Η μυρωδιά του καμένου φτάνει μέχρι τη θάλασσα, που και αυτή έχει χάσει το υπέροχο, λαμπερό γαλάζιο της χρώμα. Ο ουρανός είναι γκρίζος, ο ήλιος έχει κρυφτεί πίσω από τα βουνά και τα δάση που καίγονται. Αυτό που αντικρίζουμε μοιάζει με εφιάλτη. Εναν πύρινο εφιάλτη χωρίς τέλος. Οι τεράστιες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές έχουν κατακάψει τα πάντα. Κατέστρεψαν και το τελευταίο πράσινο που υπήρχε σε αυτή τη χώρα, και τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου, το πιο φοβερό όμως είναι ότι ο «πύρινος δαίμονας» πήρε πάλι μαζί του, σε αυτή την τρομακτική διαδρομή, ανθρώπινες ζωές. Η πολιτική αντιπαράθεση έχει χτυπήσει κόκκινο.

Μα είναι ώρες αυτές για πολιτικές κόντρες; Εδώ γίνεται χαμός! Ας κοιτάξουμε να δούμε τι θα κάνουμε με την πύρινη κόλαση, πώς θα σωθούμε από όλο αυτό που μοιάζει με ταινία τρόμου, και μετά έχουμε χρόνο για φωνές και φασαρίες με «φόντο» τα τηλεοπτικά πάνελ ή την αίθουσα του Κοινοβουλίου. Παρακολουθώ μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες ή από το Διαδίκτυο τις εικόνες με τις φλόγες να καταστρέφουν πανέμορφες, άλλοτε καταπράσινες περιοχές και στην Τενερίφη και ακόμη πιο μακριά, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Τα ξένα δίκτυα όμως αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο στην Ακρόπολη που έχει «κρυφτεί» πίσω από τον καπνό. Φυσικό είναι το ενδιαφέρον να έχει στραφεί στον Ιερό Βράχο, το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού. Στην Ακρόπολη και στο Μουσείο Ακρόπολης, ακριβώς απέναντι, που και αυτό έχει «καλυφθεί» από ένα γκρίζο σύννεφο. Το Μουσείο με την τεράστια επισκεψιμότητα που περιμένει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η τελευταία υπόθεση – έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση – με την κλοπή εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο, με κύριο ύποπτο έναν υψηλόβαθμο υπάλληλο ειδικευμένο και στις ελληνικές αρχαιότητες, φέρνει ίσως πιο κοντά την επιστροφή των Γλυπτών που έκλεψε ο Λόρδος Ελγιν.

Οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι τα Γλυπτά έπρεπε να παραμείνουν στο British Museum διότι φυλάσσονται καλύτερα εκεί και, το κυριότερο, επειδή τα «βλέπει» πολύ μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών από ολόκληρο τον πλανήτη. Εδώ πλέον γελάμε! Γελάμε δυνατά! Θησαυροί έβγαιναν προς πώληση στο eΒay και εκείνοι μιλούσαν για καλύτερη φύλαξη, prestige, αριθμούς επισκεπτών. Ασχοληθήκαμε με το θέμα. Μια «αλλιώτικη νότα» μέσα στις καταστροφές που έφερε η πύρινη κόλαση από την Αλεξανδρούπολη, το δάσος της Δαδιάς, τη Βοιωτία, μέχρι την Πάρνηθα και το Μενίδι. Φιλοξενούμε ένα θαυμάσιο ρεπορτάζ για κλοπές σημαντικές στα μουσεία. Αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και εκπληκτικούς πίνακες που εκλάπησαν πρόσφατα ή πολλά χρόνια πριν. Κάποια εκθέματα βρέθηκαν, κάποια άλλα όμως όχι.

Απολαμβάνουμε την ανάγνωση του BHMAgazino, τα αποκλειστικά, πάντα «ιδιαίτερα» θέματά του, ταξιδεύουμε μακριά σε μοναδικούς προορισμούς, όπως η άλλοτε πάμφτωχη και τώρα υπέρλαμπρη Μποτσουάνα, και ελπίζουμε το καλύτερο για τη χώρα μας…

Μαργαρίτα Σφέτσα

Διευθύντρια BHMAgazino

msfetsa@alteregomedia.org