Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», σήμανε εκλογικό συναγερμό περισσότερο σε μέλη της κυβέρνησης παρά στην αντιπολίτευση, η οποία τον αντιμετωπίζει με τη λογική του «γαντζωμένου στην καρέκλα». Βέβαια, κανένας πρωθυπουργός δεν παραδίδει οικειοθελώς την εξουσία του στην αντιπολίτευση, πολύ περισσότερο όταν αυτή δεν τον απειλεί στο ελάχιστο. Στην κυβέρνηση, όμως, είναι κοινό μυστικό ότι κάποιοι προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, όποια και αν είναι, όποτε και αν έρθει.

Πηγή μου που γνωρίζει τις βαθύτερες σκέψεις του Πρωθυπουργού, μου εξομολογήθηκε ότι ο Μητσοτάκης μελετά συστηματικά τις εκλογικές επιδόσεις των άλλων ευρωπαίων πρωθυπουργών. Αυτή που βρίσκεται στη μαύρη λίστα του είναι η ζαριά του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιδίωξε ένα κόλπο γκρόσο α λα γαλλικά και κατέληξε να αποδυναμωθεί ο ίδιος και να μην μπορεί να κυβερνηθεί η Γαλλία. Αυτό, με διαβεβαιώνει η πηγή, ο Μητσοτάκης θα το αποφύγει με νύχια και με δόντια.

***

Επενδυτικά deals στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχε μαθαίνω μεγάλο ενδιαφέρον και οικονομικό και γεωπολιτικό. Στον οικονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι σταδιακά καλύπτεται ο στόχος των επενδύσεων ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πλευρά των Εμιρατικών, οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και για νέες επενδύσεις. Εξίσου σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον τους για τον IMEC, καθώς είναι η πρώτη χώρα της αραβικής χερσονήσου από την οποία θα περάσει ο αγωγός, ο οποίος θα συνεχίζει στη Σαουδική Αραβία και από εκεί μέσω Ελλάδας θα περάσει στην Ευρώπη.

Την προηγούμενη ημέρα βρέθηκε στο Ριάντ ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, για μια συνάντηση με επενδυτικά funds και επιχειρηματίες, και εκεί δέχθηκε την ερώτηση «πείτε μας σε ποιους τομείς υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα». Γιατί ήταν τόσο γαλαντόμοι οι Σαουδάραβες; Επειδή η χώρα τους είναι η πρώτη αραβική χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, κάτι που σε αυτή τη φάση εκτιμήθηκε ιδιαίτερα. Επίσης, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται να στραφούν προς τις ΑΠΕ και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

***

Από τη δραχμή στο επίτευγμα του ευρώ

Μαθαίνω ότι ο κύκλος των εκσυγχρονιστών περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωσή τους που θα γίνει στις 10 Μαρτίου στην ΕΣΗΕΑ. Αφορμή για τη συνάντηση των συνεργατών του αείμνηστου Κώστα Σημίτη είναι η εκδήλωση του InSocial, του think tank του ΠαΣοΚ, για τα 25 χρόνια από την είσοδο της χώρας στη Νομισματική Ενωση. Οπως μου μετέφεραν, θα υπάρχουν και εκπλήξεις από τους διοργανωτές, όπως ένα συγκινητικό αφιερωματικό βίντεο με  στιγμιότυπα μιας άλλης εποχής. Συγκεκριμένα, μέσα από βιντεοληπτικό υλικό και στοιχεία θα αποτυπώνεται η διαδρομή της Ελλάδας από τη δραχμή στο επίτευγμα του ευρώ.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα παρέμβει και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος τότε ήταν κεντρικός τραπεζίτης. Επίσης, θα μιλήσουν οι πρώην υπουργοί Αλέκος Παπαδόπουλος και Νίκος Χριστοδουλάκης, καθώς και ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που προετοίμασε την είσοδο της χώρας στο ευρώ, καθώς ήταν μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

***

Σε επιφυλακή το υπουργείο Ναυτιλίας

Η δίκη του άτυχου Αντώνη Καρυώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στον Πειραιά όταν μέλη του πληρώματος τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη, κατέληξε στην καταδίκη του πλοιάρχου και του υπάρχου του πλοίου «Blue Horizon». Η ατομική υπόθεση διευθετήθηκε από τη Δικαιοσύνη, ωστόσο μένει ανοιχτό και αναπάντητο μέχρι στιγμής το θέμα της ασφάλειας στην ακτοπλοΐα και ειδικά στα ταχύπλοα. Πέρυσι συνέβησαν ανησυχητικά περιστατικά, τα σωματεία των ναυτεργατών συνεχώς διαμαρτύρονται, και για την καθημερινότητα που βιώνουν αλλά και για τις προειδοποιήσεις στα όρια της απειλής που υφίστανται.

Και δεν είναι οι μόνοι, την ίδια μεταχείριση έχουν πολιτικοί και στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο όμως βρίσκεται σε συναγερμό, με τον Χρήστο Στυλιανίδη να αναφέρει πως η χώρα δεν αντέχει «νέα Τέμπη» στο Αιγαίο. Μάλιστα υπάρχουν τρία προγράμματα με ευρωπαϊκά λεφτά, τα οποία θα αποτυπώσουν τα προβλήματα στο Αιγαίο και θα αναβαθμίσουν τα στάνταρ ασφάλειας. Οι ακτοπλόοι έχουν προειδοποιηθεί ότι αν δεν συνεργαστούν, «εκπτώσεις» δεν θα υπάρξουν.

