Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν άφησε να εννοηθεί ότι η Δύση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήττει βαθύτερα μέσα στο ρωσικό έδαφος με δυτικής κατασκευής οπλισμό, καθώς η Ρωσία προσθέτει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο οπλοστάσιό της.

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν έγιναν κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στο Κίεβο την Τετάρτη, ενώ η Ρωσία εξαπέλυε αντεπίθεση στη μεθοριακή περιοχή του Κουρσκ, στην πρώτη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκτηση των εδαφών που κατέλαβε η Ουκρανία με μια αστραπιαία επίθεση πριν από έναν μήνα.

Η Ουκρανία πιέζει τις ΗΠΑ ώστε να της δώσουν την άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να διασπάσει τις ρωσικές χερσαίες επιθέσεις και να παρεμποδίσει τις επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δίσταζαν να δώσουν τις σχετικές άδειες φοβούμενες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία.

«Εχουμε προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πεδίου της μάχης και δεν αμφιβάλλω πως θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο αυτή η κατάσταση εξελίσσεται» δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να κάνει τέτοια χτυπήματα.

Η ισορροπία

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικαλεστεί πολλούς λόγους για την απροθυμία τους να προτείνουν τη χρήση οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, πέρα από τους φόβους κλιμάκωσης: θεωρούν πως τα συγκεκριμένα όπλα δεν μπορούν να ανατρέψουν τη στρατηγική ισορροπία στο μέτωπο, καθώς και ότι οι ΗΠΑ και το Κίεβο δεν έχουν αρκετά από αυτά.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζυγίσουν τους κινδύνους κλιμάκωσης εφόσον επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία»

Την Τετάρτη ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως εάν επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια, η Μόσχα θα το εκλάβει ως κλιμάκωση της σύγκρουσης, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Είναι ανησυχητικό, επικίνδυνο, απειλητικό, όμως η αποφασιστικότητά μας για την επίτευξη όλων των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι ακλόνητη όσο ποτέ άλλοτε» είπε ο Ριαμπκόφ χρησιμοποιώντας την ορολογία της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, η Ρωσία εξαπέλυσε καταστροφικές επιθέσεις σε πόλεις και υποδομές σε όλη την Ουκρανία χρησιμοποιώντας drones και βαλλιστικούς πυραύλους. Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η καταστροφή του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μαζικό κύμα φυγής των Ουκρανών από τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα.

Κλιμάκωση

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η παράδοση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα επιτρέψει στη Μόσχα να εντείνει τις επιθέσεις της. Την Τετάρτη δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζυγίσουν τους κινδύνους κλιμάκωσης εφόσον επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία. Ομως, πρόσθεσε, η Ρωσία έχει ήδη κλιμακώσει στοχεύοντας πολίτες και υποδομές σε όλη τη χώρα. «Και έχουμε ήδη δει τη Ρωσία να προμηθεύεται βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν που θα ενισχύσουν την επιθετικότητά της στην Ουκρανία» είπε. «Αρα αν κάποιος κλιμακώνει, φαίνεται πως αυτός είναι ο κ. Πούτιν και η Ρωσία».

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, που επισκέφθηκαν το Κίεβο τις τελευταίες εβδομάδες, συζήτησαν στρατηγικές για τη συνέχιση του πολέμου από την Ουκρανία. Την Τετάρτη ο Μπλίνκεν ταξίδεψε στο Κίεβο μαζί με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος επίσης καταδίκασε τη διάθεση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία και τις «φρικιαστικές ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές». Ο Λάμι είπε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα συζητούσε μια στρατηγική για την Ουκρανία κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκαν καθώς η Ρωσία εξαπέλυε την πρώτη σημαντική επιχείρηση για την ανακατάληψη εδάφους στη δική της μεθοριακή περιοχή. Ενας ρώσος διοικητής δήλωσε την Τρίτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είχαν ανακτήσει τον έλεγχο πολλών οικισμών. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Telegram και που δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές έδειξαν πολλά τανκς που φαίνεται πως κατάφεραν να περάσουν τον ποταμό Σέιμ, ο οποίος προηγουμένως χώριζε τους δύο στρατούς.

Ανακαταλήψεις

«Ο εχθρός υπέστη βαριές απώλειες» δήλωσε ο Απτι Αλαουντίνοφ, διοικητής της τσετσενικής ειδικής δύναμης Αχμάτ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε την Τρίτη στα κοινωνικά δίκτυα. «Εξ όσων γνωρίζω, οι άνθρωποί μας ανακατέλαβαν πολλούς οικισμούς από τον εχθρό». Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό.

Ενας ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή περιέγραψε την κατάσταση ως δύσκολη, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκοψαν τους Ουκρανούς και κατέλαβαν εδάφη. Ο στρατιώτης είπε πως οι ενισχύσεις, που αποτελούνταν από λιγότερο έμπειρες μονάδες, δεν κατάφεραν να αποκρούσουν τη ρωσική επίθεση.

Η απώλεια εδάφους στο Κουρσκ θα αποτελούσε ένα πλήγμα μεγάλου συμβολισμού στο Κίεβο, καθώς η αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή στην περιοχή τον περασμένο μήνα βοήθησε στην ανύψωση του ηθικού σε όλη τη χώρα ύστερα από ένα δύσκολο καλοκαίρι με σκληρές μάχες και απώλεια εδαφών στην Ανατολική Ουκρανία. Οι ουκρανοί διοικητές κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουν μυστικές τις προετοιμασίες για την επίθεση πέραν των συνόρων, ξαφνιάζοντας ακόμα και πολλούς από τους στρατιώτες που πήραν μέρος στην πρώτη εισβολή σε ρωσικό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αιχμάλωτοι

Την περασμένη εβδομάδα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε υπό τον έλεγχό της περισσότερα από 800 τετρ. χλμ. ρωσικού εδάφους. Οι ουκρανικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν εκατοντάδες ρώσους στρατιώτες στην επιδρομή και αντάλλαξαν μερικούς από αυτούς με δικούς τους στρατιώτες που ήταν αιχμάλωτοι των Ρώσων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα πως θα χρησιμοποιούσαν τα εδάφη που κατέλαβαν στο Κουρσκ ως διαπραγματευτικό χαρτί σε πιθανές συνομιλίες και ότι θα προκαλούσαν πρόβλημα στα ρωσικά στρατεύματα στο μέτωπο. «Το ζητούμενο είναι η καταστροφή της επιμελητείας του ρωσικού στρατού και η εξάντληση των εφεδρειών του» είχε δηλώσει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μερικές ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Θα πλήξει η Ουκρανία με αμερικανικά όπλα τη Ρωσία;

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξετάζει το να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

Η δυνατότητα να χρησιμοποιεί αμερικανικούς ATACMS θα επιτρέψει στο Κίεβο να απαντήσει στις θανατηφόρες ρωσικές βόμβες ολίσθησης.