπίο» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο ΒΗΜΑgazino, όπου ανέπτυξε τη φιλοσοφία για το Rooster και τους λόγους που την οδήγησαν να το φτιάξει.
Μόλις έναν χρόνο αφότου άνοιξε, το Rooster κατέλαβε μία θέση ανάμεσα στα 42 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου σύμφωνα με τα Hotel Awards 2022 του «National Geographic», ενώ μεγάλα διεθνή Μέσα όπως «Condé Nast» και «Financial Times» το έχουν σχολιάσει με διθυράμβους.
Εχοντας σπουδάσει interior design, η Αθανασία Κομνηνού έχει δώσει ένα ολότελα προσωπικό στυλ στον χώρο, το οποίο έχει προκύψει από τα ταξίδια της και τις παιδικές της αναμνήσεις. Εχει διακοσμήσει το Rooster με προσωπικά αντικείμενα, ενώ παντού υπάρχουν αναφορές στην Ελλάδα.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα πάντα δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, ψάθα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αφήσει την παραλία εντελώς ελεύθερη.
Για τους επισκέπτες στήνονται ψάθινες καρέκλες που γίνονται ένα με την άμμο, οι οποίες μαζεύονται στο τέλος της χρήσης τους. Επίσης, το θέρετρο διαθέτει φάρμα, από όπου προέρχονται πολλές από τις πρώτες ύλες των πιάτων, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να έρθουν σε επαφή με τα τοπικά προϊόντα και τη φύση του νησιού.
Εφέτος, η Αθανασία Κομνηνού ανέλαβε και το ξενοδοχείο Beach House Antiparos που βρίσκεται στην παραλία Απάντημα, περίπου 8 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, και αποτελεί πραγματικά ένα καταφύγιο ευεξίας μέσα στο νησί.
Μάλιστα, η είδηση αυτή έχει και ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον, καθώς την κουζίνα του resort ανέλαβε ο Περικλής Κοσκινάς και η ομάδα του. Πρόκειται για τη «θερινή κατοικία» της Cookoovaya.
Οπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και δέκα χρόνια στο αθηναϊκό του πόστο, στην κουζίνα του εστιατορίου πρωταγωνιστούν η στοχαστική επιλογή της πρώτης ύλης, η αναζήτηση της ισορροπίας, η εφαρμογή της γνώσης που αναδεικνύει, χωρίς επιτηδεύσεις, την ποιότητα των υλικών.
Το μενού βασίζεται στην ελληνική κουζίνα, ενώ πολλά από τα καθιερωμένα πλέον πιάτα της πρωτεύουσας θα προσφέρονται και στην Αντίπαρο, όπως ωμά ψάρια καρπάτσιο με λεμόνι, θυμάρι, ελαιόλαδο ή με γύρη άγριου μάραθου και λεμόνι, χταπόδι με τη φάβα, τριμμένη ντομάτα και κάππαρη και μαραθόπιτα στα κάρβουνα. Επιπλέον, ψάρι μπουρδέτο, στα κάρβουνα, αλλά και το εμβληματικό μπιάνκο, σήμα κατατεθέν της Cookoovaya.
Βασίλαινας και Tarragon
Ενα ακόμη αθηναϊκό στέκι, το θρυλικό Vassilenas, έχει βρει την ιδανική καλοκαιρινή του στέγη στο νησί της Αντιπάρου. Πρόκειται για το Vassilenas Blue, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Χώρα, αλλά εφέτος μεταφέρθηκε σε ένα νέο, πιο θαλασσινό πόστο, και συγκεκριμένα στην αυλή του ξενοδοχείου Kouros Village (εκεί όπου παλαιότερα συναντούσαμε το Samano).
Αλλαγή τοποθεσίας, αλλά όχι αλλαγή πλεύσης για την κουζίνα του ιδιοκτήτη Θανάση Βασίλαινα και του σεφ Βασίλη Παπαδόπουλου, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στη zero waste φιλοσοφία τους.
Πρόκειται για μια all day πρόταση, η οποία ξεκινά με «χειροποίητο» και αυθεντικό πρωινό και brunch. Οσο για την υπόλοιπη ημέρα, κυριαρχεί φυσικά το φρέσκο ψάρι και η μαγειρική nose-to-tail. Αλλα πιάτα που ξεχωρίζουν στον κατάλογο είναι η γνωστή ταραμοσαλάτα, το γιουβέτσι γαρίδας και οι ευφάνταστες σαλάτες.
Τέλος, την υπογραφή του Θανάση Βασίλαινα φέρει και το ολοκαίνουργιο Tarragon Αntiparos με σεφ τον Ρενάτο Μεκόλι. Το εστιατόριο θα καταλάβει τον χώρο που άφησε το Vassilenas Blue στη Χώρα και θα προσφέρει comfort food και value-for-money επιλογές.
Μερικά από τα πιάτα που θα μπορεί κανείς να απολαύσει εκεί είναι η σιγομαγειρεμένη τραγανή πανσέτα αγριογούρουνου και τα μπουρεκάκια λαχανικών με εστραγκόν – tarragon –, κλασικό ιμάμ, καλοκαιρινά λινγκουίνι, φιλέτα από φρέσκο ψάρι ημέρας, αρνίσιο κότσι – μαγειρεμένο για 18 ώρες – με ριζότο, αγριομάραθο Μάνης και κρόκο Κοζάνης, σιγομαγειρεμένο πετεινό-έκπληξη με χειροποίητες χυλοπίτες, ντομάτα κονφί και σάλτσα vinsanto, αλλά και rib eye Black Angus για τους λάτρεις του καλού κρέατος.