Μπορεί να πέρασε απαρατήρητο, αλλά εκείνο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν, υπήρξαν δύο αποκαλύψεις:
Η πρώτη αφορά την αυξημένη ζήτηση και ενίοτε χορήγηση ασύλου σε τούρκους πολίτες (ανάμεσά τους και πρώην ένστολοι). Ηταν ένα θέμα που έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων ο τούρκος πρόεδρος, αφού τους περισσότερους που ζητούν άσυλο στη χώρα μας τους χαρακτήριζε «τρομοκράτες» ή γκιουλενιστές.
Με την πρώτη αποκάλυψη συνδέεται σε έναν βαθμό και η δεύτερη, η οποία αφορά το «κόκκινο τηλέφωνο», δηλαδή την απευθείας τηλεφωνική σύνδεση που έχουν οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης όσο και ο αρχηγός της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν συνεργάζονται για θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, όπως ειπώθηκε.
Ο Καλίν πάντως, ο οποίος ήταν βασικός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, δεν ήλθε τελικά στην Αθήνα μαζί με τον Ερντογάν, παρότι είχε συμπεριληφθεί στα μέλη της τουρκικής αποστολής που είχαν λάβει άδεια εισόδου στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο παραμένει ένας από τους εξ απορρήτων του τούρκου προέδρου.
Ο γαλάζιος συναγερμός της Παρασκευής
Εντονο ήταν το παρασκήνιο που σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ με αφορμή την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες. Και τούτο γιατί κινητοποίησε το στρατόπεδο Σαμαρά, που ζήτησε, ως γνωστόν, την απόσυρση της τροπολογίας, λέγοντας ότι «κάνει τη χώρα φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών».
Μέσα σε λίγη ώρα, βασικά στελέχη του επιτελείου του πρώην πρωθυπουργού βρέθηκαν ξαφνικά στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής (ενώ ο ίδιος απουσίαζε). Ανάμεσά τους και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος βρισκόταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και μαζί διαμόρφωσαν τη σχετική δήλωση, που έπεσε αργότερα σαν βόμβα, προκαλώντας πολλές συζητήσεις στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Απόδειξη ότι επιστρατεύθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης για να απαντήσει στον «αγαπημένο του πολιτικό, που του έχει λατρεία», όπως έλεγε, για να του πει πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και ότι η Ελλάδα παραμένει από τις πιο αυστηρές χώρες στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης.
Ενα ντουλάπι πλήγωσε τον Κασσελάκη
Λύθηκε τελικά το μυστήριο με το σημάδι που είχε στα χείλη ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό που ορισμένοι μάλλον βιάστηκαν να πουν ότι μοιάζει με έρπη. Και έσπευσαν μάλιστα να θυμηθούν τον Αλέξη Τσίπρα, που είχε βγάλει και αυτός έρπη, μετά τη 17ωρη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το τρίτο μνημόνιο. Λοιπόν, για να λυθεί το… μυστήριο, πληροφορούμαι ότι δεν ήταν έρπης τελικώς, αλλά τραύμα, που προκλήθηκε από ένα ντουλάπι. Πήγε να το ανοίξει (κάπως βιαστικά) και το ντουλάπι τον εκδικήθηκε.
Τώρα εάν θέλετε να μάθετε το εορταστικό πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχω να σας πω και τούτα: Στην Κουμουνδούρου έχουν στολίσει δέντρο, όμως μη νομίζετε πως είναι κανένα φυσικό δέντρο. Πρόκειται για βιομηχανικό, το οποίο βάφτισαν «οικολογικό» και ουχί «πλαστικό».
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά με την πρωινή πτήση. Ετσι τα παιδάκια και οι βρακοφόροι από την Κρήτη, που θα έρθουν εκείνη την ημέρα για να του ψάλουν τα κάλαντα, θα πρέπει να βρίσκονται στην Κουμουνδούρου πολύ πρωί. Ας είναι όμως, αφού έτσι θα είναι ο πολιτικός αρχηγός που θα «τα ακούσει» πρώτος. Αλλωστε δεν θα έφευγε για την Αμερική χωρίς να ακούσει κάλαντα, και μάλιστα από την Κρήτη, την πατρίδα του, όπως έλεγε.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πετά για Τέξας, όπου βρίσκεται η οικογένειά του και εν συνεχεία πάει Μισισιπή, όπου είναι η οικογένεια του Τάιλερ. Πότε επιστρέφει στην Αθήνα; Αναχωρεί από την Αμερική – αφού συναντηθεί και με ομογενείς – ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Και τις περιοδείες ανά τον κόσμο για την επιστολική ψήφο πότε τις κάνει; Ο κύβος ερρίφθη και οι περιοδείες θα αρχίσουν μετά το Συνέδριο του κόμματος και, για να ακριβολογώ, μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεών του, στον Αυλώνα, εκεί γύρω δηλαδή προς το τέλος Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.
Μια ωραία ατμόσφαιρα…
Μαθαίνω ότι υπάρχει μεγάλος καβγάς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου που θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου. Μου λένε ότι ο Νίκος Παππάς έχει πάρει το πάνω χέρι και αυτό προκαλεί εντάσεις. Να σας πω για να ξέρετε ότι ο Παππάς είναι αυτοκόλλητος και πάλι με τον Χρήστο Σπίρτζη και κινούνται μαζί για το συνέδριο. Ποιον άφησαν στην άκρη, αν και ήταν μαζί τα τελευταία χρόνια; Τον Παύλο Πολάκη.
Γράφω «και πάλι», επειδή είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους μεγάλη απόσταση, από τις παραμονές των εσωκομματικών εκλογών, με αποτέλεσμα η παρέα του Μοσχάτου να σπάσει! Και το πιο πικάντικο ξέρετε ποιο είναι; Οτι φτάσαμε στο άλλο άκρο και άνθρωποι του Νίκου αποκαλούν τους συνοδοιπόρους του Παύλου «βοσκούς». Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα.
Τελικά ο υποψήφιος που σας είχα ενημερώσει ότι ήταν ο επικρατέστερος για τη θέση του διοικητή του Αγίου Ορους είναι και ο κερδισμένος. Αναφέρομαι στον πρέσβη ε.τ. και πρώην υποδιοικητή της ΕΥΠ, Αναστάσιο Μητσιάλη, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα οδεύσει προς την αθωνική πολιτεία, καθώς πληροφορούμαι ότι για την τοποθέτησή του έχει υπογραφεί και το σχετικό προεδρικό διάταγμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεξίωση για τις κυρίες της διπλωματίας
Η εβδομάδα της επίσκεψης Ερντογάν επισκίασε πολλές ειδήσεις και εκδηλώσεις, με διπλωματικό παρασκήνιο, που πέρασαν κάτω από τα ραντάρ. Οπως μία δεξίωση στην κατοικία της επιτετραμμένης των ΗΠΑ, Μαρία Ολσον, στις 6 Δεκεμβρίου, με θέμα τις γυναίκες ηγέτιδες στη διπλωματία. Τιμώμενο πρόσωπο η Ντόρα Μπακογιάννη.
Παρούσες, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία μόλις είχε κλείσει τις λεπτομέρειες της Διακήρυξης των Αθηνών μέσω συνεννοήσεων με τον τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ, αλλά και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αννα Μαρία Μπούρα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη δυσπιστία που η ίδια αντιμετώπισε ως υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι η διπλωματία χρειάζεται τις γυναίκες. Προσέθεσε δε ότι οι γυναίκες – λόγω και των πολλαπλών ρόλων τους στην οικογένεια και στην κοινωνία – δεν έχουν μάθει να χρονοτριβούν γύρω από ένα τραπέζι, συνομιλώντας χωρίς αποτέλεσμα. Αντίθετα, είναι προσηλωμένες στον στόχο, άμεσες και αποτελεσματικές.
Σημείωσε ακόμα ότι οι γυναίκες δεν έχουν τον ανδρικό εγωισμό, ξέρουν να κάνουν συμβιβασμούς και μέσω αυτών να πετυχαίνουν αποτελέσματα, ένα χαρακτηριστικό που αποτελεί ζητούμενο στα διπλωματικά τραπέζια.
Η ενσυναίσθηση προϋποθέτει την ικανότητα να μπορεί κάποιος να κατανοήσει τι νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι ή τουλάχιστον να μπορεί να μπει στη θέση τους και να αντιληφθεί τη δική τους πραγματικότητα όχι μέσα από τη δική του.
Κάτι που δεν έπραξε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου με τα γνωστά επακόλουθα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία την «παρέλαβαν» με αφορμή τις δηλώσεις της για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Μάλιστα την ώρα που έκανε τις επιεικώς «άκυρες» αναφορές πως δεν είναι πρόβλημα ότι θα «έχουμε δύο ή τρία σχολεία στα οποία τα παιδιά θα χρειαστεί να περπατούν ένα ή δύο χιλιόμετρα την ημέρα» (όταν ο ΠΟΥ συστήνει… περπάτημα 8 χλμ. την ημέρα για όλους), στα άνω δυτικά θεωρεία της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκονταν επισκέπτες μαθητές από το Γενικό Λύκειο Ξυλοκάστρου, στους οποίους η ίδια απευθύνθηκε: «Θα ήθελα να καλωσορίσω και εγώ τα παιδιά. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε σήμερα να παρακολουθείτε το κοινοβουλευτικό έργο. Ελπίζω η μέρα σας να ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα». Μ’ έναν σμπάρο, λοιπόν, δυο τρυγόνια. Η υφυπουργός κατόρθωσε να απογοητεύσει και τους μαθητές, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου…