Η OpenAI δεν παίζει μόνη της

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτής πρόσβασης πολλαπλασιάζονται, οξύνοντας τον ανταγωνισμό για τη δημιουργό του ChatGPT.

Η Apple, η Nvidia και η Microsoft βρίσκονται σε συζητήσεις για να επενδύσουν στην OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPT, ακριβώς τη στιγμή που γίνεται φανερό ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει τον σκληρότερο ανταγωνισμό που έχει συναντήσει ποτέ στην ακμάζουσα αγορά της τεχνητής νοημοσύνης. Μεγάλο μέρος αυτού του νέου ανταγωνισμού προέρχεται από νεοφυείς επιχειρήσεις που υπόσχονται να προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές από την OpenAI, και μάλιστα καλύτερες για κάποιες εξειδικευμένες εργασίες.

Τουλάχιστον ένας τεχνολογικός κολοσσός θεωρεί πολλά υποσχόμενη τη νέα φουρνιά των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής του Facebook, Meta Platforms, βάζει την εταιρεία του στον ρόλο του υποστηρικτή των μικρών παικτών, επιτρέποντας στους εξωτερικούς προγραμματιστές να χρησιμοποιούν δωρεάν το πρωτοποριακό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Meta, το Llama. Η Google έχει επίσης κυκλοφορήσει ένα μοντέλο AI ανοιχτού κώδικα, πολύ υποδεέστερο όμως από εκείνο της Meta. Σε μια επιστολή του, τον Ιούλιο, ο Ζάκερμπεργκ εξέφρασε την άποψη πως η χρήση ανοιχτού κώδικα «θα διασφαλίσει ότι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο θα έχουν πρόσβαση στα οφέλη και τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης», χωρίς να συγκεντρώνεται η ισχύς στα χέρια τεχνολογικών κολοσσών.

Το παράδειγμα του Android

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά από σχεδόν οποιονδήποτε. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το λειτουργικό σύστημα Android που ανέπτυξε η Google και είναι διαθέσιμο για να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε κατασκευαστή σε κινητές συσκευές χωρίς κόστος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πιο συνηθισμένη πρακτική της «κλειστής AI», την οποία ακολουθούν οι εταιρείες που ελέγχουν τη χρήση του λογισμικού τους.

Η Microsoft, για παράδειγμα, χρεώνει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών με τέλη χρήσης όταν εγκαθιστούν το λειτουργικό σύστημα των Windows στα προϊόντα τους. Η Apple δεν επιτρέπει σε άλλες εταιρείες να χρησιμοποιούν τα λειτουργικά συστήματα των iPhone ή των Mac. Σε γενικές γραμμές, η OpenAI ανήκει στη δεύτερη κατηγορία – χρεώνει τους τελικούς χρήστες και τις επιχειρήσεις για να έχουν πρόσβαση στα πιο ισχυρά της μοντέλα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι θα καταλήξουμε όλοι να χρησιμοποιούμε παράλληλα διάφορα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης – άλλα με ελεγχόμενη πρόσβαση, που θα παρέχονται από εταιρείες όπως η OpenAI και η Google, και άλλα βασισμένα σε ανοιχτό κώδικα, από εταιρείες σαν αυτές που υποστηρίζει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Η φύση αυτού του μείγματος θα καθορίσει κατά πόσον άξιζε τελικά για τις εταιρείες να ξοδέψουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία προηγμένων μοντέλων AI. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της επένδυσης είναι το εξής: Η Apple και η Nvidia διαπραγματεύονται να επενδύσουν μαζί με τη Microsoft στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης της OpenAI, κατά τον οποίο η εταιρεία θα αποτιμάται στα 100 δισ. δολάρια. Στο μεταξύ, η ΑΙ ανοιχτού κώδικα πλέον ανταγωνίζεται με αξιώσεις τις μεγάλες εταιρείες που ξεκίνησαν να ασχολούνται νωρίς με την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά σε πεδία όπως οι καθημερινές επιχειρηματικές χρήσεις, που απαιτούν σταθερές επιδόσεις και χαμηλό κόστος. Η Meta ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι διάφορες εκδόσεις του Llama έχουν ληφθεί μέσω του Διαδικτύου περίπου 350 εκατομμύρια φορές από επαγγελματίες προγραμματιστές και ερασιτέχνες – δηλαδή 10 φορές περισσότερες από ό,τι πέρυσι.

