Διαφωνίες εκδηλώνονται μεταξύ των μελών της Χεζμπολάχ ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσει η λιβανέζικη οργάνωση μετά τα πρόσφατα καταστροφικά πλήγματα εναντίον της από το Ισραήλ. Δεδομένου ότι δεν διαθέτει καλές εναλλακτικές επιλογές, η Χεζμπολάχ καλείται να λάβει τις πιο κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της που μετρά τέσσερις δεκαετίες.
Η Χεζμπολάχ, η καλύτερα οπλισμένη παραστρατιωτική οργάνωση στον κόσμο, εκτόξευσε τον πρώτο της πύραυλο κατά του Τελ Αβίβ την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο της ηχηρής απάντησής της στα πολλαπλά ισραηλινά πλήγματα. Τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει τα πιο εξελιγμένα όπλα που διαθέτει για να καταφέρει πλήγμα ακόμη πιο βαθιά στο εσωτερικό του Ισραήλ, πυροδοτώντας έναν γενικευμένο πόλεμο, ή αν θα υποχωρήσει, κινδυνεύοντας να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της ως μίας από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Ενας γενικευμένος πόλεμος, όπως αυτός που διεξήγαγε η Χεζμπολάχ με το Ισραήλ το 2006, θα απέβαινε καταστροφικός για τον Λίβανο καθώς θα επέτεινε την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και θα μείωνε τη στήριξη του λιβανέζικου λαού προς τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, αν η οργάνωση δεν απαντήσει στα πρόσφατα πλήγματα εναντίον της, θα υπονομεύσει την αποτρεπτική της ικανότητα εναντίον του Ισραήλ, την οποία «χτίζει» εδώ και δεκαετίες με την οικονομική και στρατιωτική συνδρομή του Ιράν.
Πώς θα πρέπει να απαντήσει η Χεζμπολάχ; Ορισμένα μέλη της τονίζουν ότι η οργάνωση δεν θα έπρεπε να είναι τόσο επιφυλακτική ως προς το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να κλιμακώσει τις επιθέσεις της τώρα, επωφελούμενη από την οργή που επικρατεί τόσο στις τάξεις της όσο και στον ευρύτερο πληθυσμό του Λιβάνου. Σε συνομιλίες τους με μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, μέλη της Χεζμπολάχ εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν στήριξε, όπως ανέμεναν, τους συμμάχους της – τη Χεζμπολάχ – στον Λίβανο.
Η ηγεσία της Χεζμπολάχ ωστόσο θέλει να αποφύγει να πέσει στην παγίδα που της στήνει το Ισραήλ: να αναγκάσει τη λιβανέζικη οργάνωση να φανεί ότι αυτή αρχίζει έναν περιφερειακό πόλεμο στον οποίο θα παρασυρθούν τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ. Οι ηγέτες της Χεζμπολάχ προσπαθούν να βρουν τρόπο για το πώς θα ενισχύσουν εκ νέου την αποτρεπτική ικανότητα της οργάνωσης, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε πόλεμο με το Ισραήλ.
Δεν έχει πάντως προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο το Ισραήλ έχει καταφέρει να πλήξει το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ. Μέχρι πρόσφατα, η οργάνωση διέθετε περί τους 150.000 πυραύλους και ρουκέτες, δεκαπλάσια ποσότητα όπλων σε σχέση με εκείνα που διέθετε το 2006. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 9.000 βλήματα εναντίον του κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. «Νομίζω ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει τη στρατιωτική ικανότητα της Χεζμπολάχ, τουλάχιστον προσωρινά, και κατέστησε δυσκολότερο για τη Χεζμπολάχ να απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις» τονίζει ο Ντάνιελ Μπάιμαν από το CSIS, think tank στην Ουάσιγκτον, o οποίος πρόσφατα συν-δημοσίευσε μελέτη για το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ. Η οργάνωση εκτιμάται ότι εξακολουθεί να διαθέτει πολύ μεγάλο οπλοστάσιο, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τα πρόσφατα πλήγματα του Ισραήλ κατέστρεψαν λιγότερα όπλα της Χεζμπολάχ από όσα στον πόλεμο του 2006.
Νυν και πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν με το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ δεν απάντησε αμέσως και με μεγάλη ισχύ στα ισραηλινά πλήγματα των τελευταίων ημερών. Πριν από μερικές εβδομάδες, στην ενημέρωσή του προς τα συνεργεία διάσωσης και τις δημοτικές αρχές για ενδεχόμενα πλήγματα της Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι θα πρέπει να αναμένουν την εκτόξευση 4.000 πυραύλων και ρουκετών ημερησίως και να προετοιμαστούν για απώλειες δεκάδων ανθρώπων καθημερινά.
Σύμφωνα με τον Μπάιμαν, μια εξήγηση για την περιορισμένης ισχύος απάντηση της Χεζμπολάχ είναι το γεγονός ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς είναι πιο ορατοί όταν τοποθετούνται προς εκτόξευση, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στα πλήγματα του Ισραήλ. Η κατάσταση για τη Χεζμπολάχ γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς κατά τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ διεφάνη ο μεγάλος βαθμός διείσδυσης ισραηλινών πρακτόρων στις τάξεις της λιβανέζικης οργάνωσης.
Οι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ ανησυχούσαν για τη διείσδυση ισραηλινών πρακτόρων στην οργάνωση ήδη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Στο τέλος εκείνου του μήνα πολλοί μαχητές της Χεζμπολάχ είχαν εξουδετερωθεί. Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ έχουν στόχο να ακυρώσουν τη νίκη την οποία σημείωσε η οργάνωση στο Βόρειο Ισραήλ, όπου 60.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν, με σκοπό να οξύνουν την ανθρωπιστική κρίση στον Νότιο Λίβανο.
Η απόφαση που θα λάβει η Χεζμπολάχ το επόμενο διάστημα θα έχει μείζονες συνέπειες για το μέλλον της. Μπορεί να της κοστίσει την αξιοπιστία της στον Λίβανο, όπου είναι ταυτόχρονα και ισχυρό πολιτικό κόμμα με κοινωνικό έργο και ισχυρή στρατιωτική δύναμη, πολύ πιο ισχυρή από τον εθνικό στρατό του Λιβάνου.
«Η Χεζμπολάχ θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα όποια απόφαση και αν λάβει» τονίζει ο Αράμ Νεργκιζιάν, αναλυτής στο CSIS με ειδίκευση στη στρατιωτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή. «Ο κίνδυνος για την οργάνωση είναι ότι όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση – και όσο οι Ισραηλινοί αποφεύγουν τη χερσαία επίθεση η οποία θα ωφελούσε τη Χεζμπολάχ – τόσο γρηγορότερα θα τρωθεί η αξιοπιστία της, η μονοπωλιακή της θέση ως προς την ασφάλεια του Λιβάνου και η de facto πολιτική της ηγεμονία» προσθέτει ο Νεργκιζιάν.