Η ατζέντα του διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας

Σήμερα στο τραπέζι του Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας που θα διεξαχθεί αυτή τη φορά στην Αγκυρα, θα καθίσουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακτσαπάρ. Και θα τεθεί για πρώτη φορά ένα ζήτημα εξαιρετικού ενδιαφέροντος που αφορά μαθητές και μαθήτριες.

Σήμερα στο τραπέζι του Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας που θα διεξαχθεί αυτή τη φορά στην Αγκυρα, θα καθίσουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακτσαπάρ. Και θα τεθεί για πρώτη φορά ένα ζήτημα εξαιρετικού ενδιαφέροντος που αφορά μαθητές και μαθήτριες! Θα συμφωνηθεί ώστε οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης (και σε ένα σχολείο, στα Αγρίδια, στην Ιμβρο) καθώς και στα μουσουλμανικά – μειονοτικά της Θράκης να γίνονται εφεξής τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο (όπως έως τώρα συνέβαινε), ώστε όταν ανοίγουν τα παιδιά να αρχίζουν αμέσως τα μαθήματα. Χρειάστηκε, τελικά, να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας στο Αιγαίο και να υπογραφεί μια διακήρυξη συνεργασίας (αυτή των Αθηνών) για να έχουν οι μαθητές δασκάλους από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

***

Η βίζα

Αυτή τη Δευτέρα θα συζητηθούν άλλα θέματα. Θυμάστε αυτή τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας 72 ωρών σε Τούρκους ώστε να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά; Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι προτού τεθεί σε ισχύ… αναθεωρήθηκε. Η βίζα 72 ωρών έγινε βίζα μίας εβδομάδας, την οποία οι Τούρκοι θα μπορούν να την έχουν για όλον τον χρόνο. Αυτό που επείγει είναι να επισπευσθεί η λειτουργία τελωνείων, αστυνομικών τμημάτων, υπηρεσιών κ.λπ. στα 14 λιμάνια των δέκα αυτών νησιών ώστε οι τούρκοι τουρίστες να αρχίσουν να έρχονται το συντομότερο. Τέλος συζητείται και η ένταξη της Πάτμου στη συμφωνία, καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Ιμβρου, ώστε να μην αναγκάζονται οι συμπατριώτες μας να πηγαίνουν στο νησί μέσω Σμύρνης ή Κωνσταντινούπολης όταν θέλουν να επισκεφθούν την Ίμβρο.

***

…και το Μεταναστευτικό

Οσον αφορά τώρα το Μεταναστευτικό, μπαίνουν στο τραπέζι και οι κοινές περιπολίες του ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο. Η συνεργασία για την καταπολέμηση των λαθροδιακινητών που γίνεται ακόμα πιο ισχυρή με την ΕΥΠ (του Θεμιστοκλή Δεμίρη) να ανταλλάσσει πληροφορίες με την τουρκική ΜΙΤ (του Ιμπραήμ Καλίν) για τον εντοπισμό και τη σύλληψη διακινητών από τις τουρκικές αρχές. Εως τώρα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά (γιατί οι μυστικές υπηρεσίες δίνουν πληροφόρηση με το σταγονόμετρο), έχουν συλληφθεί 90 τούρκοι διακινητές, ύστερα από πληροφορίες που έδωσε στη ΜΙΤ η ΕΥΠ. Αφού έγινε λόγος για μεικτές περιπολίες, σας ενημερώνω ότι εδώ και δύο εβδομάδες έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις και για ανάλογες με την Αίγυπτο. Ο λόγος; Η αυξημένη ροή μεταναστών (κυρίως Λιβύων) που ξεκινούν από την Αίγυπτο με προορισμό τη Γαύδο. Θυμίζω ότι στο Κάιρο θα βρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη Φον ντερ Λάιεν και την Τζόρτζια Μελόνι τις επόμενες μέρες. Βασικό θέμα της ατζέντας τους; Το Μεταναστευτικό.

***

Γκάζια και «φάλτσα»

Με την ψήφιση και του νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ η κυβέρνηση έκλεισε άλλο ένα μέτωπο, τουλάχιστον κοινοβουλευτικά, και πλέον «γκαζώνει» για τις ευρωεκλογές. Οσο γκαζώνει, όμως, υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες αλλά και στραβοπατήματα που ανακύπτουν. Οπως αυτά με τους υποψηφίους που αυτο-ανακοινώνονται ή εκείνους που ελέγχονται για τα email που στέλνουν αδιακρίτως ή με όσους διαδίδουν ότι θα είναι υποψήφιοι αλλά δεν θα είναι, όμως κάνουν και τη δουλειά τους απλώς και μόνο διά της φημολογίας. Υπό αυτή την έννοια, ένας κάποιος εκνευρισμός έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και κάπως έτσι ακούγονται ως λογικές οι εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει μια ώρα αρχύτερα το ευρωψηφοδέλτιο για να τελειώνουν τα «φάλτσα».

***

Ζυμώσεις και συναντήσεις

Η κινητικότητα στον χώρο της – συριζαϊκής και μη – Αριστεράς φαίνεται ότι εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα, δημοσίως, παρασκηνιακώς και μάλλον διακομματικά. Σε αυτή την ατμόσφαιρα, οφείλω να δώσω μια κάποια σημασία σε μια συνάντηση που πληροφορήθηκα ότι έγινε στα μέσα της εβδομάδας. Πηγές μου είπαν ότι είδαν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, σε γνωστό, κλασικό αθηναϊκό εστιατόριο, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Δημήτρης Δόλλης (του περιβάλλοντος Γιώργου Παπανδρέου) και ο Γιάννης Ματζουράνης (του περιβάλλοντος Αλέξη Τσίπρα). Τι συζητούσαν δεν άκουσε η πηγή μου, αλλά δεν φαντάζομαι ότι μιλούσαν για τον καιρό.

***

Η λίστα… Κασσελάκη

Με την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στη μάχιμη πολιτική, αφού θα προηγηθεί η 20ήμερη στρατιωτική θητεία, θα δούμε και ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι υποψήφιοι θα αναδειχθούν με προκριματικές εσωκομματικές εκλογές. Τα ονόματα που «παίζουν» μέχρι στιγμής είναι: Νίκος Παππάς (μπασκετμπολίστας), Νίκος Φαραντούρης (καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα του Στ. Κασσελάκη), Δώρα Αυγέρη (εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι προ ημερών), Γιώργος Τσίπρας (διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι προ ημερών). Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετάσχουν κανονικά οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά.

***

Πήρε μετάθεση

Εκείνο που ίσως γνωρίζετε είναι ότι ο Βαγγέλης Καλπαδάκης ήταν διπλωματικός σύμβουλος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και για ένα διάστημα ήταν και σύμβουλος του νυν προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν, καθώς όπως μαθαίνω το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών αποφάσισε να τον μεταθέσει στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει έδρα στη Βιέννη. Ο κ. Καλπαδάκης προορίζεται μάλιστα για θέση ευθύνης στον ΟΑΣΕ. Και έτσι ο κ. Τσίπρας χάνει τον διπλωματικό του σύμβουλο.

***

Αναζητούν νέα «στέγη»

Εν όψει των ευρωεκλογών έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες ότι κάποιοι πρώην βουλευτές της ΝΔ αρχίζουν να αναζητούν στέγη στα δεξιά. Ωστόσο, ακούω ότι «τρώνε πόρτα» από τον Βελόπουλο, στρέφονται προς τη Νίκη και ίσως «τρώνε πόρτα» κι από εκεί. Γενικώς καταγράφεται μια κινητικότητα. Εχει όμως περισσότερο ενδιαφέρον μια άλλη φημολογία, που κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με αυτή, κάπου εκεί κοντά στις ευρωεκλογές δύο βουλευτές της Νίκης ετοιμάζονται να χτυπήσουν την πόρτα της ΝΔ. Ποιος θα τους ανοίξει και πώς θα τους υποδεχθεί, αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, θα το δούμε.

***

Οι κομάντος και η φρεγάτα

Τι γυρεύουν άραγε νυχτιάτικα αμερικανοί, γάλλοι, βρετανοί, ιταλοί, μαυροβούνιοι και βούλγαροι κομάντος, τη Δευτέρα στη Χαλκίδα; Θα μετάσχουν σε μια άσκηση των ειδικών δυνάμεων που έχει άμεση σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως με πληροφορούν από το ΓΕΕΘΑ, με ένα και μοναδικό σενάριο. Την ανακατάληψη εμπορικού πλοίου που είχε καταληφθεί από παραστρατιωτικές οργανώσεις. Την ώρα που θα ξεκινά η άσκηση των κομάντος, θα ξεκινά από το Τζιμπουτί και η φρεγάτα «Υδρα», που μετέχει στην επιχείρηση «ASPIDES», για την πρώτη της περιπολία στον Κόλπο του Αντεν. Μια περιπολία που θα διαρκέσει 8 με 9 ημέρες, στα επικίνδυνα νερά της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ η δεύτερη επιχείρησή της θα αφορά συνοδεία εμπορικού πλοίου. Επιστρέφοντας και πάλι στην άσκηση-επίδειξη των κομάντος στη Χαλκίδα, που έχει την ονομασία «Τρωικό Αποτύπωμα», να σημειώσω ότι αναμένεται να την παρακολουθήσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ σε αυτήν θα μετέχουν ελικόπτερα και τα περιβόητα ταχύπλοα σκάφη MARK-5, που χρησιμοποιεί η αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων.

***

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μετά την ψηφοφορία στο ΕΛΚ που της έδωσε το επίσημο χρίσμα για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πετούσε από το Βουκουρέστι προς τη Λάρνακα στο ίδιο αεροπλάνο με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ήταν κατά τη διάρκεια της πτήσης που ενημερώθηκε ότι ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου στη δοκιμαζόμενη Γάζα.

Εως ότου οι Αμερικανοί ετοιμάσουν την πλωτή θαλάσσια πλατφόρμα στην περιοχή, μικρά σκάφη διαφόρων ΜΚΟ θα πλησιάζουν τα πλοία όταν θα φτάνουν κοντά στη Γάζα και θα μεταφορτώνουν τη βοήθεια μεταφέροντάς τη στους εγκλωβισμένους. Σήμερα μάλιστα ξεκινά η πρώτη αποστολή, ενώ χθες επρόκειτο να γίνει το πρώτο τεστ. Η επιχείρηση «Αμάλθεια» γίνεται με την εγγύηση (επίβλεψη) της ΕΕ, της Κύπρου, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Βρετανίας, ενώ η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, είναι πρόθυμη να παράσχει τα ακτοπλοϊκά μέσα για την επιτυχία της. Ευλόγως λοιπόν η Φον ντερ Λάιεν εγκωμίασε Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη, όχι μόνον γιατί στήριξαν την υποψηφιότητά της στο ΕΛΚ, αλλά και γιατί συνέβαλαν καταλυτικά στο να ανοίξει η θαλάσσια οδός για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τη διεθνή κοινότητα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.