Στιγμές 2018 – Τραγωδίες

Φυσικές καταστροφές που μας λύγισαν

Ο,τι απέμεινε…, Παλού, Ινδονησία, 4.10.18

Το τζαμί στέκεται ακόμη μέσα στο κατεστραμμένο τοπίο στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας. Ο φονικός σεισμός των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δημιούργησε τσουνάμι και η μικρή πόλη Παλού αφανίστηκε σχεδόν από τον χάρτη. Το πέρασμα αυτής της φυσικής καταστροφής άφησε πίσω του 2.245 νεκρούς. Η νησιωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας πλήττεται συχνά από σεισμούς. Τα Χριστούγεννα του 2004 η σφοδρή σεισμική δόνηση των 9,1 ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στη Σουμάτρα προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε 14 χώρες σκοτώνοντας πάνω από 227.000 ανθρώπους. – Ε.Β.

Inferno, Χαβάη, 19.5.18

Ενα πορφυρό ποτάμι από τα έγκατα του Κιλαουέα ετοιμάζεται να αφανίσει σε αργή κίνηση άλλο ένα σπίτι στον οικισμό Παχόα – από τα 657 που «υπέκυψαν» στο διάβα του. Το πιο επικίνδυνο ενεργό ηφαίστειο των ΗΠΑ ξύπνησε με εμπρηστικές διαθέσεις στις αρχές Μαΐου εξαπολύοντας πίδακες λάβας, εκλύοντας τοξικά αέρια, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκτοπίζοντας χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές στα νότια παράλια του Μεγάλου Νησιού του Ειρηνικού. – Κ.Κ.

Eκεί που σταμάτησε ο χρόνος, Μάτι, 24.7.18

Το φως του ήλιου την επομένη της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου αποκάλυψε το μέγεθος μιας ανείπωτης τραγωδίας. Πριν από λίγες ημέρες ένας ακόμη άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ανεβάζοντας τον απολογισμό των θυμάτων σε 100. Δεκάδες «γιατί» παραμένουν για τα λάθη και τις παραλείψεις των οργάνων της πολιτείας που οδήγησαν στην καταστροφή, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι, παλεύοντας με το τέρας της γραφειοκρατίας, προσπαθούν να πάρουν πίσω τη ζωή τους και να δημιουργήσουν το Μάτι από την αρχή. – Ε.Β.

Road to nowhere, Γένοβα, 15.8.18

Η επομένη της καταστροφής. Στο εναπομείναν οδόστρωμα της Ponte Morandi στη βιομηχανική περιοχή της Γένοβας διακρίνονται τα οχήματα που γλίτωσαν τελευταία στιγμή τη βουτιά στον χείμαρρο Πολτσεβέρα από ύψος 45 μέτρων. Δεκάδες άλλα δεν είχαν την ίδια τύχη. Η εκκωφαντική κατάρρευση τμήματος μήκους 210 μέτρων της γέφυρας του 1963 εν μέσω ισχυρής καταιγίδας οδήγησε στον θάνατο 43 ανθρώπων και σε τεράστιες υλικές καταστροφές, βυθίζοντας την Ιταλία στο πένθος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Corriere della Sera», πρόκειται για την 11η κατάρρευση γέφυρας στη γείτονα από το 2013. – Κ.Κ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.