Ενας άτυπος ανταγωνισμός που δεν έχει προηγούμενο καταγράφεται τούτες τις ημέρες από πολλούς στα ενδότερα της κυβέρνησης και έχει να κάνει με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (δηλαδή τους υπουργούς, τους αναπληρωτές και τους υφυπουργούς) που είχαν διατελέσει στην αφετηρία τους είτε μέλη της ΟΝΝΕΔ και της φοιτητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είτε μέλη του ΠαΣοΚ και μάλιστα επιτελικά και της φοιτητικής παράταξής της ΠΑΣΠ. Ο αριθμός τους εκατέρωθεν είναι εντυπωσιακός και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως ότι μπορεί σήμερα να ομονοούν γύρω από το οβάλ τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά κάποτε συγκρούονταν στα αμφιθέατρα.

Ας ξεκινήσω όμως από τη «γαλάζια» Νεολαία της ΟΝΝΕΔ. Στη σύνθεση της κυβέρνησης περιλαμβάνονται τρία μέλη που είχαν διατελέσει πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, ήτοι οι Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Οικονομικών), Παύλος Μαρινάκης (κυβερνητικός εκπρόσωπος) και Γιάννης Οικονόμου (αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού). Αλλα 20 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καταγράφονται με σημαντική πορεία στην οργάνωση. Ανάμεσά τους (αναφέρω ενδεικτικά) η Σοφία Ζαχαράκη (υπουργός του νεοσύστατου υπουργείου Οικογένειας) που διετέλεσε γραμματέας Περιβάλλοντος της ΟΝΝΕΔ, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης (υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης) που υπήρξε εκλεγμένος πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ, αλλά και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, ο Νίκος Δένδιας (υπουργός Αμυνας) που ήταν μέλος της ΔΑΠ Νομικής (με ιδεολογικές μάχες στα αμφιθέατρα Νομικής), ο Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Υποδομών) που διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και άλλοι. Να μην ξεχάσω και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ Χανίων στη δεκαετία του ’80.

Από τα άλλοτε στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΠΑΣΠ στο κυβερνητικό σχήμα καταγράφονται οι: Γιώργος Φλωρίδης (υπουργός Δικαιοσύνης), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (υπουργός Υγείας), Κυριάκος Πιερρακάκης (υπουργός Παιδείας), πρώην Πασπίτης (λέγεται πως τότε είχε αντίπαλο τον Θάνο Πετραλιά – υφυπουργό Οικονομικών που ήταν επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ στην ΑΣΟΕΕ), Γιώργος Γεραπετρίτης (υπουργός Εξωτερικών), Ακης Σκέρτσος (υπουργός Επικρατείας), Μάριος Θεμιστοκλέους (υφυπουργός Υγείας), Θανάσης Κοντογιώργης (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ), Λίνα Μενδώνη (υπουργός Πολιτισμού), Θόδωρος Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών). Εν ολίγοις, η ΝΔ στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διαθέτει τρεις προέδρους της ΟΝΝΕΔ (όπως είπαμε παραπάνω), έναν πρόεδρο της… ΠΑΣΠ (τον Βασίλη Οικονόμου) και έναν πρώην γραμματέα της ΚΝΕ (τον Τάκη Θεοδωρικάκο).

Τα δύο «καπέλα» της Ζωής

Επειδή πολλή συζήτηση έχει ήδη γίνει για τα προνόμια που δίνονται στη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον κανονισμό της Βουλής, ώστε να παρεμβαίνει εκτός διαδικασίας όποτε και όσο θέλει με την ιδιότητα της πρώην Προέδρου, οφείλει να λυθεί μια παρεξήγηση. Ενας από τους πλέον έμπειρους κοινοβουλευτικούς και διαπρεπής νομικός υπογράμμιζε τις προάλλες ότι όλη η φασαρία και αναστάτωση γίνεται χωρίς λόγο. Και εξηγούσε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα βρίσκεται στη Βουλή με ένα «καπέλο», αυτό της προέδρου του κόμματός της και της ΚΟ του. Δεν μπορεί δηλαδή να διαλέξει κάτι άλλο. Και, πάντως, αυτό δεν σημαίνει και πολλά, αφού και υπό αυτή την ιδιότητα και αρκετά προνόμια έχει, και τα όρια όλων θα θέσει σε δοκιμασία ούτως ή άλλως. Εκτός εάν αλλάξουν ξαφνικά τα πράγματα. Πώς; Με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, κάτι έχω ήδη ακούσει.

Η εποπτεία της ΕΥΠ

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά το τελευταίο διάστημα η αρμοδιότητα της ΕΥΠ αλλάζει συνεχώς χέρια. Βεβαίως παραμένει στην εποπτεία του Πρωθυπουργού, αλλά όταν παραιτήθηκε (για πολλούς, καρατομήθηκε) ο Γρηγόρης Δημητριάδης λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, την ΕΥΠ ανέλαβε ο τότε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος την παρέδωσε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιάννη Σαρμά. Αυτός με τη σειρά του, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, την παρέδωσε και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει και πάλι την εποπτεία, αλλά τις αρμοδιότητές της αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος. Και ο Σταύρος Παπασταύρου θα πείτε, ο οποίος δικαιώθηκε και επανήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου; Σε αυτόν έχουν ανατεθεί από τον Πρωθυπουργό ο νομοθετικός, στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, οι εμβληματικές επενδύσεις και οι φορείς που υπάγονται στον Πρωθυπουργό, πλην ΕΥΠ, που την ανέλαβε, όπως σας είπα, ο Μπρατάκος. Και μια και είμαστε στις αρμοδιότητες που μοιράστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου για τους υπουργούς του Μεγάρου Μαξίμου, μαθαίνω ότι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης θα έχει υπό την εποπτεία του και τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Το ραντεβού δεν βοήθησε