Δεν υπάρχουν ομοειδή στοιχεία για να γίνει σύγκριση με το ChatGPT, αλλά η OpenAI λέει ότι η υπηρεσία ChatGPT έχει αυτή τη στιγμή 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες την εβδομάδα. Για πολλές καθημερινές εφαρμογές, τα μοντέλα AI που κάνουν μόνο συγκεκριμένες δουλειές μπορεί να είναι καλύτερα, λέει ο Julien Launay. H startup εταιρεία που έχει ιδρύσει, η Adaptive ML, χρησιμοποιεί το Llama για να εκπαιδεύει μικρά, ειδικά προσαρμοσμένα μοντέλα AI για επιχειρήσεις. Αυτά τα μικρότερα μοντέλα μπορούν να εξατομικευτούν πιο εύκολα από τους χρήστες, σε σύγκριση με τα τεράστια, κλειστά μοντέλα όπως το ChatGPT, προσθέτει. Οι εταιρείες DoorDash, Shopify, Goldman Sachs και Zoom είναι μεταξύ αυτών που έχουν δηλώσει ότι χρησιμοποιούν AI ανοιχτού κώδικα για εργασίες που κυμαίνονται από την εξυπηρέτηση πελατών έως τις περιλήψεις συσκέψεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα μπορεί να είναι συμφέρουσα όταν χρησιμοποιείται σε μεμονωμένες συσκευές, όπως τα νέα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη, εξηγεί ένας εκπρόσωπος της OpenAI. Γενικά, η εταιρεία είναι θετική απέναντι στον ανταγωνισμό για οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες της, προσθέτει, καθώς είναι βέβαιη ότι είναι η πιο κατάλληλη στην αγορά για να προσφέρει τις δυνατότητες, τις τιμές και τις επιδόσεις που ζητούν οι δημιουργοί λογισμικού.

Ο φόβος του «Εξολοθρευτή»

Οταν τίθενται ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας, οι απόψεις διίστανται για το ποια προσέγγιση είναι πιο πιθανό να αποτρέψει τα χειρότερα σενάρια που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η σατανική, παντοδύναμη νοημοσύνη του Skynet στη σειρά ταινιών «Εξολοθρευτής».

Οι υπέρμαχοι των κλειστών συστημάτων λένε ότι αυτά διαθέτουν τους πόρους και τα μέσα για να βοηθήσουν να αποτραπεί η κακή χρήση της τεχνολογίας και ότι τα εργαλεία ανοιχτού κώδικα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα από εγκληματικά στοιχεία. Οσοι υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι τα συστήματά τους υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο, κάτι που τους επιτρέπει να εντοπίζουν τα προβλήματα πιο εύκολα και να αντιμετωπίζουν τυχόν βλαπτικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από τη λειτουργία τους, οι οποίες θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν στα κλειστά συστήματα.

Πολύ πριν φτάσουμε, ωστόσο, στο σημείο να πολεμήσουμε ενάντια σε άρχοντες ενσυνείδητης τεχνητής νοημοσύνης, εκείνοι που κατασκευάζουν λιγότερο ισχυρά συστήματα ΑΙ θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι τεράστιες επενδύσεις που έχουν κάνει αξίζουν τον κόπο.

Οι ευαίσθητοι τομείς

Στην περίπτωση που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ιατρική και οι ασφάλειες, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται ακόμα υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας από αυτό που προσφέρουν τα περισσότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, λέει ο Ali Farhadi, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Allen για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τον Φεβρουάριο, το Ινστιτούτο Allen, ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός όμιλος που έχει ως στόχο να επιλύσει τα παγκόσμια προβλήματα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, κυκλοφόρησε τη δική του AI ανοιχτού κώδικα και έκανε την ασυνήθιστη κίνηση να δημοσιοποιήσει όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιηθήκαν για την εκπαίδευση του συστήματος και όλα τα βήματα που χρειάστηκαν για να ρυθμιστεί το μοντέλο ώστε να δίνει καλύτερες απαντήσεις.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Christopher Mims στο christopher.mims@wsj.com.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.