«Ε, κάποια στιγμή θα ερχόταν». Αυτό μου διεμηνύθη ανεπισήμως από τα ενδότερα του Μαξίμου όταν ρώτησα γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να «φέρει τώρα» το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ποιος όμως το εισηγήθηκε; Και κυρίως, πώς έπεσε η ιδέα της αποχής; Μαθαίνω λοιπόν ότι πριν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του όλου ζητήματος στη δημόσια τηλεόραση, είχε προηγηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα κλειστή σύσκεψη. Εκεί ειπώθηκε πως «εάν βάλουμε θέμα κομματικής πειθαρχίας, τότε θα το αναβαθμίσουμε σε μείζον πολιτικό ζήτημα». Ειπώθηκε χαρακτηριστικά η φράση ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «θα το καταστήσουμε ισάξιο με ψήφο εμπιστοσύνης».

Στην ίδια σύσκεψη έγινε μεγάλη κουβέντα και για τους υπουργούς που δήλωναν ότι θα το καταψηφίσουν. Κάποιος από τον στενό κύκλο συνεργατών του Πρωθυπουργού έριξε τότε την ιδέα: «Καλύτερη η αποχή από την καταψήφιση», δίνοντας έτσι μια «δίοδο διαφυγής» στους υπουργούς (και κυρίως στον Μάκη Βορίδη, που τον θεωρεί απαραίτητο), αλλά και στους υφυπουργούς που εμφανίζονταν κοντά στο «όχι», ακόμα και στους βουλευτές που έτσι θα ένιωθαν πιο ασφαλείς. Εν συνεχεία ο Μητσοτάκης – και πριν ξεκινήσει η συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι – συζήτησε το θέμα της αποχής αναλυτικότερα, για να αποφευχθούν τυχόν παγίδες, και κάπως έτσι ο κύβος ερρίφθη.

***

Ωστόσο όσο η συζήτηση εν όψει της κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία εξελίσσεται σε έναν διαγκωνισμό κομματικής πειθαρχίας, σεβασμού της διαφορετικής άποψης και… λυμένων κορδονιών, ίσως το πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης να είναι τι θα γίνει με όσους υπουργούς και υφυπουργούς είναι αντίθετοι και δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν.

Εκείνοι που γνωρίζουν ή τέλος πάντων μπορούν να ισχυριστούν ότι ξέρουν πώς σκέφτεται ο Πρωθυπουργός, συνιστούν ψυχραιμία και ως προς την αντιμετώπιση των κυβερνητικών στελεχών. Και σημειώνουν ότι ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του απάντησε στη σχετική ερώτηση, λέγοντας αρχικά ότι «οι υπουργοί προσέρχονται στην ψηφοφορία ως βουλευτές» (για τους οποίους δεν θα ισχύσει κομματική πειθαρχία) και στη συνέχεια σημειώνοντας ότι ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν έναν μεγαλύτερο βαθμό δέσμευσης από τις αποφάσεις του. Με τον τρόπο του άφησε να εννοηθεί ότι για τον ίδιο έχει τη σημασία της η στήριξη όλων των υπουργών που είναι και βουλευτές.

«Σκάουτινγκ» πριν από τις κρίσεις

Τελικά το είπε και το έκανε. Ηθελε ο Νίκος Δένδιας να τα αλλάξει όλα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τα άλλαξε. Για τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις υπήρξε ενδιαφέρον παρασκήνιο, το οποίο και σας μεταφέρω αμέσως: Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι η διαδικασία μέσα από την οποία οδηγήθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στις συγκεκριμένες επιλογές για τους νέους αρχηγούς.

Ο κερκυραίος πολιτικός μαθαίνω πως δεν αρκέστηκε στην ανάγνωση των υπηρεσιακών φακέλων των υψηλόβαθμών ενστόλων, αλλά έκανε κανονικό «σκάουτινγκ». Διακριτικά και με διαφορετικές αφορμές συναντούσε, μου λένε, τους επιτελείς που κατά τον ίδιο συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις για να στελεχώσουν τη νέα ηγεσία και μετά από μακρά ανταλλαγή απόψεων κατέληξε στους συγκεκριμένους που ανέλαβαν την ηγεσία σε ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Βασικό κριτήριο ήταν αν μπορούν οι συγκεκριμένοι να υποστηρίξουν όχι μόνο με το πλούσιο βιογραφικό τους (το οποίο οπωσδήποτε έπαιξε ρόλο), αλλά και ως προσωπικότητες, τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις, με τη νέα δομή, το άνοιγμα στην καινοτομία και στην τεχνολογία κ.λπ.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωνε μάλιστα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τακτά διαστήματα για τα αποτελέσματα των επαφών του, μέχρι που οι αλλαγές «κλείδωσαν» πριν από λίγες ημέρες.

Τα ντοκουμέντα του Αλέξη Τσίπρα

Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι απογοητευμένος και βαθύτατα προβληματισμένος για όσα διαδραματίζονται στον μεταΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, δεν θέλει και πολλή συζήτηση. Είναι προφανές για όσους γνωρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό, και για αυτό παίρνει τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτούνται και ανοίγει με προσεκτικό τρόπο τον δικό του βηματισμό με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, όσο αβέβαιο και αν είναι αυτό.

Τι έχει λοιπόν κατά νου ο κ. Τσίπρας; Να δημιουργήσει – σε πρώτη φάση, τουλάχιστον – το Ινστιτούτο (και όχι Ιδρυμα, κατά το πρότυπο άλλων πρώην πρωθυπουργών) με κύριο στόχο να «παραγάγει έργο», όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του.

Μάλιστα στο γραφείο του, στην οδό Αμαλίας, έχει συγκεντρώσει ένα πλούσιο, όπως λέει, αρχείο με έγγραφα, επιστολές και σημειώσεις από τότε που είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Μαθαίνω ότι το αρχείο αυτό είναι συγκεντρωμένο σε περίπου 40 κούτες που περιέχουν διάφορα έγγραφα από το δημοψήφισμα, τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο, το Μακεδονικό, αλλά και αλληλογραφία με Μέρκελ, Ομπάμα, Ολάντ, Σόιμπλε, το ζεύγος Κλίντον αλλά και Θεοδωράκη, Βασιλικό κ.ά.

Ζήτημα (μη) προτεραιοτήτων

Το ξήλωμα της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά τον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό ήταν από τις κινήσεις εκείνες που αφήνουν στο τέλος της ημέρας κάποιες εύλογες απορίες. Και αυτό γιατί ο Γιάννης Οικονόμου δεν βρέθηκε από το πουθενά στη λεωφόρο Κατεχάκη. Είχε προϋπάρξει υφυπουργός αρμόδιος για τον αθλητισμό έστω για λίγο και αναβαθμίστηκε από τον Πρωθυπουργό σε υπουργό Προστασίας του Πολίτη με τα γνωστά οικτρά αποτελέσματα.

Κι αναρωτιέμαι: Τι θα είχε γίνει και στον τομέα του αθλητισμού αν είχε μείνει; Αν κρίνω από τα έργα του στην Κατεχάκη, όχι και… ιδιαιτέρως πολλά. Και έτσι ενισχύεται η άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο αθλητισμός δεν συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στη γιορτή αθλητισμού

Ηταν φορτισμένη συγκινησιακά η ομιλία της Γιάννας Αγγελοπούλου  στη γιορτή του αθλητισμού. Οχι τόσο επειδή ξύπνησε μνήμες από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας πριν από 20 χρόνια όσο επειδή εξέπεμψε χρήσιμα μηνύματα.

Για παράδειγμα, εκεί όπου «έπεσε» το περισσότερο χειροκρότημα ήταν όταν προέτρεψε όλους «να αξιοποιούν συνεχώς, ώστε να κάνουν καλύτερο, το τεράστιο κεφάλαιο της εθνικής αυτοπεποίθησης που είχαμε όλοι οι Ελληνες το 2004 και που ήταν και η επιτυχία των Αγώνων».

Η εμπειρία της από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για τους Γάλλους που διοργανώνουν εφέτος τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τη γαλλίδα πρεσβευτή στην Αθήνα να συναντάται μαζί της για να μοιραστεί μέρος αυτής της εμπειρίας. Αλλά υπάρχει κάτι άλλο που κάνει το ζεύγος Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου χαρούμενο τελευταία.

Η ευχαριστήρια απαντητική ιδιόχειρη κάρτα του βασιλιά Καρόλου στις ευχές για τα γενέθλιά του, συνοδεία δώρων, όπως ένα φουλάρι με το βασιλικό έμβλημα για τη Γιάννα και ένα μαντίλι τσέπης για τον Θόδωρο.