***

Οι Μαθητικές Εφημερίδες του «Βήματος»

Περισσότεροι από εκατό μαθητές από λύκεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα θέματα που τους απασχολούν με άτομα τόσο από τον χώρο της πολιτικής όσο και της επιστήμης. Οπως ανέφεραν οι μαθητές, «η συμμετοχή μας στο East Macedonia & Thrace Forum ΙΙΙ ήταν μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη έμπνευση και νέες ευκαιρίες». Ο θεσμός των Μαθητικών Εφημερίδων του «Βήματος», ο οποίος στηρίζει αυτές τις δράσεις, προσέφερε στους μαθητές ένα ακόμα βήμα έκφρασης και δημοσιογραφικής εμπειρίας. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύεται ότι η νέα γενιά διαθέτει φωνή, άποψη και τη θέληση να συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο για το παρόν και για το μέλλον.

***

Ο Γεραπετρίτης στις ΗΠΑ

Καρδιοχτύπησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης πατώντας το πόδι του στην Ουάσιγκτον. Στο πρόγραμμά του είχε συνάντηση με τον Μάρκο Ρούμπιο, όντας ο μόλις δεύτερος ευρωπαίος ΥΠΕΞ μετά τον Πολωνό που θα έβλεπε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο, μόλις βρέθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα πληροφορήθηκε ότι είχε ακυρωθεί η συνάντηση του Ρούμπιο με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας, μάλλον από την πλευρά των Αμερικανών. Την Κάλας τη συνάντησε ο Γεραπετρίτης σε έναν διάδρομο του Κογκρέσου, το οποίο επισκέφθηκαν την ίδια ώρα, και αντάλλαξαν έναν θερμό αλλά τυπικό χαιρετισμό. Το ραντεβού του έλληνα υπουργού με τον αμερικανό ομόλογό του πραγματοποιήθηκε κανονικά και θεωρήθηκε ένδειξη του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

***

Νεύρα και πάλι στην Κουμουνδούρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πνεύματα δεν λένε να ηρεμήσουν, παρότι η χώρα κινείται στους ρυθμούς της υπόθεσης των Τεμπών. Σας είχα ενημερώσει λεπτομερώς στην ηλεκτρονική έκδοση του Βηματοδότη για την αντιπαράθεση στην Πολιτική Γραμματεία ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Διονύση Τεμπονέρα για το γεγονός ότι ο δεύτερος συμμετέχει πλέον στο κομματικό όργανο, αλλά χωρίς απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως λέει ο κρητικός πρώην υπουργός.

Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη γκρίνια από υποστηρικτές του Π. Πολάκη για το γεγονός ότι με τις κινήσεις της παρούσας ηγεσίας αλλοιώνεται η σύνθεση των κομματικών οργάνων και άρα η δική του επιρροή μειώνεται. Τέτοιες κόντρες αναμένεται να δούμε πολλές στο μέλλον και μαθαίνω πως μια νέα αιτία θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου.

Μαθαίνω ακόμη πως δεν θα γίνει πριν από το Πάσχα και ότι θα μετατεθεί για μετά, κίνηση που θα δημιουργήσει νέες έριδες. Γκρίνια μεγάλη υπάρχει όμως και για τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι του οποίου όχι απλά δεν βλέπουν φως στο τούνελ, αλλά ούτε το χρώμα του χρήματος. Απλήρωτοι επί μήνες, κάνουν συνεχώς κινητοποιήσεις απέναντι στην… καπιταλιστική στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί σχέδιο εξυγίανσης, ούτε υπάρχει πλάνο για τις πληρωμές των εργαζομένων, που είναι, όπως μαθαίνω, εξοργισμένοι με όλους.

***

Η πρόταση του Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει τη συγκυρία ως ευκαιρία για αντιπολίτευση βασισμένη σε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις και δεν αγχώνεται να τρέχει πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Μία από τις πιο πρόσφατες προτάσεις του, την οποία κατέθεσε με τροπολογία την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, αφορά το όριο των τεσσάρων ετών από την αφυπηρέτηση δικαστικών λειτουργών προκειμένου να διοριστούν σε πολιτικές θέσεις.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά όχι η ΝΔ, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την ίδια τροπολογία που είχε καταθέσει και πέρυσι το ΠαΣοΚ. Και, όμως, το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιλάβει ανάλογη πρόταση στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Ηταν η εποχή που η Βασιλική Θάνου ανέλαβε προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου Πρωθυπουργού και η ΝΔ θεωρούσε ότι «η εικόνα οποιουδήποτε ανώτατου δικαστικού να διορίζεται την επόμενη ημέρα της αφυπηρέτησής του σε μια αμιγώς πολιτική θέση, δεν τιμά κατ’ αρχάς την ίδια τη Δικαιοσύνη και σίγουρα δεν προάγει τη διάκριση των εξουσιών». Μάλιστα, ήθελε τότε να είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτή η περίοδος, αλλά στη συνταγματική αναθεώρηση το ξέχασε.