Είναι ένα έργο που παίζεται στις εταιρείες εδώ και δεκαετίες: Δύο συνάδελφοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο. Εμφανίζονται επιπλοκές.
Η ερωτική σχέση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της σιδηροδρομικής Norfolk Southern, Αλαν Σο, και της επικεφαλής του νομικού τμήματος της εταιρείας είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά περιστατικών που έχουν θέσει σε δοκιμασία τις εταιρικές πολιτικές και έχουν δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στις εταιρείες.
Ο Σο απολύθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από έρευνα του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου διαπίστωσε ότι η σχέση του με τη Ναμπανίτα Τσατέρτζι Ναγκ συνιστούσε παράβαση της πολιτικής της εταιρείας. Η Ναγκ απολύθηκε επίσης. Κανένας από τους δύο δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.
Οι εργατολόγοι αρέσκονται να λένε ότι ο έρωτας και το πάθος στο γραφείο δεν είναι παράνομα – απλώς δεν είναι καλή ιδέα συνήθως. Στον απόηχο του κινήματος #MeToo, οι εταιρείες δοκίμασαν να θέσουν σαφέστερους κανόνες σχετικά με τις προσωπικές σχέσεις στον χώρο εργασίας, αν και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων λένε ότι πολλές εταιρείες δυσκολεύονται ακόμα να βρουν τρόπους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Οι περισσότεροι εργοδότες απαγορεύουν στους μάνατζερ ή στα ανώτερα στελέχη να συνδέονται αισθηματικά με τους υφισταμένους τους, προσπαθώντας να αποφύγουν τις ανισορροπίες εξουσίας, αλλά συνήθως είναι πολύ πιο ανοιχτοί στο να συνάπτουν σχέσεις οι υπάλληλοι χαμηλότερου επιπέδου.
Ο λόγος; Είναι πολύ συνηθισμένο να γνωρίσει κανείς τον ή τη σύντροφό του στο γραφείο. Μια έρευνα που διεξήγαγε νωρίτερα εφέτος η SHRM, μια ένωση στελεχών ανθρώπινου δυναμικού, διαπίστωσε ότι το 20% περίπου των εργαζομένων έχει βγει ραντεβού με έναν συνάδελφο τον τελευταίο χρόνο.
«Αυτό θα συμβαίνει πάντα. Αυτός είναι ο χώρος που ο κόσμος κάνει γνωριμίες» λέει η Ντεμπ Μάλερ, διευθύνουσα σύμβουλος της HR Acuity, μιας τεχνολογικής πλατφόρμας που βοηθά εταιρείες να παρακολουθούν τις έρευνες και τις καταγγελίες που αφορούν το προσωπικό.
Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων, αν και οι σύμβουλοι λένε ότι οι διοικήσεις των εταιρειών, σε γενικές γραμμές, δείχνουν πλέον μικρότερη ανοχή στις περιπτώσεις στελεχών που επιδεικνύουν, κατά τη γνώμη τους, ανάρμοστη συμπεριφορά. Οταν αποκαλύπτονται προσωπικές σχέσεις, συνήθως αντιμετωπίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Το 2019 η McDonald’s ανακοίνωσε ότι είχε απολύσει τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Στιβ Ιστερμπρουκ λόγω της συναινετικής σχέσης του με μια υπάλληλο. Ο ίδιος είχε γράψει τότε σε ένα email προς τους εργαζομένους της McDonald’s ότι είχε παραβιάσει την πολιτική της εταιρείας σε θέματα προσωπικής συμπεριφοράς. Νωρίτερα εφέτος, η BP θέσπισε νέους κανόνες σχετικά με τις σχέσεις στον χώρο εργασίας, μια κίνηση που ήρθε σε συνέχεια της αποχώρησης, πέρυσι, του διευθύνοντος συμβούλου Μπέρναρντ Λούνι, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από δήλωση του πετρελαϊκού κολοσσού ότι εκείνος είχε αποκρύψει στοιχεία σχετικά με προσωπικές σχέσεις που είχε στο παρελθόν με συναδέλφους του.
