Στα χνάρια του Μενέντεζ

Ο διάδοχός του στην πανίσχυρη προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Μέριλαντ Μπεν Κάρντιν, αποδεικνύεται εξίσου αυστηρός με την Τουρκία.

Η πιο σημαντική εξέλιξη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, που είναι και υπαίτια σε μεγάλο βαθμό για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, είναι, όπως θυμάστε, η αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κεντρικός πρωταγωνιστής αυτής της εξέλιξης ήταν ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Η δικαστική περιπέτεια στην οποία ενεπλάκη ανακούφισε κάπως το τουρκικό λόμπι στην Ουάσιγκτον και θορύβησε τους φίλους της Ελλάδας εκεί. Ομως μαθαίνω ότι ο διάδοχός του στην πανίσχυρη προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Μέριλαντ Μπεν Κάρντιν, αποδεικνύεται εξίσου αυστηρός με την Τουρκία, όπως και ο προκάτοχός του. Τι ακούω;

***

Λέγεται ότι στην επιστολή Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο για την απελευθέρωση της πώλησης των νέων F-16 στην Τουρκία απάντησε με δική του επιστολή, με την οποία προσθέτει όρους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτούς που ήδη συμπεριέλαβε η αμερικανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, αύριο το βράδυ θα μιλήσει στην ετήσια συνάντηση του ελληνοαμερικανικού λόμπι σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον. Από την ελληνική κυβέρνηση θα παρευρεθούν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Στην ειδική εκδήλωση θα μιλήσουν και ο έτερος γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν, που είναι παντρεμένος με μια δυναμική Κεφαλλονίτισσα, και θα τιμηθεί ο ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης.

Το αίτημα του Μπλίνκεν

Ο Αντονι Μπλίνκεν θα πρέπει να εντυπωσιάστηκε ακούγοντας την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον τον συνομιλητή του στον 5ο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να αρχίζει την ομιλία του χρησιμοποιώντας ελληνικές λέξεις.

Στην αρχή εξήγησε στον έκπληκτο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η συνάντησή τους γίνεται την ημέρα που τιμάται διεθνώς η ελληνική γλώσσα και κατόπιν τον αιφνιδίασε λέγοντάς του ότι και ο όρος «στρατηγικός διάλογος», για τον οποίο συζητούν, είναι ελληνικός.

Εν συνεχεία χρησιμοποίησε αρκετές φορές στην ομιλία του τις λέξεις «δημοκρατία», «φιλοξενία», «ήθος» και «φιλότιμο».

Ρώτησα τον κ. Γεραπετρίτη τι ζήτησαν αυτή τη φορά από εμάς οι Αμερικανοί και μου απάντησε μόνον ένα πράγμα: «Να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία». Τώρα πώς αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί την ελληνική στήριξη προς την Ουκρανία θα το μάθουμε λίαν συντόμως.

***

Στη συνάντηση Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη υπογράφηκε μία και μόνον ελληνοαμερικανική συμφωνία. Το παράδοξο είναι πως δεν αφορά ούτε τις ΗΠΑ αλλά ούτε τη χώρα μας. Αφορά το Διάστημα, τα Artemis Accords. Το εντυπωσιακό μάλιστα στην ιστορία αυτή είναι ότι εμφανίστηκε στην τελετή υπογραφής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρόεδρος της NASA, πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπιλ Νίλσον, ο οποίος να σημειώσω είχε πετάξει με το διαστημικό λεωφορείο «Columbia», καθώς και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Ιωάννης Δαγκλής.

Αλλά τι προβλέπει αυτή η ελληνοαμερικανική διαστημική συμφωνία; Μήπως πρόκειται να στείλουμε έλληνα αστροναύτη στο Διάστημα; Λοιπόν, όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, γιατί τα έξοδα είναι τεράστια, όπως ειπώθηκε. Συνεπώς; Πρόκειται για συμφωνία που προβλέπει «την καλή χρήση του Διαστήματος», όπως γενικά ειπώθηκε.

Ωστόσο έψαξα και βρήκα μια κάπως πρόσφατη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η έρευνα για την κλιματική αλλαγή θα είναι πρωταρχική προτεραιότητα για τη NASA. Η κλιματική αλλαγή είναι αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει και τη χώρα μας και η NASA έρχεται τώρα να βοηθήσει.

Συμμαχία ανάγκης

Κουίζ: ποιοι είναι οι δυο βουλευτές του προοδευτικού χώρου που εκλέγονται στον ίδιο νομό και οι οποίοι, αν και δεν ταυτίζονται εσωκομματικά και παρότι δεν έχουν την ίδια γνώμη για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, καταλήγουν στον κοινό τόπο της διαφωνίας με αυτό; Θα αναρωτηθείτε πώς γίνεται; Είναι απλό: έχουν καταλάβει ότι πηγαίνοντας στον ίδιο νομό για επισκέψεις και εξορμήσεις, θα είναι τουλάχιστον παράξενο να λένε άλλα πράγματα για το ίδιο θέμα. Θα το έλεγα και ασκήσεις ισορροπίας με το βλέμμα στην εκλογική περιφέρεια. Αλλωστε δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία έναντι των ψηφοφόρων τους και κυρίως έναντι των μητροπολιτών που έχουν κηρύξει «ιερό πόλεμο» κατά του νομοθετήματος για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Επανεμφανίσεις…

Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων είχε γίνει μια κλειστή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου και εκεί αποφασίστηκε να μην είναι πολύ συχνά στα πλάνα ο Τάιλερ Μάκμπεθ με τον Στέφανο Κασσελάκη. Για μια περίοδο περίπου 40 ημερών ο σύζυγος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα. Είχαμε να δούμε καιρό εμφάνισή του και ειδικά δίπλα στον Στ. Κασσελάκη. Εξάλλου αυτή ήταν η συμβουλή συνεργατών και επικοινωνιολόγων. Ομως, δεν άντεξαν και πολύ και την περασμένη εβδομάδα ο Τάιλερ άρχισε πάλι τις εμφανίσεις, προφανώς συζητώντας το με τον Στ. Κασσελάκη. Ετσι τους είδαμε μαζί στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα, στην Κοζάνη, κοντά στα Σέρβια, ενώ στα μέσα της εβδομάδας εθεάθησαν στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου πήγαν να παρακολουθήσουν μια νέα παραγωγή του μπαλέτου, την «Κάρμεν».

Οι υποψήφιοι για την ΕΑΔ

Πλούσιο παρασκήνιο υπάρχει, όπως εγκύρως πληροφορούμαι, γύρω από την επιλογή του νέου προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ). Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε προ εβδομάδος και πλέον έχουν αρχίσει να πέφτουν τα (γνωστά) τηλέφωνα για να πάρουν «προτεραιότητα» συγκεκριμένες υποψηφιότητες. Βλέπετε, η πενταετής θητεία από τη μια και οι υψηλές αμοιβές που συνοδεύουν τις συγκεκριμένες θέσεις από την άλλη, οδήγησαν πολλά καλά βιογραφικά στη θυρίδα υποβολής υποψηφιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών. Απλώς δεν θα ήταν καλό η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να κινδυνεύσει να χαρακτηριστεί ως «αδιαφανής» προς χάριν του κομματικού κριτηρίου.

Ενα όπλο τελευταίας γενιάς στην «Υδρα»

Τώρα που η φρεγάτα «Υδρα» ετοιμάζεται να αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας προς την Ερυθρά Θάλασσα, μετέχοντας στην επιχείρηση «Ασπίδες», θα σας αποκαλύψω ένα οπλικό αμυντικό σύστημα που έχει ενσωματωθεί στο πλοίο, του οποίου όμοιο – έως τώρα – δεν είχαμε ξαναδεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το Drone-Bone (δηλαδή τον αντι-drone θόλο), το οποίο, ναι, το φέραμε (με ενέργειες του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου) από το Ισραήλ έχοντας παραγγείλει και βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του ώστε να είναι προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες, κάνοντας το σύστημα πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν.

***

Ηδη τέτοια συστήματα έχουν εγκατασταθεί από το 2022 σε νησιά, και στον Εβρο, θωρακίζοντας τα σύνορά μας από τέτοιου είδους απειλές. Με προοπτική να εγκατασταθούν προσεχώς σε όλη την επικράτεια. Τα anti-drones συνδέονται με ένα κέντρο διοικήσεως που ελέγχει τα πάντα, σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Είναι στην ουσία ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Οπως λένε οι επιτελείς που το χειρίζονται, με το σύστημα αυτό «ακούμε πράγματα που δεν τα ακούγαμε και βλέπουμε πράγματα που έως τώρα δεν τα βλέπαμε…».

Δεν σας κρύβω ότι πολύ θα ήθελα να ήμουν σε μια γωνιά στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη το βράδυ. Για να ακούσω τι είπε – όταν θα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις – ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ  στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ήθελα να ακούσω πώς του δικαιολόγησε το γεγονός ότι μερικές ώρες πριν είχε αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για το γνωστό ψήφισμα–σοκ σε βάρος της Ελλάδας.

Θυμίζω ότι πέρασε με 330 ψήφους «υπέρ», 254 «κατά» και 26 αποχές. Ο κ. Βέμπερ λοιπόν, οι προσωπικές σχέσεις του οποίου με τον έλληνα πρωθυπουργό θεωρούνται άριστες, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία, ενώ και επτά ευρωβουλευτές του ΕΛΚ από διάφορες χώρες στήριξαν («κατά λάθος»…) το καταδικαστικό ψήφισμα το οποίο κρούει το καμπανάκι για «πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων» στη χώρα μας. Για την ιστορία: η πρωτοβουλία για το ψήφισμα δεν προήλθε από την ευρωπαϊκή Αριστερά ή Κεντροαριστερά, αλλά από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων όπου ανήκει το κόμμα του έτερου φίλου του κ. Μητσοτάκη, του Εμανουέλ Μακρόν…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.