Βαθιά ανάσα υποτίθεται ότι θα πάρουν όλοι μετά το άνοιγμα της κάλπης απόψε, αν και δεν αποκλείεται κάποιοι να χρειαστούν «οξυγόνο και υπογλώσσια». Το σίγουρο είναι ότι μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε όλα τα κόμματα θα ξεκινήσουν συζητήσεις, αναλύσεις, ίσως γκρίνιες, ίσως και κάτι παραπάνω, αναλόγως της περίπτωσης. Σχεδόν παράλληλα, στην κυβέρνηση θα ξεκινήσει η άλλη συζήτηση, περί ανασχηματισμού. Ο Πρωθυπουργός τον έχει σχεδόν προαναγγείλει και εν όψει των αποφάσεών του σχεδόν όλοι οι υπουργοί έχουν, κατά τα γνωστά, κατεβάσει μολύβια. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μένει να φανεί αν και πώς θα το επιλύσει.

***

Με το που θα ξεκινήσει η κουβέντα, θα αρχίσει και η ονοματολογία. Και απ’ ό,τι μου λένε, μπορεί να έχουμε εκπλήξεις. Αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος και της ατμόσφαιρας που θα διαμορφωθεί στην κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα λάβει περισσότερο ή λιγότερο τολμηρές αποφάσεις. Μεταξύ των άλλων, ορισμένοι επιμένουν ότι βασικό του θέμα είναι η Δικαιοσύνη. Για το συγκεκριμένο πεδίο λοιπόν ο προβληματισμός στο Μαξίμου είναι μεγάλος και ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται διάφορα ονόματα. Μεταξύ αυτών είναι και εκείνο του προσφάτως αποπεμφθέντος από την Ηρώδου Αττικού Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος ουδέποτε έκοψε την επαφή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδωμεν.

***

Τι θα ξημερώσει;

Στον χώρο του ΠαΣοΚ τώρα, πολλοί περιμένουν το αποτέλεσμα για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Το τι θα θεωρηθεί επιτυχία για τον Ν. Ανδρουλάκη και πόση συζήτηση θα σηκώνει είναι ένα θέμα, όπως και το πώς θα το διαχειριστεί ο ίδιος σε μια κακή ή καλή για εκείνον περίπτωση. Πάντως, θόρυβος και σούσουρο ακούγεται ήδη στο Δημαρχείο της Αθήνας και, όπως μου «σφυρίζουν» διάφορα «πουλάκια», ο δήμαρχος Χάρης Δούκας ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, δίχως να μπορώ να σας διαβεβαιώσω τι ακριβώς θα σημάνει αυτό.

***

Εξω πάμε καλά

Συνολικά 182 ψήφους από τις 188 έλαβε η Ελλάδα στην εκλογή της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ηταν έκπληξη για τους πάντες τόσο πολλές χώρες να ψηφίσουν τη χώρα μας, ακόμα και την Αθήνα εξέπληξε ευχάριστα, που περίμενε γύρω στις 140 με 160 ψήφους. Και το ερώτημα που παραμένει είναι ποιες χώρες δεν μας ψήφισαν. Επειδή η διαδικασία ήταν μυστική, οι εκτιμήσεις είναι ότι οι χώρες που δεν μας ψήφισαν μπορεί να ήταν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Κεντρο-Αφρικανική Δημοκρατία, πιθανόν η Βοσνία (λόγω της στάσης μας με τη Σερβία) και άλλη μία χώρα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία στήριξε την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Πώς το γνωρίζει η Αθήνα; Από τα συγχαρητήρια που έσπευσε να δώσει αμέσως μετά την ψηφοφορία ο πρέσβης μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ετσι η ελληνοτουρκική συμφωνία για στήριξη της Τουρκίας στη Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και στήριξη της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει επιτευχθεί (άσχετα εάν η Τουρκία δεν εξελέγη στη Γραμματεία του ΔΝΟ). Ακολουθεί σε λίγες εβδομάδες κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας και Τουρκίας για ηγετικές θέσεις στον ΟΑΣΕ.

***

Βλέμμα στη Σόφια

Στα πιο σοβαρά τώρα, μετά τις ευρωεκλογές, τη φασαρία για τον/την πρόεδρο της Επιτροπής και τον/την επίτροπο που θα στείλει ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός έχει ένα μεγάλο ραντεβού στην Ουάσιγκτον, στις 9-11 Ιουλίου, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Δεν θα είναι μόνο το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία που θα απασχολήσει τις ηγεσίες των κρατών-μελών. Πηγές μου λένε να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στη Βουλγαρία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η ρωσική επιρροή αυξάνεται επικίνδυνα και δεν αποκλείεται να ανακύψει σοβαρό θέμα συνοχής της Συμμαχίας, με ό,τι μπέρδεμα μπορεί να σημάνει αυτό στα βόρεια σύνορά μας. Μπορεί και να διαψευστούν οι ανησυχίες, αλλά δεν βλάπτει να έχει κανείς την προσοχή του στραμμένη στη Σόφια.

***

Ο μισθός του «γκουρού»

Επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπήρξε συζήτηση (κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ) για το ποιος πληρώνει τον αμερικανό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ, δηλαδή εάν πληρώνεται ή όχι για τις υπηρεσίες του με δημόσιο χρήμα, έψαξα, ρώτησα και έμαθα: Ο κ. Γκρίνμπεργκ, μου διαβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές, έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη ΝΔ από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Ιουνίου. Τέλος του μήνα, ίσως και νωρίτερα, αναχωρεί από την Ελλάδα, επιστρέφοντας στη πατρίδα του. Δηλαδή, όπως μου εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, πληρώνεται η εταιρεία του από το κόμμα και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου και υπάρχουν και τα απαραίτητα παραστατικά.

***

Το προφίλ των υποψηφίων

Σήμερα ψηφίζουμε και είναι κρίσιμο να δούμε και ποιους επιλέγουμε να… σταυρώσουμε. Κοίταζα λίγο μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για τα βιογραφικά των υποψηφίων όπου έχει την «ακτινογραφία» όλων όσοι ζητούν τον σταυρό μας. Τι είδα; Οι έξι στους 10 υποψηφίους είναι άνδρες, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, όπου υπάρχει ισορροπία. Στη ΝΔ προηγούνται οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι και οι γιατροί. Στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτοι είναι οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι πανεπιστημιακοί, οι αθλητές και οι καλλιτέχνες. Στο ΠαΣοΚ πρώτοι είναι οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι ερευνητές. Στο ΚΚΕ την πρωτιά έχουν και εδώ οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι και οι γιατροί.

***

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται

Οι κάλπες κλείνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ταμείο το βράδυ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι δεν θέλει να εμπλακεί πουθενά. Πήγε την Πέμπτη – από κομματική υποχρέωση θα έλεγα – στη συγκέντρωση του Στ. Κασσελάκη στο Σύνταγμα που δεν θύμιζε σε τίποτα παλαιότερες δικές του ομιλίες. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν… ψιλοαδιάφορος, καθώς το βλέμμα του είναι στην επόμενη μέρα, με φόντο την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου του. Στις εργασίες συμμετέχουν πρόσωπα πολύ υψηλού επιπέδου και κύρους από το εξωτερικό, όπως πρώην πρόεδροι κρατών, πρώην πρωθυπουργοί, επίτροποι της ΕΕ και σημαίνοντα στελέχη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς. Από την Ελλάδα ομιλητές είναι μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόσωπα με τα οποία έχει έρθει πιο κοντά ο Αλ. Τσίπρας λόγω και των συχνών ταξιδιών που κάνουν στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

***

Οι πανηγυρισμοί των πράσινων ερυθρόλευκων

«Καλημέρα ήλιε, καλημέρα» από τη μία, «Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ» από την άλλη. Θα μου πείτε τι σχέση μπορεί να έχει ένας πράσινος ύμνος συνδεδεμένος με το ΠαΣοΚ και ένας ερυθρόλευκος… Κι όμως, έχει, θα απαντήσω εγώ. Βλέπετε, μόλις τέλειωσε την Τετάρτη την κεντρική του ομιλία στο Θησείο ο Νίκος Ανδρουλάκης οι περισσότεροι πασόκοι μαζεύτηκαν σε μαγαζί της περιοχής που «ελέγχεται» από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Γιώργο Τσούμα. Μόλις πέρασε λίγη ώρα ο Πάνος Βλάχος έβγαλε ένα κινητό προκειμένου να δει τα τελευταία λεπτά του αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το μισό μαγαζί ήρθε στο τραπέζι του. Ούτε συνέδριο να είχαν. Μόλις οριστικοποιήθηκε η νίκη του Ολυμπιακού και το σπάσιμο της έδρας στο σπίτι του αιώνιου αντιπάλου τους, ο Παύλος Χρηστίδης ξεκίνησε να οργανώνει τα συνθήματα και γρήγορα το καφέ μετατράπηκε σε «Καραϊσκάκη», και συγκεκριμένα σε πέταλο της Θύρας 7. Για περίπου 30 λεπτά οι ερυθρόλευκοι πασόκοι τραγουδούσαν όρθιοι και αγκαλιασμένοι, και φυσικά από το ρεπερτόριό τους δεν έλειψε το πρόσφατο ευρωπαϊκό που κατέκτησε η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού στο ποδόσφαιρο, το European Conference League. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν να είναι ο Φορτούνης υποψήφιος στις επόμενες εκλογές…

***

Η εθνική επιτυχία, η πρόκληση και η ευθύνη

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την παγκόσμια ασφάλεια, η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί εθνική επιτυχία και ταυτόχρονα πρόκληση και ευθύνη. Και σίγουρα αναβαθμίζει τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας αναγνωρίζοντας τη θέση της χώρας μας ως δύναμης σταθερότητας και αφοσίωσης στις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου.

Ηταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας και μιας συγκροτημένης εκστρατείας από το ΥΠΕΞ υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη (φωτογραφία) και του προκατόχου του, Νίκου Δένδια, που καταγράφει παράλληλα την αναγνώριση του διπλωματικού κεφαλαίου που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, μια σπουδαία ευκαιρία να ισχυροποιήσει το διεθνές αποτύπωμά της καταβάλλοντας ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για διευθέτηση των διαφορών που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια (Ουκρανία, Παλαιστινιακό) αλλά και για επίλυση διεθνών ζητημάτων που συνιστούν ακραία πρόκληση παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπως το Κυπριακό.

Το «στοίχημα» που έχει θέσει ο κ. Γεραπετρίτης είναι η Ελλάδα να αποτελέσει «παράγοντα σύνθεσης εθνών και κρατών» και να γίνει «η γέφυρα μεταξύ Νότου-Βορρά, Δύσης–Ανατολής», με την επισήμανση ότι «η επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί κριτήριο για την πρόοδο του κόσμου». Και αυτό το «μήνυμα» πρέπει να φτάσει παντού…