Οι εταιρείες εφαρμόζουν πλέον πιο συντηρητικές πολιτικές για τα στελέχη, αφού κάποιοι διευθύνοντες σύμβουλοι κατέληξαν να παντρεύονται τις γραμματείς τους, λέει ο Τζόνι Σ. Τέιλορ Τζούνιορ, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης SHRM. Εάν ένα στέλεχος κάνει σχέση με έναν υπάλληλο σήμερα, αυτό μπορεί να βάλει την εταιρεία σε μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες και άλλους κινδύνους.
«Δεν υπάρχει καμία ανοχή για την αναστάτωση και τον κίνδυνο δυσφήμησης που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί όταν επιτρέπεται σε έναν διευθύνοντα σύμβουλο να εμπλέκεται ερωτικά με κάποιον στον χώρο εργασίας» ανέφερε ο Τέιλορ. «Τίθεται ένα ζήτημα ικανότητας κρίσης».
«Ψάξτε ερωτικό σύντροφο αλλού»
Πολλά Διοικητικά Συμβούλια, εξηγεί, ουσιαστικά λένε στους διευθύνοντες συμβούλους: «Σας πληρώνουμε αρκετά για να ψάξετε ερωτικό σύντροφο κάπου αλλού». Τα ειδύλλια μεταξύ στελεχών και υπαλλήλων συνήθως δεν μένουν μυστικά για πολύ στον χώρο εργασίας, σχολίασε η Μάλερ της HR Acuity, και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καταγγελίες άλλων υπαλλήλων για ευνοιοκρατία μέσα στην εταιρεία. «Δεν μπορείτε να αγνοήσετε το παιχνίδι εξουσίας που μπορεί να συνυπάρχει» λέει.
Στην περίπτωση των απλών υπαλλήλων, οι εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι λειτουργικό να απαγορεύσουν πλήρως τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ τους. Ορισμένες έχουν προσπαθήσει να θέσουν σαφείς κανόνες σχετικά με το τι επιτρέπεται. Στη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να ακολουθούν έναν απλό κανόνα: Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να βγείτε ραντεβού, αλλά μόνο μία φορά. Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι θέλει να αποτρέψει το ανεπιθύμητο φλερτάρισμα μεταξύ συναδέλφων.
«Αν ζητήσετε από έναν συνάδελφο να βγείτε και η πρόσκληση αυτή δεν καταλήξει σε ραντεβού, μην το ζητήσετε ξανά» αναφέρουν οι κανόνες της Meta για τις προσωπικές σχέσεις. Η Meta λέει επίσης ότι οι υπάλληλοι δεν μπορούν να ζητήσουν από έναν ή μία συνάδελφο να βγουν αν δεν γνωρίζονται ήδη. «Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό να βρείτε κάποιον στο wiki και να του στείλετε μήνυμα ή να τον προσεγγίσετε με κάποιον άλλον τρόπο για να του ζητήσετε να βγείτε ραντεβού ή να του πείτε ότι σας αρέσει» αναφέρουν οι κανόνες της Meta.
Οπως πολλοί εργοδότες, η Meta έχει επίσης προδιαγραφές για το πότε μια σχέση πρέπει να γνωστοποιηθεί στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού – τα σχετικά έγγραφα μερικές φορές αποκαλούνται σκωπτικά «ερωτικές συμβάσεις». Αν μια σχέση πάει στραβά, υπάρχουν κανόνες και γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Σε περίπτωση που η σχέση τελειώσει, σημειώνει η Meta, «πρέπει να διασφαλίσετε τις επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ σας στον χώρο εργασίας».
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Chip Cutter στο chip.cutter@wsj.com και με τη Lauren Weber στο Lauren.Weber@wsj.com