Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν αρκετές φορές και συζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες της αυριανής συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα, η Αθήνα δεν κρύβει την ανησυχία της μήπως προκύψουν απρόβλεπτα ζητήματα. Ενα από αυτά, όπως με πληροφορούν, είναι εάν τεθεί ξαφνικά από τον Ερντογάν θέμα μειονότητας της Θράκης ως «ρελάνς» στο θέμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μετατροπή της Μονής Χώρας σε τζαμί. Και το δεύτερο είναι μήπως ο Ερντογάν, που γενικώς κάνει διεθνή καριέρα ως «απρόβλεπτος», εξαπολύσει μπροστά στις κάμερες και ενώπιον της ελληνικής αντιπροσωπείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ και του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πάντως, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν προτίθεται να θέσει στον Μητσοτάκη τον διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Και εδώ η Αθήνα έχει έτοιμη την απάντηση: «Τα θέματα εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης».

***

Η μάχη του σταυρού

Θα σας μεταφέρω τώρα, έτσι όπως μου ενεχειρίσθηκε αρμοδίως, την ενδεκάδα των υποψηφίων της ΝΔ που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές. Στην κεφαλή λοιπόν παραμένει ο Γιώργος Αυτιάς, που εξακολουθεί να εξαργυρώνει σε σταυρούς τις ατελείωτες ώρες πρωινής τηλεθέασης, ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Πύρρος Δήμας, Φρέντι Μπελέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βούλα Πατουλίδου και Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μην πείτε πως «όλοι οι καλοί χωράνε». Διότι – και πάλι αρμοδίως – οι έδρες της ΝΔ στην Ευρωβουλή υπολογίζονται το πολύ σε οκτώ, άρα μετρήστε, αφαιρέστε από το τέλος και θα καταλάβετε ποιοι «κόβονται». Ή, για να μην προδικάζω το αποτέλεσμα, ποιοι πρέπει να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη μάχη. Αυτό που θα πρότεινα εγώ είναι ούτε η «ουρά» να το βάλει κάτω αλλά ούτε και η «κορυφή» να επαναπαυθεί. Ο δρόμος έως την κάλπη είναι μακρύς.

***

Εργάτες γης

Περισσότεροι από 2.000 αιγύπτιοι εργάτες γης (και θάλασσας, θα συμπλήρωνα) έρχονται τούτες τις ημέρες στη χώρα μας μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν δύο αιγύπτιοι υπουργοί, δύο βοηθοί υπουργοί Εξωτερικών, αρμόδιοι για προξενικά και ευρωπαϊκά θέματα, με τον ημέτερο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη. Ο υπουργός πήγε με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για να συζητήσει με τους Αιγύπτιους πώς θα ανακόψει ή έστω να περιορίσει το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα μας και ενεργοποίησε παράλληλα και αυτή τη συμφωνία για τους εργάτες γης. Οι 2.000 Αιγύπτιοι που έρχονται θα εργαστούν αποκλειστικά στην αλιεία. Θα είναι η πρώτη μεγάλη ομάδα εργατών γης που έρχονται από την Αίγυπτο, θα ακολουθήσουν λίαν συντόμως και άλλες. Οσον αφορά το Μεταναστευτικό και τον περιορισμό των ροών από την Αίγυπτο προς τη χώρα μας, μου λένε πως θα συζητηθούν στην επίσκεψη στην Αθήνα, στις 20 Μαΐου, του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι. Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξει και συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, θέμα που ιδιαιτέρως ενδιαφέρει την Αθήνα.

***

«Δυσφορία»

Βάζω τις λέξεις στα εισαγωγικά για να υπογραμμίσω τη σημασία της πιστής απόδοσης: «Δυσφορία» λοιπόν μαθαίνω πως επικρατεί μεταξύ ορισμένων αλλά καθόλου λίγων κυβερνητικών στελεχών για τις «υπεραρμοδιότητες» που δόθηκαν στον Νίκο Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σε λεπτομέρειες δεν θα προχωρήσω, αλλά τύποις οι αρμοδιότητες είναι αρκετές, καταλαμβάνοντας ένα εύρος που ξεκινά από τις δημόσιες επενδύσεις και το Ταμείο Συνοχής και φτάνει έως τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

***

Reality στην Κουμουνδούρου

Η συριζαϊκή Βαβέλ καταγράφει νέες πρωτιές, προϊδεάζοντας για τα χειρότερα. Για παράδειγμα, η σφοδρή σύγκρουση Γεροτζιάφα Πολάκη, οι «προγραφές» Οικονόμου για Σπίρτζη και Βασιλειάδη, το «άδειασμα» Ζαχαριάδη σε Σπηλιωτόπουλο, οι μουρμούρες για τον… τραμπικής έμπνευσης εμπρηστικό λόγο Κασσελάκη (περί «υπουργών που σκοτώνουν παιδιά» και «θα τους ξεσκίσω») είναι μόνο μερικά στιγμιότυπα από το reality του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προσωπικές στρατηγικές και τα βιλαέτια, οι διαγκωνισμοί και οι ακρότητες, οι διαφορετικές ατζέντες και φιλοδοξίες συνθέτουν ένα τοπίο πρωτόγνωρο ακόμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα όμως στην εποχή Κασσελάκη φαίνεται ότι τα πράγματα ξεφεύγουν. Ισως αυτό ήθελε να πει και ο «ποιητής» (Αλέξης Τσίπρας), ο οποίος μιλώντας στο Eurojam 2024 στο Βερολίνο έστειλε στον διάδοχό του και στον «κύκλο» του το «μήνυμα»: «Απάντηση στις κρίσεις δεν είναι η αντιπολιτική, απάντηση στην άνoδο της Ακροδεξιάς δεν είναι ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να «γίνεσαι viral» αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών» είπε.

***

Ευρω-μαχαιρώματα

Οσον αφορά την ευρωμάχη, και εδώ τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, θυμίζω, το 2019 είχε λάβει 23,7% εκλέγοντας έξι ευρωβουλευτές, εκ των οποίων μόνο οι δύο (Κουντουρά και Αρβανίτης) είναι και πάλι στο ευρωψηφοδέλτιο και διαγκωνίζονται τουλάχιστον για την τρίτη θέση, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πρώτη έρχεται η Μπεκατώρου και δεύτερος ο Παππάς (ο μπασκετμπολίστας, όχι ο άλλος, ο οποίος μαθαίνω ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Φαραντούρη, που όμως δημοσκοπικά είναι πίσω από Κουντουρά και Αρβανίτη). Τα κουτσομπολιά έλεγαν μάλιστα ότι οι δυο νυν ευρωβουλευτές είχαν συνάψει «συμμαχία» αλλά κάπου στον δρόμο χάλασε.

***

«Δει δη χρημάτων»

«Δυσαρέσκεια» επικρατεί ανάμεσα στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο λόγος είναι οικονομικής φύσης και σχετίζεται με την έλλειψη κονδυλίων που δεν φτάνουν από την κεντρική κυβέρνηση στην περιφέρεια. Θυμάστε που οι περιφερειάρχες θα ήταν κάτι σαν «μικροί πρωθυπουργοί»; Ε, λοιπόν, για παράδειγμα τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης όσο και εκείνος της Θεσσαλίας και πολλοί άλλοι εμφανίζονται, μαθαίνω, δυσαρεστημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του θέματος. Καθότι τους αυξήθηκαν οι αρμοδιότητες, όχι όμως και τα κονδύλια για να τις εφαρμόσουν. Της Θεσσαλίας, για την οποία δεν χρειάζεται να θυμίσω πόσο επλήγη από τις πλημμύρες. Θα θυμίσω όμως πόσες υποσχέσεις έλαβε για ταχεία επούλωση των πληγών και βεβαίως πώς είχε συνδεθεί το ζήτημα με τη στήριξη αρεστού περιφερειάρχη που τελικά δεν εξελέγη. Λέτε οι Θεσσαλοί να πληρώνουν το τίμημα των επιλογών τους με αυτόν τον τρόπο; Δεν θα ήθελα να το πιστέψω…

***

Η Αθήνα και η εξίσωση του παλαιστινιακού κράτους

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, θεωρώντας πως μια λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης. Το ερώτημα που έχω απευθύνει στους αρμοδίους (διάβαζε διπλωμάτες) εδώ στην Αθήνα ήταν σαφέστατο: Τι πρόκειται να πράξει η Αθήνα; Θα συνταχθεί με τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ή όχι; Ανεπισήμως με πληροφόρησαν ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ μιας συμφωνημένης μεταξύ των μερών λύσης στο Παλαιστινιακό, συνεπώς διατηρεί μια στάση αναμονής όπως και η πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ, αλλά τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος του ΟΗΕ για διεύρυνση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.