Τα ραντεβού που ζητήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εν όψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης ήταν πολλά. Τα περισσότερα από αυτά δεν έγιναν, κάποια έγιναν και μάλιστα λίγες ώρες πριν από τις εκλογές. Προφανώς τα ζητούσαν όσοι είχαν τους ψύλλους στ’ αφτιά και φοβούνταν ότι δεν προορίζονται για υπουργεία. Ενα από αυτά που έγιναν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στην Πειραιώς ήταν το ραντεβού του Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο πρώην υπουργός φαίνεται ότι είχε τις ανησυχίες του και μάλλον επιχείρησε να πείσει τον πρόεδρο της ΝΔ ότι πρέπει να βρίσκεται και στη νέα κυβέρνηση. Δεν μπορώ να ξέρω αν έφυγε με διαβεβαιώσεις και ποιες μπορεί να ήταν αυτές, πάντως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι η συνάντηση ήταν από άστοχη έως άκαρπη.

Τι θα γίνει με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ηταν εποχές ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είχε εντάξει τις συμμετοχές του Δημοσίου, τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και της ΕΥΑΘ, στο περίφημο Υπερταμείο. Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου του 2016 και το 2023 εν τέλει θα επιστρέψουν οι δυο εταιρείες στην αγκαλιά του Δημοσίου. Η κυβέρνηση θα καταθέσει σε νομοσχέδιο (ή τροπολογία σε νομοσχέδιο) την επαναφορά των εταιρειών ύδρευσης υπό δημόσιο έλεγχο και υπό την ομπρέλα του υπουργείου Υποδομών. Αυτό τι σημαίνει; Πως η κυβέρνηση στην ουσία εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣτΕ. Και άλλος «έλεγχος» των εταιρειών από το Δημόσιο και άλλο αγορά ποσοστών από το Δημόσιο. Ο νέος νόμος δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των τιμών των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Η ελεύθερη διασπορά των μετοχών στο επενδυτικό κοινό θα παραμείνει σταθερή στο 29% για την ΕΥΔΑΠ και στο 20,5% για την ΕΥΑΘ. Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών στη μετοχική τους βάση είναι στο 10% του Paulson της Τράπεζας Πειραιώς στην ΕΥΔΑΠ και στο 5,5% που κατέχει η γαλλική Suez Group που εξειδικεύεται στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ο Φλωρίδης και η Διαμαντοπούλου

Ο Γιώργος Φλωρίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν δύο πολιτικά πρόσωπα που ήδη από το 2019 πρωταγωνιστούσαν στις συζητήσεις για σύμπλευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να σηματοδοτήσουν το σχέδιο διεύρυνσης του Πρωθυπουργού στο χώρο του πολιτικού κέντρο και της Κεντροαριστεράς. Παρά το ότι η προσέγγιση έδειχνε πιο προχωρημένη με την Άννα Διαμαντοπούλου εκείνος που συμπεριελήφθη στο νέο κυβερνητικό σχήμα ήταν τελικά ο Γιώργος Φλωρίδης. Μια εμφανής διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο προερχόμενα από το ΠαΣοΚ στελέχη, όπως ειπώθηκε, ήταν στο ζήτημα των υποκλοπών (η Διαμαντοπούλου, εμφανιζόταν αποστασιοποιημένη για τη διαχείριση της υπόθεσης από το Μαξίμου, ενώ ο Φλωρίδης στήριζε τις επιλογές Μητσοτάκη), μπορεί να είχε παίξει τον ρόλο της. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή Μητσοτάκη, να ανεβάσει τον Φλωρίδη στο κυβερνητικό βαγόνι, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο σχέδιο διείσδυσης στις δεξαμενές των ψηφοφόρων που κάλυπτε άλλοτε το ΠαΣοΚ.

Eurokinissi

Η μυστική συνάντηση Μητσοτάκη – Φλωρίδη

Είχαν συναντηθεί πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και είχαν από τότε συμφωνήσει- με την απαιτούμενη εχεμύθεια- για όσα ακολούθησαν την 25η Ιουνίου. Παράλληλα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης έχει κληθεί να αναλάβει και μια ειδική αποστολή που αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό όλου του πλαισίου δικαστικής λειτουργίας με βασικό στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης. Η νομική κατάρτιση του κ. Φλωρίδη και κυρίως η κυβερνητική εμπειρία του και το δείγμα γραφής για την αποτελεσματικότητά του σε κάθε υπουργείο όπου έχει θητεύσει κρίθηκαν από τον Πρωθυπουργό ως τα εχέγγυα που αναζητούσε. Ρόλο ασφαλώς έχει παίξει και η κεντρική θέση που είχε ο Φλωρίδης στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠαΣοΚ.