Η αναταραχή αποτελεί μια πρώτη δοκιμασία για τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη ύστερα από πέντε ημέρες σποραδικών, βίαιων διαδηλώσεων που κινδυνεύουν να περικλείσουν το πρώτο κεφάλαιο της θητείας του ως ένα καλοκαίρι ταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επίθεση με μαχαίρι που έγινε στο Σάουθπορτ την περασμένη εβδομάδα, με τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες, σε ορισμένα κοινωνικά δίκτυα αποδόθηκε σε έναν μετανάστη. Αργότερα η αστυνομία κατονόμασε τον ύποπτο ως τον 17χρονο Αξελ Μουγκάνουα Ρουντακουμπάνα, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουαλία. Ομως οι θεωρίες συνωμοσίας έγιναν viral καθώς υποδαυλίστηκαν από πολλούς ακροδεξιούς ακτιβιστές οι οποίοι ενθάρρυναν τις διαδηλώσεις.
Η βία φούντωσε στο Σάουθπορτ με βίντεο που έδειχναν εκατοντάδες ταραξίες να εκσφενδονίζουν τούβλα, μπουκάλια και φωτοβολίδες στους αστυνομικούς. Τις επόμενες ημέρες επεκτάθηκε σε άλλες πόλεις, ανάμεσά τους το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Μπέλφαστ. Στο Μπρίστολ οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με άλλους διαδηλωτές οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είναι ακτιβιστές εναντίον του ρατσισμού.
Μια βιβλιοθήκη πυρπολήθηκε στο Λίβερπουλ. Στη βόρεια πόλη Σάντερλαντ πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα. Στο Χαλ έσπασαν τα παράθυρα σε ένα ξενοδοχείο το οποίο θεωρήθηκε ότι φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο. Στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία, πυρπολήθηκε ολοσχερώς ένα σουπερμάρκετ το βράδυ του Σαββάτου, ύστερα από συγκέντρωση 600 ατόμων στο κέντρο της πόλης.
Οι διαδηλώσεις δεν φαίνεται να είναι ενορχηστρωμένες από ένα άτομο ή από μια ομάδα. «Παρότι πολλοί διαδηλωτές υποστηρίζονται από την οργανωμένη Ακροδεξιά, δεν υπάρχει κεντρικός διοργανωτής» ανέφερε η οργάνωση «Hope Not Hate» (Ελπίδα Οχι Μίσος), μια ομάδα η οποία κάνει εκστρατεία εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού. « Η πλειοψηφία (των διαδηλωτών) φαίνεται πως καθοδηγείται κατά τόπους και οι κινητοποιήσεις τους ανακοινώνονται περιστασιακά».
Στα βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο συχνά εμφανίζονται άτομα που φωνάζουν «σταματήστε τις βάρκες», μια αναφορά στις χιλιάδες των μεταναστών που έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Βρετανία με βάρκες από τη Γαλλία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Ακροδεξιά – που κάποτε είχε ως αιχμή του δόρατος το σε μεγάλο βαθμό ανενεργό σήμερα Βρετανικό Εθνικό Κόμμα – έχει πλέον διασπαστεί σε πολλές οργανώσεις, τις οποίες συχνά κατευθύνουν ή επηρεάζουν ακτιβιστές μέσω Διαδικτύου.
«Η παραπληροφόρηση κατευθύνει αυτή την αποτρόπαια βία και γνωρίζουμε ότι πολλοί από εκείνους που παρίστανται σε αυτές τις αποκαλούμενες διαδηλώσεις το κάνουν σε άμεση συνάρτηση με αυτά που διαβάζουν στο Διαδίκτυο» δήλωσε ο Μπεν-Τζούλιαν Χάρινγκτον, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας που συντονίζει την επιβολή του νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Νάιτζελ Φαράτζ, επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK, αρχικά ρώτησε μέσω Διαδικτύου γιατί η αστυνομία δεν χειρίστηκε την επίθεση στο Σάουθπορτ ως σχετιζόμενη με την τρομοκρατία και στη συνέχεια διερωτήθηκε κατά πόσο «μας κρύβουν την αλήθεια». Αργότερα δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει τη βία και τα κακοποιά στοιχεία. Ζήτησε από την αστυνομία να αναλάβει αυστηρότερη δράση εναντίον των διαδηλωτών.
Η προηγούμενη φορά που η Βρετανία αντιμετώπισε αναταραχή σε αυτή την κλίμακα ήταν το 2011, μετά τον φόνο ενός μαύρου άνδρα στο βόρειο Λονδίνο, που πυροδότησε λεηλασίες και εμπρηστικές επιθέσεις. Εκείνη την εποχή ο Στάρμερ ήταν ο ανώτερος εισαγγελέας στη χώρα και επέβλεψε ταχύτατες δίκες για την τιμωρία των εμπλεκομένων.
«Θέλω να γνωρίζετε ότι αυτός ο βίαιος όχλος δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα μας» δήλωσε ο Στάρμερ την Κυριακή. «Και θα τους φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης».