Υπάρχει πλέον μείζον ζήτημα με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο. Και οι ροές αυτές φαίνεται πως αυξήθηκαν περισσότερο το τελευταίο διάστημα, δηλαδή μετά τη σύνοδο του Καΐρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου δόθηκε στήριξη-μαμούθ στην Αίγυπτο, ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Μαθαίνω λοιπόν ότι στην Κρήτη αναζητούνται χώροι για την υποδοχή τους, όχι όμως για τη δημιουργία δομών, αλλά για την πρώτη φιλοξενία, έως ότου καταγραφούν και μεταφερθούν στη Μαλακάσα και αλλού. Ωστόσο η εξεύρεση χώρων φιλοξενίας μεταναστών σε ένα τουριστικό νησί, τώρα μάλιστα, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Στην αρχή είχαν προταθεί γήπεδα, αλλά γρήγορα αυτή η πρόταση απορρίφθηκε και αναζητήθηκαν άλλοι χώροι, κάπως πιο μακριά από τα βλέμματα των τουριστών.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει. Στο μεταξύ, κάποιες πρωτοβουλίες για μεικτές ελληνοαιγυπτιακές περιπολίες του Λιμενικού που είχαν συμφωνηθεί δεν προχώρησαν, ενώ υπήρξαν ημέρες, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, που έφθαναν στην Κρήτη 130 και πλέον πρόσφυγες. Ολα αυτά ανάγκασαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και με εντολή του Πρωθυπουργού μεταβαίνει εκτάκτως στην Αίγυπτο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης για να συζητήσει με τους Αιγυπτίους νέους, ίσως πιο αποτελεσματικούς, τρόπους για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

***

Γιατί θύμωσε ο Σαμαράς

Οτι ο Αντώνης Σαμαράς είναι γενικώς «ξινισμένος» με την κυβέρνηση είναι γνωστό και έχει εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Πάντως, πήγε στο συνέδριο της ΝΔ την Παρασκευή, όπου επέλεξε να μη μιλήσει όπως έκανε άλλες φορές, και αυτό μπορεί να το ερμηνεύσει κανείς όπως θέλει. Ωστόσο, αφού δεν είπε τίποτε, δεν υπάρχει και τροφή για σχόλια σε αυτή τη φάση. Για το τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εν όψει αυτών, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου ανακοινώθηκε από τη ΝΔ η υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη, ενός από τους παλιούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, στις προσεχείς ευρωεκλογές. Κύκλοι του όμως άφηναν να διαρρεύσει ότι η υποψηφιότητα δεν σχετίζεται με τον πρώην πρόεδρο.

Γενικώς, όπως έμαθα, τον κ. Σαμαρά εξοργίζει το γεγονός ότι και στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να τον εμπλέξουν με υποψηφιότητες, αφήνοντας να διαρρεύσει, για παράδειγμα, πως θα είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές ο οδοντίατρος γιος του Μανώλη Μητσιά, Μίλτος, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Σαμαράς. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού μού λένε ότι και η τωρινή απόπειρα να τον εμπλέξουν τελικά μόνο καλό δεν κάνει στη ΝΔ.

***

Μουρμούρα…

Θα είδατε φαντάζομαι τη μέτρηση που δείχνει ότι οι πολίτες δεν έχουν καθόλου καλή γνώμη για την ενέργεια του Πρωθυπουργού να αποπέμψει δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες, τους κ.κ. Σταύρο Παπασταύρο και Γιάννη Μπρατάκο, εγνωσμένων ικανοτήτων και αφοσίωσης στο κόμμα τους. Θυμίζω ότι στο ερώτημα δημοσκόπησης της MRB εάν η αποχώρηση των δύο στελεχών θα επηρεάσει την εικόνα της κυβέρνησης, ένα 34% απαντά «ναι», ενώ στο ερώτημα εάν αυτή η αρνητική επιρροή θα αφήσει «σοβαρά σημάδια», το ποσοστό που «συμφωνεί» και «μάλλον συμφωνεί» ξεπερνά το 54%.

Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ανάλογες είναι οι διαθέσεις και μεταξύ υπουργών και βουλευτών. Γκάλοπ δεν έκανα βεβαίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι κεραίες μου ωστόσο έπιασαν τα σήματα – ηχητικά βεβαίως – μιας μουρμούρας ανάμεσα στους βουλευτές, ακριβώς ως προς την εικόνα που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση στην κοινή γνώμη με αφορμή και τις αποπομπές και γενικώς τα πυκνά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και μια αίσθηση ανάμεσα στους υπουργούς ότι είναι «αναλώσιμοι».

***

Ζήτημα αξιοπιστίας

Μια και πιάσαμε το θέμα της διαρροής των ηχητικών συνομιλιών, της συρραφής τους και της διοχέτευσής τους σε συγκεκριμένο ΜΜΕ, να πω εδώ, ως «Βηματοδότης», που μετρά δεκαετίες στον ελληνικό Τύπο, πως στη δουλειά μας είναι καλό να μην αφήνουμε να σέρνονται σκιές ούτε να μένουν οι αναγνώστες μας με την απορία. Να το κάνω πιο λιανά. Το μέσο ενημέρωσης που δημοσίευσε το μοντάζ των συνομιλιών μπορεί να μη θέλει να εκθέσει τις πηγές του, κάτι καθ’ όλα σεβαστό. Στο μεταξύ όμως δεν θα πει στους αναγνώστες εάν εξαπατήθηκε; Και εάν εξαπατήθηκε, δεν θύμωσε για το πλήγμα που δέχθηκε η αξιοπιστία του με την αναπαραγωγή μιας ψευδούς είδησης;

***

Συντροφικές γκρίνιες

Αντιλαμβάνομαι μια γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον Σωκράτη Φάµελλο, αποστάσεις από την Ελενα Ακρίτα πήραν ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Χρήστος Γιαννούλης, για το θέμα των επιθέσεων στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Η οποία απάντησε με εξώδικο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τον προσωπικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα της επίθεσης που δέχεται από την Ελενα Ακρίτα, τα σχόλια της οποίας «είναι προσβλητικά και ανήθικα και τη θίγουν ως άνθρωπο, επαγγελματία αλλά κυρίως ως γυναίκα».

***

«Τρικυμία»

Και μια ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα βλέπω τον έναν μήνα και άλλα τον άλλο. Πώς να εξηγηθεί αλλιώς η αλλαγή στάσης του Στ. Κασσελάκη που προ ημερών αναγνώρισε ότι είναι καλό που υπάρχει η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές, αλλά τον ενοχλεί που δεν υπάρχει και για τις εθνικές εκλογές. Να σας θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί δικής του προεδρίας καταψήφισε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και επιτέθηκε δριμύτατα στην κυβέρνηση, δυναμιτίζοντας την προσπάθειά της να συμπεριλάβει άρθρο προκειμένου να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Θέλετε και άλλο περιστατικό; Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ανεπαρκή τον νόμο βάσει του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη στους «Σπαρτιάτες», αλλά αυτόν τον νόμο τον καταψήφισε, ενώ ο ίδιος το καλοκαίρι δήλωνε: «Στο τέλος της ημέρας έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και εκείνοι. Κάτι εκπροσωπούν…». Το άλλο; Τώρα υποστηρίζει την παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν αντίθετος. Βαβέλ.

***

Τα σχέδια Τσίπρα

Για την αναδόμηση της δημόσιας εικόνας του Αλέξη Τσίπρα έχετε ακούσει και διαβάσει. Ο πρώην πρωθυπουργός προχωρά με ταχείς ρυθμούς την οργάνωση του Ινστιτούτου, το οποίο, όπως λέει, δεν θα είναι ένα απλό Ινστιτούτο ή Ιδρυμα, όπως έχουν δημιουργήσει οι προκάτοχοί του πρωθυπουργοί, αλλά ένας φορέας που θα παράγει πολιτική. Και αυτός είναι ο λόγος που μεταβιβάζει στο Ινστιτούτο και το αρχείο του.

Το έχει «συσκευάσει» σε 40 κούτες, στις οποίες μεταξύ άλλων περιέχονται ντοκουμέντα από τις διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια και επιστολές σε Μέρκελ, Σόιμπλε, Ομπάμα, Κλίντον, Ολάντ, αλλά και Μίκη Θεοδωράκη και πολλούς άλλους. Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ανέλαβε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και είχε συνεργαστεί με την εφημερίδα «Αυγή» ως αρθρογράφος της.